Футболът – емоция, бизнес и акции

Avatar photo

Климент Робев

координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

Няма друг феномен, който така силно да събира, но и да разделя хората. Повече от век фенове от всички възрастови и социални групи подкрепят любимите си отбори, изпитвайки чувство на принадлежност и достъпен начин за разпускане. Към днешна дата футболът се превръща в бизнес империя, а романтиката в спорта избледнява.

Индустрия за милиарди

Фокусът от играта сериозно се измести. Водещите отбори са се превърнали в машини за правене на пари, в маркетингови гиганти под тежестта на огромни трансфери и договори. 20-те най-големи клуба в света генерират годишни приходи от над 10 млрд. долара. Трансферите на топ-играчите бият рекорди. Общоприетата заблуда е, че по-голямата част от тези приходи идват най-вече от създаването на „звезди“, които биват продавани за десетки или дори стотици милиони евро. Но дали това е така?

Най-скъпите трансфери в историята на футбола (в млн. евро)

Източник: Statista.com

За да бъде един бизнес устойчив, той трябва да има преди всичко прогнозируеми и установени парични потоци. Футболът не прави изключение от правилото, генерирайки приходите си най-вече от:

 • Телевизионни права;
 • Наградни фондове;
 • Спонсори и реклама;
 • Продажба на сувенири и брандирани артикули;
 • Продажба на билети и сезонни карти.

 

Средна посещаемост на футболен мач в Европа за периода 2013 – 2023г.

Източник: Statista.com

Като изключим периода на пандемията от COVID-19, посещаемостта на феновете е постоянна величина, като най-много запалянковци се събират на стадионите в Германия и Великобритания.

Възможност да притежаваш част от любимия си клуб

Само няколко  компании, които притежават футболни клубове са стигнали до фондовите борси. Но тенденциите се променят, нали? Да погледнем към някои от големите клубове, които вече са преминали през този процес:

Manchester United (MANU:xnys)

Търговията с акции на Manchester United (код в ELANA Global Trader – MANU:xnys) на New York Stock Exchange започна през 2012 г. на цена от 14 долара. От тогава акцията не успява да определи ясна посока на движение. За повече от десет години тя се търгува между 10.5 долара и 27.5 долара. Това не означава, че няма динамика в цената. През 2022 г. наблюдавахме близо 150% ръст, поради различни спекулации за смяна на собствеността на клуба. Впоследствие, те пропаднаха и ценните книжа се стабилизираха. През последната финансова година /юли 2022 г. – юни 2023 г./ компанията отчете приход в размер на 648.4 млн. паунда, в сравнение с 583.2 млн. паунда за предходната. Същевременно, дружеството оповести годишна загуба от 28.68 млн. паунда, което всъщност се оказва подобрение, спрямо загубата от 115.51 млн. паунда година по-рано.

Източник: ELANA Global Trader

Juventus Football Club (JUVE:xmil)

Акциите на Juventus Football Club (JUVE:xmil) се търгуват от 2001 г. на борсата в Италия. И за тези повече от 20 години инвеститорите наказаха собствениците от династията Аниели два пъти, заради неуспехите и скандалите. Сега цената на акцията е отново близо до най-ниските си стойности, включително и заради COVID-19. Както и при Manchester United, италианският клуб отчита растеж на приходите /с 14.4% до 499 млн. евро/ и намаляваща загуба /от 239 млн. евро до 123.69 млн. евро за финансовата 2023 г./.

 

Източник: ELANA Global Trader

 

Borussia Dortmund (BVB:xetr)

А как стоят нещата в Германия? На най-големия фондов пазар в ЕС има само един немски отбор. Това е Борусия Дортмунд, като търговията с акциите на „жълто-черните“ стартира през 2000 г. Интересно е да се отбележи, че публичното дружество генерира приходи от странични за футбола дейности, най-вече в сферата на туризма. Oт клуба публикуваха печалба от 9.55 млн. евро /значи може да се изкарват пари от футбол?!/. Годишните приходи са в размер на 490.77 млн. евро за финансовата 2023 година, завършваща на 30 юни.

Източник: ELANA Global Trader

 

AFC Ajax (AJAX:xams)

AFC Ajax (AJAX:xams) е листнатa на борсата в Амстердам от 1998 г. насам. През последните години компанията редува силни с по-слаби години. Въпреки това, от клуба оповестиха печалба в размер на 38.98 млн. евро за изминала финансова година, съществено подобрявайки предходния си резултат от 24.32 млн. евро загуба. По отношение на приходите, компанията регистрира ръст от 3.75%, достигайки годишен приход от 196.31 млн. евро.

Източник: ELANA Global Trader

 

Посредством платформата ELANA Global Trader може да закупите акции и на други футболни отбори, сред които: Лацио, Бенфика, Спортинг Лисабон, Порто, Олимпик Лион и ФК Копенхаген.

Логика или емоция

Финансовите резултати са от фундаментално значение за всеки бизнес, а ценовите движения на акциите са силно зависими от събитията на терена или около него. Всеки следи това:

 • Резултати и титли;
 • Привлечени или продадени играчи или мениджъри;
 • Подписване на спонсорски договори или договори за телевизионни права;
 • Скандали.

Защото те се отразяват на приходите от реклами и продажбите на брандираните артикули. Бизнес логиката при футболните клубове е много близо до това, което движи всяка компания в останалите индустрии.

Трябва да се има предвид, че инвестиция в подобен тип компании крие и редица специфични рискове:

 • Ценовите движения са много подвластни от емоциите на феновете;
 • Представянето на отборите зависи от редица обстоятелства, като контузии на ключови футболисти, треньорски смени, както и покупка или продажба на играчи;
 • Търговията с акции на повечето футболните клубове е по-слабо ликвидна, спрямо обичайното за съответния пазар;
 • По-трудно се достига до справедливата цена на компанията, спрямо финансовите й показатели. Това дори може да се окаже, че е невъзможно, защото има много нематериални активи без ясна стойност.

Препоръчително е при подобно капиталовложение да подходим не само водени от клубните си  пристрастия, но и разчитайки на здравия разум и финансовите познания. Дори подобна инвестиция да е с много високорисков характер, тя представлява възможност всеки да открие света на финансовите пазари, като стане акционер в любимия си клуб.