Оле Хансен от Saxo: Попътен вятър за суровините

oil-rig-dawn

Изправени сме пред някои циклични слабости през последните години, но това е след много силно покачване от ниските нива през 2020 г. до върха през 2022 г. Зелената трансформация продължава и вероятно ще продължи, почти без значение какви са разходите. И това също може да запази относително високо ниво на цените на суровините. Смятаме, че инфлацията ще бъде по-висока от 2% с течение на времето. И това потенциално също ще привлече инвестиции към суровините, като се има предвид тяхната способност да издържат на инфлационния натиск с течение на времето. Да разгледаме някой от най-интересните суровини.

Уебинар на Оле Хансен, SAXO Bank и Цветослав Цачев, ЕЛАНА, като част от обучителната програма „Ела на трейнинг“ 

Златото е поскъпнало с около 20% за последните 12 месеца. Но почти половината е станало само през последните няколко седмици. И това е интересно, защото се случва, бих казал, почти по неправилното време, защото доларът обикновено диктува цената на златото. Доларът се е засилва, което е негативно за златото. Доходността на държавните облигации също се повишава през последната година – отново негативно за златото. Но цената му все още върви нагоре и това изпраща много силен сигнал към инвеститорите. Това, което откриваме исторически е, че златото е склонно да върви добре когато Федералният резерв на САЩ започне да намалява лихвите. През трите предишни случаи, когато това се е случило, е имало много силни покачвания на златото в последващите месеци и тримесечия. В момента златото пробива нагоре дори преди да сме видели първото намаление.

На първо място, централните банки са купували повече от хиляда тона злато. Това е рекордно количество и идва от централни банки, които биха искали да диверсифицират от долара. И всичко това се случи след инвазията в Украйна и замразяването на руските резерви. Мисля, че това ще продължи. А инвеститорите на дребно в Индия, и особено в Китай, са много пристрастни към златото, защото фондовият пазар в китай не се справя добре. И тъй като пазарът на недвижими имоти също е в низходяща посока, инвеститорите търсят други активи и златото е един от тях. Мисля, че се намираме в многогодишна тенденция на ръст. Пробивът на 2000 долара, който току-що направихме, потенциално може да доведе до ръст на златото към 2500 долара.

Среброто не се представя добре. То се нуждае от засилване на промишленото търсене на метали. Но се нуждае и от силно злато, от слаб долар и от силен пазар на индустриални метали. И точно сега имаме само две от тези три фактора и затова среброто изостава. Но смятаме, че среброто ще изпревари златото по-късно през тази година и потенциално може да се върне към тази граница от 30 долара, която все още е под рекорда, който видяхме преди повече от 10 години.

Медта е зеленият метал на трансформацията. Наричаме го, зеленият цар на зелените метали. Други го наричат д-р Мед защото, е добър показател за развитието на световната икономика. През последните години д-р Мед е позагубил малко от тази слава, защото се е превърнал предимно в индикатор за Китай, защото толкова много мед се произвежда и използва в Китай. Но също така се фокусира върху икономическите перспективи за Китай. И в момента пазарът е загрижен, че 5% цел за растеж, която беше обявена от китайското правителство, може да не бъде постигната.

Петрол – поскъпването не е много, като вземем предвид, какво се случва по света. Конфликти, съкращения на производството от ОПЕК+, опасения за растежа на Китай, санкции срещу руските доставки на горива, таван на цената на руския петрол и т.н. Но въпреки това цената на суровия петрол успя да се задържи, благодарение на успеха на ОПЕК+ да поддържа производството, за да подкрепи цените в момент, в който потенциално можеха да бъдат доста по-ниски. Но пазарът се тревожи най-вече за бъдещето – от прекъсване на доставки и способността да се смекчи ефекта им. И когато ОПЕК намали производството, това по същество означава, че свободният капацитет се увеличава. Могат в кратки срокове да се доставят нови количества при необходимост. И това е една от причините цената на петрола да е стабилна при всичките тези геополитически сътресения. Изглежда сигурно, че при спад на брент между 70 и 75, това ще бъде защитената граница от ОПЕК+. Очакваме да остане в диапазона около 80 долара за Брент.

Наблюдаваме много, много ниска цена на природния газ в САЩ в момента. Търгува се под 2 долара и пазарът е със свръхпредлагане, защото нивата на запасите са с 30% над средната стойност от последните 5 години. Намалява производството и това вероятно би трябвало да облекчи част от този натиск върху цените през следващите месеци. Но в момента ниската цена е необходима да излекува ниските цени, защото търсенето е относително нееластично. Виждаме как някои от големите производители в САЩ стабилизират пазара и се стремят да осигурят цените да не паднат още повече. Подобно на това, което прави ОПЕК+ с цената на петрола, и го прави вече повече от година.

Видяхме много силен интерес към урана през последната година. Той се превърна в много гореща инвестиция и това е логично, защото наблюдаваме, че все повече държави да се преориентират към ядрената енергетика. Ще видим по-голямо търсене през следващите десетилетия. Наблюдаваме и опасения, че голяма част от този уран е рафиниран и доставен от Русия. И това потенциално създава някои затруднения по веригата на доставки. Но мисля, че трябва да помним преди всичко, че това е много дългосрочна перспектива. Търсенето на уран няма изведнъж да се повиши. Това ще отнеме години на постоянно увеличаване и може да доведе до изоставане на предлагането. Ще станем свидетели на високи цени, но също така и на волатилност. Уранът ще остане актуална тема. Ще видим повишена рентабилност от минните компании. И с това наум, ще има някои интересни инвестиции, по отношение на урановите компании.

В селскостопанския сектор имаме ограничено предлагане на някои суровини в сравнение с голямо на зърнени култури. Зърненият сектор е поевтинял с 10%, а селскостопанските стоки се повишават с повече от 15%. Зърнените култури се търгуват по-ниско, защото в Северното полукълбо е била добра година. Производственият сезон на южното полукълбо, особено за захарта в Индия и Тайланд, какао в Кот д’Ивоар и кафе робуста във Виетнам, срещна проблеми с климата и това води до повишаване на цените и е в основата на това разминаване.

Какаото не е нещо, което непременно трябва да купуваме, но цената му се покачва и надхвърля 6000 долара за тон. Средната му цена през предходните 10 години е била по-ниска от 2000 долара. Около 70% от световното производство на какао идва от Западна Африка, в Кот д’Ивоар и Гана. През последните няколко месеца, не става дума за спекулативен ръст. Това са производители, които купуват обратно хеджиращи позиции. И така, какаото се купува месеци преди да е било събрано или произведено. И това означава, че ако внезапно те не получават какаото, както са очаквали, тогава те трябва да излязат на пазара и да покрият късата си позиция във фючърси.