2024 – годината на златото?

Avatar photo

Климент Робев

координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

Благородният метал проблесна за кратко в края на 2023 г. Краткотрайният му скок до 2100 долара за тройунция и новите абсолютни рекорди на цената влязоха в новините, така както три пъти преди това спираше на 2070 долара за тройунция. Но „този път е различно“, като че ли е по-подходящото обяснение. Перспективите пред златото са много по-интересни, защото лихвите в САЩ достигнаха своя текущ таван и с намаляването на инфлацията се върнаха очакванията за понижаването им. На последното заседание на Федералния резерв /проведено на 13 декември/ лихвата бе оставена в диапазона 5.25%-5.5%, на своя 22-годишен връх. Централните банкери обещаха да ги запазят на тези нива достатъчно дълго време, за да гарантират, че инфлацията ще се върне към целта.

Дали е така?

Пазарните участници не очакват това да отнеме много време, като прогнозите са още на мартенското заседание да има понижение. Този ентусиазъм оцвети борсите в зелено през последните седмици на 2023 г., изпращайки златото и капиталовите пазари в САЩ на исторически рекордни стойности. Благородните метали печелят от намаляването на лихвите, защото конкуренцията им в лицето на доходността на облигациите и дивидентите на акциите губи част от своята атрактивност. Точно обратното е това, което кара капиталите да се насочват към акции и облигации, когато лихвите растат и доходността по тях нараства. По принцип, факторите, които движат цената на металите са много, но в момента лихвите са от значение.

Графика на фючърсен контракт върху злато

Графика: ELANA Global Trader

На графиката се вижда как златото затвори за първи път годината на цена над 2000 долара. При това имаме два месеца поред, когато цената е над него. И трите предишни опита за ръст над 2000 долара бяха последвани от бързи разпродажби и осезаеми корекции след това. Ситуацията изглежда много по-конструктивна сега след устойчивия пробив и формирането на възходящ тренд.

Какво да очакваме при намаляване на лихвите в САЩ?

Да погледнем историята. От началото на 21 век, Федералният резерв е прибягвал до понижаване на лихвите в следните ситуации и златото и S&P 500 са реагирали така:

 • /3 януари 2001 г. – 11 декември 2001 г./ Намаляване от 6.5% до 1.75%, поради спукването на “dotcom” балона и терористичната атака на 11 септември 2001 г. Дъното на златото е февруари-март 2001 г. на 255 долара;
 • /6 ноември 2002 г. – 25 юни 2003 г./ Намаляване от 1.75% до 1%, поради забавяне на икономическото възстановяване и период на ниска инфлация. Златото вече е във възход и цената му е около 350 долара;
 • /18 септември 2007 г. – 30 април 2008 г./ Понижение от 5.25% до 2%, поради настъпилата световна икономическа криза. Златото расте през този период;
 • /8 октомври 2008 г. – 16 декември 2008 г./ Понижение от 2% до диапазона 0% – 0.25%, поради задълбочилата се световна икономическа криза. Благородните метали поевтиняват краткосрочно, защото инвеститорите продават всичко, за което има търсене и си осигуряват ликвидност във фондовете;
 • /1 август 2019 г. – 31 октомври 2019 г./ Федералният резерв понижи лихвения си процент от диапазона 2%-2.25% до 1.5%-1.75%, подпомагайки икономиката в условията на тогавашна инфлация, далеч под заложеното целево ниво от 2%.
 • /3 март 2020 г. – 16 март 2020 г./ И двете понижения се случиха в извънредни заседание на Централната банка, провокирани от пандемията COVID-19. Лихвеният процент бе свален от 1.5%-1.75% до 0%-0.25%. Тогава също има краткосрочни разпродажби на злато в търсене на ликвидност по подобие на 2008 г.

Графика на злато и индекса S&P 500

Източник: ELANA Global Trader

/Червените вертикални линии показват всяко начало на сваляне на лихвите в САЩ/

Ще стане ли златото най-печелившият актив за 2024 г.?

В началото на годината изглежда точно така. Когато Фед прибегне до промяна на политиката си, ще са налице необходимите предпоставки благородният метал да се представя добре в идните месеци. Както знаем, историята ни учи, но не бива да й се доверяваме на сляпо. Затова е важно да познаваме факторите, които влияят на цената на благородния метал:

 • Силата на щатския долар;
 • Колебанието в лихвените проценти на централните банки;
 • Търсенето на физическо злато в Индия и Китай;
 • Спад на капиталовите пазари.

Добрият инвеститор анализира още:

 • Сентиментът на пазара;
 • Сезонността като фактор;
 • Средните разходи за добив на една тройунция;

За да разбереш това, както и:

 • Дали златото има място в твоя инвестиционен портфейл, според рисковия профил и инвестиционния хоризонт?;
 • Предимствата и недостатъците на различните финансови инструменти, чрез които може да инвестираме в злато;
 • Подходящи ли са златото и среброто за спекулативна търговия?,

Запази своето място на онлайн семинара, регистрирайки се тук.