Пазарен обзор: Когато лятото завърши без посока

Очакване за корекция на американските индекс
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Индексът S&P 500 се покачи с 3% през юли и загуби 5% до средата на август, с което създаде достатъчно динамика за летните месеци и повдигна въпроса за по-сериозна корекция на възхода от октомври досега. Но месецът приключи над равнището от 4500 пункта за щатския индекс, което е по-малко от 100 пункта спрямо върховете от преди това. Август е времето, когато алгоритъм-търговията взима превес на пазара. През този месец имаше достатъчно новини, които да разтревожат или да ободрят инвеститорите. Например, фантастичните резултати на NVIDIA, които върнаха технологичните акции отново на върха. Защото спадът и възстановяването през август може да се характеризира само с няколко думи:

Корекция на силно растящите активи и възстановяване след нея

Apple, например, падна с 12% за този половин месец след 57% растеж от началото на годината до края на юли. Цифрите са подобни и за Microsoft – 15% корекция след 65% покачване за седем месеца. Бързо растящите акции като Meta и Tesla показват още по-силна динамика, като производителят на електроавтомобили дори загуби 29% при спада от юлския връх до най-ниската си стойност на акцията през август.

Но да се върнем към NVIDIA. Компанията би прогнозите на анализаторите за печалбата на акция. При това не може да се твърди, че очакванията са били консервативни. Търсенето на чипове и разработката на приложения с изкуствен интелект са изключително високи и производствените мощности са натоварени максимално. Броят на компаниите, които коментират изкуственият интелект в отчетите си, се увеличава значително. NVIDIA струва над 1.2 трилиона долара и се търгува близо 40 пъти спрямо годишните си продажби. Дори прогнозите за приходите от чипове, използвани в сферата на ИИ, през следващите десет години са в рамките на 800 милиарда долара за целият пазар.

Видяхме ли края на еуфорията?

Пазарната еуфория около изкуствения интелект прилича много на дотком бума. Или на инвестиционния интерес към акциите на производителите на електрически автомобили преди три години. За някои компании това не завършва добре, докато други преодоляват спадовете и стават все по-силни с времето. NVIDIA преживя много бурно десетилетие след дотком балона. През 2002 г. губи 93% от стойността си, а през 2008 г. над 85%. Дори и между двете кризи, през 2006 г., регистрира 72% срив. Сега компанията е сто пъти по-голяма, което я прави по-добре защитена от 90% спад. Дали това е така? Да вземем например присъствието й в индексите, което й осигурява интереса на инвеститорите в борсово търгувани фондове. Той води до повече покупки на акции, до растежа на цената им и съответно до следващата вълна на инвестиции в нея. Същото се случва и в обратна посока, но спадът води до разпродажби, ново поевтиняване и теглене на капитали от инвеститорите. Въпросът е на какви нива една толкова голяма компания би привлякла спекулативен интерес – 30% надолу, 50% или още по-ниско.

Нека погледнем поведението на META от върха през септември 2021 г., акцията загуби общо около 76% от стойността си до дъното си през ноември 2022 г. Забелязват се три нива, където цената намира подкрепя и спира временно да пада. Това означава, че се появяват повече купувачи или продавачите намаляват, защото за тях акцията става прекалено евтина, за да я продадат. В случая с META, акцията първо спира след 50% обезценка, после на 60% и след това 68% по-надолу от върха. Дори голяма компания може да преживее такива значителни спадове в цената на акцията си. А в случая с NVIDIA имаме допълнително големи обеми на обратно изкупуване, което допълнително активизира стоп поръчките на инвеститори с къси позиции. Значителният растеж на приходите е концентриран в малко на брой компании, а ръстът на реализираните продажби в голяма степен все още е осчетоводен като вземания без да са включени съответните разходи за производство. Това създава изкуствено увеличение на продажбите за сметка на бъдещи приходи, когато клиентите на компанията реално получат микропроцесорите и ги инсталират.

Корпоративни печалби и макроновини

Добрата новина за инвеститорите е, че корпоративните отчети приключиха с по-добри резултати от прогнозите. Ситуацията през второто тримесечие не е толкова лоша, колкото бяха прогнозите преди отчетите. Прогнозите са за нулев растеж през третото и много силно покачване на печалбите през четвъртото. Реакцията на инвеститорите обаче не беше позитивна и за първи път от няколко тримесечия преобладаваха негативните им настроения при публикуване на отчетите. Лошите изненади бяха наказвани от пазара, а положителните не водеха до покачване на акциите, колкото при предишни отчети. Тази промяна в настроенията на инвеститорите я отдавам повече на периода на спад от първата половина на август, а не толкова на самите отчети или като знак за обръщане на пазара. Поне към този момент.

Причините са две. На първо място макро новините показват подобряване в инфлацията и много добро състояние на пазара на труда. Пазарът оценява, че Федералният резерв ще спре с повишаването на лихвите. Очакванията са за намаляването им в края на следващата година и за „меко приземяване“ на икономиката. Ще оставим темата за рецесията настрана, докато безработицата е под 4%, а инфлацията намалява. Това е среда за икономически растеж и поскъпване на акциите. Не случайно инвеститорите се фокусират точно върху тях и все още не забелязват многото проблеми в американската икономика. Да се „скъсява“ пазара рано е също толкова опасно, колкото да се държат рискови активи, докато рецесията се засилва. Растящите акции имат предимството пред акциите със стойност от началото на 2023 г.

Втората причина за предпазлив оптимизъм e незначителната реакция в цените на корпоративните облигации с нисък кредитен рейтинг от февруари досега. Борсово търгуваните фондове, които държат такива книжа, не показват никакви проблеми с платежоспособността на емитентите. Тоест, фалити на емисии, които да натежат в представянето на фондовете. В най-големия от тях има 1500 емисии. През последните три месеца от него излизат 2.7 млрд. долара, но почти няма динамика в цената на акциите му. Очакванията за „меко приземяване“ на икономиката ще приключат, когато се увеличат фалитите и има скок на необслужваните кредити от бизнеса и потребителите. Това все още не се наблюдава в притеснителни мащаби, а само като увеличение по категории като заемите по кредитни карти.

Жокер от валутния пазар

EUR/USD е индикатор за апетита към риск на инвеститорите. Европейската валута обаче не се държи толкова логично през последните два месеца, колко би трябвало да бъде. Тя отказа да потвърди покачването на щатските индекси през втората половина на август и в началото на септември с подобно по продължителност и мащаби поскъпване. Вероятната причина е, че тя следва неувереното представяне на германските акции през този период от време. EUR/USD слезе до равнището от 1.07, където намира подкрепа. Този негативен тренд на еврото, съчетан със спад на германския индекс DAX под 15 500 пункта, ще бъде лош знак за американските акции. Ако спадът на EUR/USD се ускори отвъд връзката му с германския индекс, това ще покаже още повече страха на инвеститорите в САЩ. Защото промяната на лихвите приключи и в САЩ, и в Европа, като водещото място при определяне на валутния курс ще бъде отдадено на перспективите за икономически растеж и от там за представяне на активите. Логиката е в изоставане на европейските активи /акциите и валутата/ в сравнение с американските. И постепенно движение на EUR/USD към 1.05 през следващите месеци. Поскъпване на еврото ще бъде знак за засилване на апетита към риск и добра новина за американските акции. Докато силна обезценка ще означава търсене на сигурни активи, което ще е много лош сигнал за рисковите позиции.