Автомобилната индустрия – растеж, дивиденти или рецесия (II-ра част)

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Последните данни за продажбите на автомобили в САЩ показват 13% растеж през първата половина на годината и връщат надеждите, че негативните прогнози за рецесия и спад на продажбите няма да се осъществят. Картината наистина изглежда в розово – акциите на американските компании растат, а на европейските дават големи дивиденти. Но промените в индустрията са много повече в дълбочина спрямо това, което се вижда от данните за производството и продажбите. И не всички компании в сектора са засегнати или предстои да бъдат по еднакъв начин.

Предпоставките за микро-балон

Положителните ефекти от прекъсването на производството и високото търсене вече отминават. Компаниите могат да запълнят свободните лотове при дилърите с още повече производство и от там икономиката да продължава да расте. С нарастване на производството на нови автомобили, обаче, търсенето на стари ще намалява. Дистрибуторите ще се окажат пълни със скъпи и непродаваеми автомобили втора употреба – а във време на високи лихви това е много опасно за тях и за кредиторите им. Причината ще я намерим в затягането на нормите за кредитиране, защото вече няма евтини заеми без първоначална вноска. Не трябва да се отхвърлят рисковете от повторение на „Ипотечната криза“ от 2008 г. в автомобилния сектор. Вече виждаме спад на кредитирането, но за разлика от тогава, сега банките нямат проблем да вземат автомобилите, на които не се плащат лизинговите вноски. Цените им са високи, търсенето е голямо и запасите при дилърите са ниски. Поне засега.

Цените на употребяваните автомобили вече падат. Купувачите ще бъдат неприятно изненадани от бързата загуба на стойността им. Продажбите на автомобили на лизинг разчитат в голяма степен на това, че остатъчната стойност е висока след изтичането му, така че с нея да се покрие голяма част от следващата покупка. И така месечният разход да не расте много силно, докато средната цена на нов автомобил се покачва с годините. Намаление на остатъчната стойност и покачване на месечната вноска води до загуба на клиенти.

Финансовият сектор вече се сблъсква с нарастване на дела на лошите кредити за автомобили. Покачването на дела им не е значително, но показва началото на негативния процес. В същото време една четвърт от сделките за финансиране на нови автомобили надхвърлят месечно плащане от 1000 долара и такъв дял имат за първи път в историята. Tesla има голям принос за това. Мини-балонът в сектора може да се задържи още дълго време, докато започне изчистването на натрупаното неравновесие в цените на автомобилите и стойността им се стопи. Видяхме да се случва с цените на имотите през 2008 г., когато мнозина бяха изненадани, че те могат да падат, а не само да се покачват.

Положителната новина е, че доходите през последните години растяха силно и за голямата част от домакинствата по-скъпа и по-добра кола не идваше с допълнително натоварване в бюджета. Затова затрудненията в сектора ще бъдат само в краткосрочен план.

Как ще се отрази на акциите?

Да разгледаме първо приходите на автомобилните компании. Трендът към все по-скъпи и луксозни автомобили ще започне да се обръща към по-малките и икономични модели, както заради текущите им разходи, така и като месечно лизингово плащане. Купувачите обаче все още се интересуват от по-скъпите модели и конкуренцията е между Tesla и останалите, а не между различните ценови сегменти, дори и при намаляване на субсидиите за електрическите автомобили. Промяната трябва да стартира скоро, защото вече се наблюдава значително нарастване на запасите от електрически автомобили спрямо тези с двигателите с вътрешно горене. В САЩ запасите на електрическите модели при дилърите са равни на 92 дни продажби, докато при за тези с двигатели с вътрешно горене са само за 54 дни на продажби. Обичайните норми преди пандемията бяха за около 70 дни.

По отношение на печалбите трябва да се отбележи, че новите компании трябва да прескочат бариерата от 500-600 хиляди броя производство за година, за да излязат на положителен финансов резултат. Китайската BYD вече го прави, а следващата такава компания може да стане Li Auto, ако успее да надхвърли по 40 000 броя месечно към края на годината. Nio расте силно, но от ниски нива и заедно с Xpeng са още много далеч от излизането на печалба. Това са акции, които може да спечелят още при реализиран двуцифрен процент при приходите си тази и следващата година, дори и да не са отчели положителен финансов резултат. Ако сравняваме трите китайски ADR, удвояване на месечните продажби на Nio или Xpeng ще доведе до 50% ръст на пазарната им капитализация. Ще са им необходими още години, докато стигнат 40-50 хиляди месечно производство и излязат на печалба и вероятно до тогава ще се нуждаят от още финансиране. А съотношението дълг към капитал е доста по-добре при Xpeng.

До края на годината ще се забележи намалението в търсенето и в цените на употребяваните автомобили. Промените в потребителските нагласи и във финансовото състояние на купувачите се случват бавно. Затягането на кредитните условия е важен фактор за пазара, но смятам, че луксозните марки ще пострадат по-слабо. Ценовите войни между Tesla и Ford, между Tesla и китайските компании, приключиха преди да дадат съществено отражение върху отрасъла. Инвеститорите ще продължат да купуват акциите, които харесват и да ги държат заради високи дивиденти, въпреки неизбежните промени.