Пазарен обзор за януари: Завръщането на апетита към рискови активи

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Покачването на американски индекс S&P 500 за януари надхвърли 6%, с което заличи загубите от декември. Ситуацията на пазарите изглежда все по позитивна, ако погледът се ограничава само с движението на индексите и поведението на облигациите от една страна и икономическите данни за спад на инфлацията и за рекордно ниска безработица от друга. Но рисковете не са за пренебрегване и януари успя да хвърли яснота върху много от неяснотите пред пазарите и икономиката.

Какво донесе януари за пазарите?

6% растеж на основният индекс не е никак слабо представяне, но големите технологични компании имаха значително по-добри печалби от средното за пазара. Това идва след значителното им изоставане през декември и дава сигнал, че позитивните настроения се завръщат на пазара. И какво по-силно доказателство от това, когато водещите компании имат десетки проценти растеж на акциите, докато икономиката отказва да влиза в рецесия? Въпросът е риторичен, но показва фундамента зад ръста на пазарите. Федералният резерв наближава края на цикъла на повишение на лихвите, а икономиката остава в добро състояние, инфлацията пада и безработицата е много ниска. Останалите сигнали за проблеми и затруднения са на заден план. Тоест, януари показа, че дъното на пазарите е било през октомври миналата година. Индексите обръщат 6-9 месеца преди дъното на корпоративните печалби. Прогнозите са, че финансовите резултати ще се влошават през първата половина на годината и през втората ще видим растеж на печалбите. За Федералния резерв се очакваше да приключи с лихвеното повишение на равнището от 5%, макар че Джером Пауъл не е толкова убеден в края на ръста на лихвите, колкото са инвеститорите.

Икономиката отказва да влезе в рецесия, като бизнес климатът в услугите се подобрява и дава надеждата, че предстои връщане към растежа през втората половина на годината. Инфлацията намалява с темпове, които са много симетрични на ускоряването й преди това, но вече в низходяща посока. Затова преобладават прогнозите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвата в края на годината като процес на отиване към неутрални нива около 3%. Пазарът на облигации отчита тези очаквания и допринася за подобрение на финансовите условия в икономиката.

Какво предстои?

Всяка една краткосрочна корекция ще повдигне въпроса дали тя ще прерасне в по-голям спад и съответно в нови дъна на пазарите. А такава изглежда е на дневен ред през февруари, след като само за месец индексът NASDAQ 100 направи 20% скок. Нищо на пазарите не се движи само в една посока. Изоставането на качествените активи при такъв ръст не е учудващо. Това са компаниите с дивиденти от нециклични сектори – комуналните услуги, потребителските акции и здравеопазването са на минус от началото на годината. Тоест, тенденциите се разминават, така както се движеха в противоположна посока през миналата година. Такива ръстове са характерни за мечия пазар и при предишни рецесии имаше по няколко. През миналата година NASDAQ 100 отчете периоди със 17% и 24% покачване. И в двата случая се наблюдаваше покачване на нецикличните сектори. Разминаването им с NASDAQ 100 сега не е само от януари, а технологичният индекс изоставаше от нецикличните акции и по време на растежа на последните през октомври и ноември. Какво означава тази секторна ротация? Имаме промяна с това, което беше обичайното за миналата година. Тоест, може да се тълкува като обръщане на настроенията на инвеститорите и знак за дъно. Но без фундамент от страна на икономиката, както и без очевидна подкрепа от страна на централната банка и стимули от държавата, този растеж ще продължи ограничено време.

Какво може да спре биковете?

Не и краткосрочна корекция. Ръстът сега е основан на очакванията за промяна на политиката на Федералния резерв и за излизане на икономиката от слабата рецесия. Всяко доказателство, че тези прогнози са неоснователни, ще бъде прът в колелата на борсовия растеж. Централните банкери не са тези, които биха спрели Уолстрийт. Причината е дълбоко рационална и е свързана с условията за финансиране. Ако те създадат паника на пазарите, ликвидността ще изчезне и броят на фалитите ще скочи много рязко. Така задачата на банкерите ще се усложни неимоверно много. Но те може да продължат с повишаването на лихвите и с постепенното извличане на ликвидност от финансовата система. Не бива да забравяме, че кризата е начина, по който икономиката се изчиства от неравновесията и най-често те са свързани с прекомерната задлъжнялост. Пауъл знае това и задачата му е да намери баланса между работещите мерки срещу неравновесията и времето за изпълнението им. През следващите 2-3 месеца не мисля, че ще бъде променена политиката, нито че инвеститорите ще се притеснят от последствията от нея.

Икономиката е другата неизвестна величина. Евентуална корекция на борсите през февруари ще бъде последвана от нов опит за растеж, който смятам, че има потенциала да продължи през март и април. Безработицата е ниска и пазарът на труда все още не е направил завоя към влошаването си. Трудно е да се каже дали това ще се случи в близките три месеца или дали състоянието на икономиката ще се влоши забележимо, за да уплаши инвеститорите. Но поне до средата на пролетта изглежда, че Уолстрийт ще следва причините за растеж и ще игнорира притеснителните фактори.