Автомобилната индустрия – растеж, дивиденти или рецесия (I-ва част)

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Последните данни за продажбите на автомобили в САЩ показват 13% растеж през първата половина на годината и връщат надеждите, че негативните прогнози за рецесия и спад на продажбите няма да се осъществят. Картината наистина изглежда в розово – акциите на американските компании растат, а на европейските дават големи дивиденти. Администрацията на президента Байдън се цели изключително амбициозно в 50% дял на електрическите автомобили в общите продажби на коли в края на десетилетието в опит да създава икономически растеж едновременно с намаляването на въглеродните емисии. Производството в Европа расте, а износът в евро нараства с една четвърт през миналата година, благодарение на повишението на цените и на поевтиняването на единната валута. В региона обаче намаляват новите регистрации на автомобили. В Азия се наблюдава запазване на търсенето и на производството, въпреки че през миналия месец в Китай има спад на продажбите. Проблемите с доставките на чипове постепенно се преодоляват. Но промените в индустрията са много повече в дълбочина спрямо това, което се вижда от данните за производството и продажбите. И не всички компании в сектора са засегнати или предстои да бъдат по еднакъв начин.

Към какво се насочват капиталите?

Ще разпределя инвестициите в акции на автомобилните компании в отделни групи, които имат общи характеристики и които се предпочитат от различни инвеститори. Например, Tesla и по-големите китайски компании, сред които Nio, Li Auto и Xpeng с американски депозитарни разписки, са активно търгувани от инвеститори с висок апетит към риск. Те харесват перспективите за растеж на пазарния дял на новите компании и до скоро не обръщаха внимание на реализираните загуби и на кеша, който им трябваше за всяко тримесечие на червено. Тези акции често се оценяваха на базата на фантастични прогнози и маржове на печалба за години напред. Те са с много високо съотношение риск/печалба.

Втората голяма група са книжа на дивидентни компании и сред тях изпъкват германските производители Mercedes Benz и BMW с доходност, надхвърляща 7% за година. Луксозните автомобили спечелиха от евтиното и достъпно финансиране, което обаче приключва. И към третата бих поставил всички останали, които се борят за пазарен дял с традиционните си модели с двигатели с вътрешно горене и имат сравнително малки позиции сред електрическите автомобили. А освен това нямат достатъчно голям доход от дивиденти, така че разчитат на сантиментални причини за покупка и държане на акции за реализиране на капиталови печалби при позитивен тренд на пазарите и съответната акция.

Предизвикателствата пред автомобилната индустрия

Конкуренцията между Tesla и останалите водещи производители не е риск номер едно пред индустрията, въпреки че намаляването на цените създаде усещане за ценова война и някои други компании с желание се включиха в борбата за увеличение на пазарен дял. Аз възприемам този процес като част от поевтиняването на електрическите модели към по-достъпни за широката публика. Но той не се случва толкова бързо, колкото биха искали традиционните компании, за да си гарантират запазване на пазарните дялове и лесно да преориентират производството си към електрическите модели. Примери за това станаха новините от Ford и Volkswagen.

Ценовата война между Tesla и китайските компании приключи след половин година на отстъпки при нови покупки. Дори в най-големия и конкурентен пазар на електрически автомобили ще се заложи на стабилност и избягване на рисковете за финансовото състояние на производителите. Но вероятно голямата част от по-малките производители /над 50 бранда със стотици модели/ нямат шанс да оцелеят в дългосрочен хоризонт.

Проблемите с доставките на чипове и бързото възстановяване на търсенето след COVID-19 изненада производителите, защото всъщност създаде предпоставки за голям интерес към новите автомобили, на който те не отговориха адекватно. Съотношението между запасите от нови коли спрямо продажбите намаля до рекордно ниско равнище. Това позволи на цените да вървят нагоре и маржовете на печалба да се покачат. Недостигът дори доведе до рекордно поскъпване на старите автомобили и допринесе значително за ръста на инфлационните индекси. Ефектите се прехвърлиха върху разходите за резервни части и за обслужване на старите автомобили, включително и за застраховки.

Индекс на цените на автомобили втора употреба

Източник: U.S. Bureau of Labor Statistics