Четири ETF-а за всеки портфейл

дивиденти
Avatar photo

Климент Робев

координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

В живота обикновено най-добре работят простичките неща. Или казано по друг начин  – Keep it simple!😊 На финансовите пазари ситуацията е подобна. Да се инвестира е предизвикателство за човек, който не е запознат. И не трябва да усложняваме нещата допълнително. Затова успешните инвеститори избягват сложното и залагат на фокус и дисциплина. Решаваща стъпка в тази посока е изграждането на лично инвестиционно портфолио. Това е всъщност е комбинацията от инвестиционните активи с различен относителен дял в него. Целта е да се постигне оптимална възвръщаемост спрямо риска, който сме склонни да поемем.

Какво трябва да познаваме, за да имаме успех с инвестициите? Ето трите фундамента:

  • Риск – по-високият риск води до по-висока възвръщаемост;
  • Време – по-дълъг период от време на задържане на инвестицията намалява риска;
  • Цел – тя е в основата при избора на конкретните финансови инструменти.

Не мислете, че за изграждането на личен инвестиционен портфейл има някаква специална формула. Няма някакви ограничения и портфейлът може да бъде дивидентно ориентиран, тип „Купи и забрави“ или класически – инвестиращ 60% в акции и 40% в облигации. През 2013 година легендарният инвеститор Уорън Бъфет изложи план в писмото си до акционерите на Berkshire Hathaway за това как трябва да се управлява портфейла на съпругата му. Тя е дадена за пример, предвид липсата й на опит в инвестирането. Тогава той предложи инвестиционен портфейл, в който 90% трябва да се инвестират в нискоразходен фонд върху S&P 500 и 10% в краткосрочни държавни облигации. С годините, съотношението се наложи като модела на Уорън Бъфет – 90% акции и 10% облигации.

Всеобхватният свят от инвестиционни възможности и различни финансови инструменти може да бъде объркващ дори и за по-опитните инвеститори. Именно многообразието от финансови инструменти е и голяма пречка за предприемането на конкретни действия. А оттук идват и пропуснатите възможности.

Какво да правим?

За да подходим с увереност и спокойствие при изграждането на своя личен инвестиционен портфейл е добре да съобразим следното:

  • Нашата възраст ни дава отговор как да разпределим дела на активи в портфейла

Както вече разбрахме – по-дългият период от време води до по-нисък риск. Тоест, колкото сме по-млади, толкова по-голям риск можем да поемем. Това е така, защото инвecтитopитe c пo-дълъг вpeмeви xopизoнт имaт вpeмe дa ce възcтaнoвят oт пaзapни cпaдoвe и cлeдoвaтeлнo мoжe дa имaт пo-виcoĸa тoлepaнтнocт ĸъм pиcĸa. Как да приложим това на практика? Много лесно – чрез изчисление на дела на облигациите да е равен на броя на нашите години. Или казано по друг начин, инвеститорът трябва да извади от 100 своята възраст, за да разбере какъв процент от портфейла си да държи в акции или в други рискови активи. Например, 30-годишен човек може да разпредели 30% от портфейла си в облигации, докато за 60-годишен човек този дял би бил равен на 60%.

  • Толерантност към риск и степен на диверсификация

Paзпpeдeлeниeтo нa aĸтивитe имa важно знaчeниe. То е ĸлючoв ĸoмпoнeнт зa представянето на едно портфолио. През последните години много млади хора инвестират всичките си средства в крипто активи. Това не е учудващо предвид бързите и съществени печалби, които те предложиха на инвеститорите. Е, няколко пъти станахме свидетели и на точно обратното. На два пъти видяхме как биткойн изтрива близо 80% от стойността си. Представете си, ако инвестиционният ви портфейл намалее с подобен процент за една година или по-конкретно – от края на 2017 г. до началото на 2019 г., както и от края на 2021 г. до началото на 2023 г. Към днешна дата, биткойн отново покорява нови върхове, доставяйки допамин и дори адреналин на своите яростни привърженици. Но техните очаквания за нови стотици проценти възвръщаемост вероятно вече са неоправдани. Ключът е, че инвестирането не е спринт, а маратон. И не е важно къде си днес спрямо вчера, а къде ще си след десет или двайсет години. И какъв ще е размерът на твоето портфолио тогава.

Вече посочихме, че рискът до голяма степен е функция на времето. Въпреки това, няĸoи ĸлacoвe aĸтиви предлагат далеч по-голяма степен на риск спрямо други.

Степен на риск на различните класове активи

Източник: „Ела на Трейнинг“ /Обучителна програма на ЕЛАНА Трейдинг/

Инвестиционен портфейл и борсово-търгуваните фондове

Диверсификацията не гарантира печалба и не предпазва от загуби при падащ пазар. Тя е важна част от стратегията, но не може напълно да елиминира риска на пазара. Можем да си мислим за диверсификацията като за необходимо зло. Добрата новина е, че вече можем да подходим към нея далеч по-прагматично и с по-ниски транзакционни разходи. Борсово-търгуваните фондове ни дават тази възможност. Само чрез четири сделки вече сме способни да изградим балансиран инвестиционен портфейл, отговарящ на нашите инвестиционни критерии. От представеното примерно портфолио може да се запознаете с едни от най-ликвидните борсово-търгувани фондове, които са листнати на европейски борси. Те ни дава дават експозиция към различните класове активи – акции, облигации, суровини /злато/, както и криптовалути /биткойн/.

Примерен инвестиционен портфейл на 30-годишен инвеститор

Източник: „Ела на Трейнинг“ /Обучителна програма на ЕЛАНА Трейдинг/

Заключение

Инвecтиpaнeтo нa финaнcoвитe пaзapи винaги крие pиcĸ. Hямa стопроцентова гapaнция, чe нaшитe инвecтиции щe ca ycпeшни. Няма и едно единствено нaй-дoбpo мяcтo, в което дa пocтaвим нашите cpeдcтвa, тaĸa чe тe да носят максимална печалба c тeчeниe нa вpeмeтo. Именно това е ролята на инвестиционния портфейл – да генерира оптимална възвръщаемост, съобразена с нашата толерантност към риска. Инструментите, които в голяма степен ни помагат да я постигнем, са борсово-търгуваните фондове на европейските пазари. В допълнение, реализираната капиталова печалба при търговия с техни дялове не се облага с данък. Важнo предимствo, от коeто може да се възползва всеки един инвеститор в България.

За да научите как да инвестирате в борсово-търгувани фондове се запишете на следните предстоящи обучения на ЕЛАНА Трейдинг: