SAXO Bank: Избягваме рецесията, но инфлацията остава висока

Кристофър Дембик, ръководител макроикономически изследвания на SAXO Bank

В края на месец февруари, ЕЛАНА Трейдинг съвместно с партньорите ни от датската инвестиционна банка SAXO Bank, специализирана в онлайн търговия и инвестиции, проведе онлайн семинар на тема „Как да инвестираме при високи лихви и инфлация?“, който вече е достъпен в профила на ЕЛАНА Трейдиг в YouTube.

Лектори бяха Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг и Кристофър Дембик, ръководител макроикономически изследвания на SAXO Bank. Представяме най-интересните акценти от презентацията на госта ни от SAXO – Кристофър Дембик.

В SAXO Bank не очакваме глобална рецесия. Срещаме много нетипичен цикъл на икономиката. Ако погледнем в миналото, всеки период на силен икономически растеж се обяснява с демографските причини или с производителността. Другият начин да се получи висок растеж е да се „печатат“ пари, но накрая ще има много дълг във финансовия сектор. В днешно време ситуацията е различна, защото централните банки имат много по-рестриктивна политика, тъй като има по-висока инфлация. Интересното е, че икономическата активност сега е зависима от реалните неща – енергия, електричество, напоследък, но и от индустриалните метали, литий, никел, мед, и дори от изкуствените торове. Всичко това е нещо, което централните банкери не могат да печатат. И смятам, че това е уникално за модерната икономическа теория, защото се фокусираме основно върху капиталовите потоци към пазарите и икономиката. В SAXO имаме дълбокото убеждение, че сме в началото на нов суперцикъл на суровините. А това означава, че трябва да свикваме с

високи цени на суровините

Нека дам един пример със зеления преход – това е тема, за която всички обичат да говорят. За него се нуждаем от индустриални метали, повечето от които идват от Китай. Накрая ще видим много по-високи цени на тези индустриални метали. Те вече са поскъпнали, когато погледнем представянето им от началото на годината, но това ще се случи много повече през следващите години. Петролният пазар не е в равновесие и очакваме цената на петрола да се покачи не само в средносрочен и дългосрочен период, но и в краткосрочна перспектива. Нека дам един пример, в Saxo вярваме, че търсенето в Китай през втората половина на годината ще бъде толкова силно, че това ще доведе до ръст на цена вероятно до 100 долара за барел. И ще бъде негативно по отношение на инфлацията.

Защо нямаме рецесия?

Защото, както казах, икономиката днес зависи от реалните стоки. Особено енергията. Цената на енергията падна и ето затова не навлизаме в рецесия в Европа тази година. Това е позитивно, но не съвсем, защото е необходима дълбока рецесия, ако искаме да се върнем към инфлация от 2%. Нашият базов сценарий е, че няма да имаме рецесия. Нивото на активността ще бъде ниско, но не достатъчно ниско, за да свали инфлацията. И това няма да е позитивно, защото ще имаме инфлация около 3-4% в дългосрочен хоризонт, заедно със слаба икономическа активност.

Това е Макро риск индекса на Citi. Той дава представа за апетита към риск или за избягването на рискови активи. Когато той е близо до нулата, това означава, че апетитът към риск е много висок. Обикновено при такава ниска стойност на Макро риск индекса, някой инвеститори го използват като сигнал в обратна посока. Това означава, че високият апетит към риск не може да остане дълго време и ще се появи събитие, което води до избягване на риска.

Това е кредитният импулс в G3, който включва в себе си САЩ, Китай и Еврозоната. Кредитният импулс е потокът нови кредити като процент от БВП. Обикновено това е добър изпреварващ индикатор за икономиката. Води пред реалния БВП с 9 до 12 месеца. Ето какво може да видите днес. Кредитният импулс е много позитивен и е равен на близо 3% от БВП на тези страни. Много е силен. На базата на него е ясно, че не предстои рецесия. Той показва, че предстои слаб икономически растеж, но не и рецесия. Поне докато този изпреварващ индикатор е на позитивна територия. Фокусираме се върху Китай, защото страната представлява повече или по-малко от 20% от глобалния импулс на икономически растеж. Кредитният импулс в Китай е отново на позитивна територия. Залагам на това, че се увеличава значително през следващия месец, защото Китай ще обяви нови мерки за стимулиране на икономиката. Разбира се, повишаването на БВП ще бъде много по-слабо от това през 2022 г. Но в действителност ще е далеч от сценария на апокалипсис, който мнозина очакваха.

Растежът в САЩ

Когато погледнете последните данни, се вижда силен растеж на търговските и индустриални заеми – 12.1% на годишна база. Разбира се, цената на финансиране се увеличава. Много компании с големи дългове ще се сблъскат с трудности. Но в действителност има много растеж в кредитирането. Силното повишение на заемите не се свързва с предстояща рецесия. В допълнение, имаме пазар на труда, който е много устойчив. И това показва, че САЩ не е на ръба на икономическа рецесия. Да, по-слаба икономическа рецесия, някакъв вид стагфлация, но със сигурност не и рецесия.
В SAXO очакваме и това съвпада с консенсуса на пазара, че максималната лихва в Еврозоната ще е близо до 4%, а в САЩ близо до 6%. Като извод по отношение на инвестициите, ние оставаме оптимисти, че фондовият пазар ще отчете силно представяне през тази година. Но ако погледнете към някои европейски акции, ще видите вече 10-15% покачване от началото на годината и това е вече доста силно. Апетитът към риск остава много висок. Ако погледнем към компании, които са способни да прехвърлят инфлацията към потребителя, но нямат високо ниво на дълг, защото цената на капитала може да е проблем, имаме много възможности на фондовите пазари, към които да се насочим.