Рекордните дивиденти на БФБ

Avatar photo

Димитър Георгиев

ръководител "Финансови пазари", Елана Трейдинг

Ниските лихвени проценти по депозити в банките ще направят така, че и тази година българските компании ще се отличат с атрактивни дивиденти. Но това, което е уникално още в старта на сезона на дивидентите, са рекордните стойности от някои компании. Те отразяват високите печалби за миналата година и намеренията на компаниите да разпределят все повече от генерирания кеш към инвеститорите. Нещата изглеждат още по-добре, когато добавим и очакваното запазване на доходността от предишна година за огромната част от дружествата, които още не са оповестили предложенията за дивиденти. Но дали акциите им ще успеят да привлекат капитали от хора, които никога не са инвестирали, само защото доходността от дивиденти надминава в пъти лихвите по депозити?

Какви инвеститори са привлечени от дивидентите?

Очевидният отговор е всеки, който иска да получи повече доходност и да бие инфлацията. Но в действителност, както показва практиката ни, хората предпочитат западни компании дори и с по-ниски дивиденти и по-големи данъци. И това са много малък процент от хората със спестявания и високи доходи у нас. Причината не е това, че БФБ се конкурира с Уолстрийт или с апартаментите в София и Пловдив. А защото огромната част от хората не познават нашия пазар или се притесняват, че покупката на акции е скъпа или много трудна задача. Платформите за търговия направиха точно обратното – лесно и евтино да се купуват акции, още по-лесно да се следи състоянието на инвестициите и да се виждат дивидентите.

Това можете да направите чрез новата версия на платформата ни за търговия на Българска фондова борса (БФБ) – ELANA BG Trader, която е активна от началото на месец май. Подобренията в нея са изцяло съобразени с потребностите на нашите потребители и следват последните тенденции при световните платформи за търговия. Тя е разработена в съответствие с резултатите от проучването, което направихме сред клиентите и партньорите на ЕЛАНА Трейдинг през миналата година. Направихме новата платформа едновременно лесна и интуитивна за ползване от потребителите, а същевременно запазихме всички основни функционалности на текущата. Повече за нея можете да научите, ако следите нашия подкаст, който освен в канала ни в YouTube може да намерите и в платформите Spotify, Google Podcasts или Deezer.

Надпреварата за 10%

Ще започна с новината от буквално последните дни. Производителят на алуминиеви изделия Алкомет ще изплати почти по 80 стотинки на акция дивидент. При цена на акция от 8.80 лв. означава 9% доходност. Но не само това прави впечатление, а фактът, че шуменската компания разпределя само една четвърт от печалбата си за миналата година. 2022 беше наистина фантастична година за Алкомет с реализираните над 56 млн. лв. печалба спрямо сегашна цена на цялото дружество от 157 млн. лв. Тези резултати едва ли ще се повторят и тази година, както вече виждаме от началото й, но изненадата с дивидента със сигурност ще е приятна за акционерите й.

Още една компания с огромна печалба за миналата година ще разпределя висок дивидент. Неохим, производителят на торове, спечели от пазарната конюнктура на високо търсене на продукцията си. Сега предстои да се гласува дивидент от 5 лв. на акция, който всъщност е за втора поредна година. Дали инвеститорите в акцията са щастливи от този факт, предвид че цената й за последната година е почти 30% надолу? Едно е сигурно – компания, която реализира големи печалби и стабилно разпределя част от тях, е по-добре от такава, която не плаща и няма печалби. Неохим печели съревнованието по доходност с близо 13% към текущите цени на акцията й.

Софарма е другият изненадващ пример за висок дивидент. Плащането от 60 стотинки за акция, която струва почти 6 лв. в момента, е равна на доходност от 10%. Тя идва на фона на 36% поскъпване през последните 12 месеца и е допълнителен бонус за акционерите на най-голямата сред ликвидните компании на борсата. На практика, това е повече от постижението на предишните две акции в съревнованието по доходност. Интересното е, че Софарма има много по-дълга традиция на плащане на дивиденти и текущата й доходност идва след двугодишна пауза, през която компанията не е спирала да реализира печалби.

Дивидентната политика не е спринт, тя е маратон, който изисква устойчивост и нарастване, за да привлича инвеститорите. Нашата борса е пълна с примери на такива компании, които макар и с по-скромна доходност, компенсират с постоянство. Инвеститорите може да избират от достатъчно на брой акции с различна доходност от няколко икономически сектора и да заложат на компании с активна търговия или на други, където сделките са по-малко и е по-трудно да се купят или продадат по-големи обеми. За повечето е нормално да плащат между 2 и 4% дивидент. Някои за поредна година гонят 7%, като акционерите на Адванс Терафонд АДСИЦ вече гласуваха, а на ЕЛАНА Агрокредит предстои събрание в края на май. Дори Телематик Интерактив България, с дебют на борсата от преди една година, ще има дивидентна доходност от поне 5%. В устава й е заложено да разпределя най-малко 40% от годишната си печалба. На българската боса има достатъчно доказани „маратонци“, които бият лихвите по депозити. А „спринтьорите“ ни показват, че понякога може и повече.