Късите позиции и пут-опциите – показват ли връх на пазара?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар продължава да се възстановява с бодри темпове след заседанието на Федералния резерв и скромното увеличение на лихвата. Настроенията стават все по-позитивни и това се отразява на търговията с останалите финансови активи – доходността на облигациите се покачи до най-високото си ниво от началото на 2019 г., а суровините поскъпват или стоят много близо до върховете си. С появата на оптимизма трябва да търсим сигнали за потвърждение на тренда на възстановяване или знак за точно обратното.

Какво показват късите позиции?

Инвеститорите, които продават на късо акции и успяват да влияят по някакъв начин на пазара, са най-вече сериозните хедж фондове. Те не само идентифицират потенциалните „жертви“ – компании, на които да продадат акции без да ги притежават и от които да спечелят при спад на цената, но и оповестяват това публично. Целта е да привлекат вниманието на останалите инвеститори и да им кажат, че някоя компания не струва цената си и, че ще падне. Когато те се включат, тогава започват да се трупат печалбите. Но има такива кампании, които не са успешни. Тогава хедж фондът затваря позиции на загуба, а покупките водят до допълнително покачване на цената и мултиплицират загубите.

В началото на „мечия“ пазар, за който сега се спекулира, че започва предвид сериозните икономически рискове и повишаването на лихвите, е нормално да има увеличение на късите позиции. Друг интересен и значим факт е дали инвеститорите затварят тези позиции, след като индексите се възстановяват. Точно това се случи през втората половина на 2020 г., довела до много силното представяне на акциите с къси позиции. Тогава спекулантите затвориха много големи загуби.

Refinitiv United States Most Shorted (Източник: Financial Times)

Refinitiv United States Most Shorted (Източник: Financial Times)

Графиката на индекса на най-много скъсяваните акции показва нарастването през последните седмици, но остава значително под върховете си от началото на 2021 г. Не само това, а и тенденцията за намаление е очевидна. Към момента не се забелязва желание сред хедж фондовете да затварят късите си позиции, а дори напротив. Те са на печалба, тъй като процесът на скъсяване на тези акции започва още през миналата година и виждаме спада на цените им. Това означава, че „умните“ пари не се страхуват да залагат срещу тези компании и не очакват друг период на стимули и на силен растеж на индексите. Също така, това не означава, че стабилните и добри акции не могат да вървят нагоре. Но засега нямаме потвърждение за нов дългосрочен тренд нагоре.

Какво показват опциите?

Друг интерес индикатор е съотношението пут- към кол-опции. Те са показателни за страха на инвеститорите, защото повишаването на дела на пут-опциите е знак за хеджиране. Обичайно се случва, след като пазарът направи силно движение надолу. Тогава и цената на опциите е много висока и екстремните стойности на пут-опциите често съвпадат с дъното на индексите. Ниската стойност на съотношението от друга страна е знак, че инвеститорите не виждат причини за притеснения. Тогава и пазарите падат „изведнъж“, защото рискът трябва бързо да се контролира и най-лесно се случва с продажби на акции за намаляване на прекомерните експозиции на маржин.

Put/Call опции (Източник: Financial Times)

Put/Call опции (Източник: Financial Times)

Съотношението на опциите върху акции и индекса се върна под 1. Периодът на корекцията приключва според инвеститорите. Или погледнато от друга страна, те вече не са подготвени за евентуален спад на борсата. Намалението на съотношението не е добър индикатор за връх на пазара и много дълго може да остане ниско. Но всеки активен трейдър в момента трябва да има предвид, че неподготвен пазар означава опасността от силни разпродажби, ако и когато това се случи. Не смятам, че индикаторът е знак за предстоящ спад. Има много други причини, които сочат завръщане на мечия пазар. А пут- и кол-опциите показват, че такъв евентуален спад може да бъде осезаемо силен и бърз.

Инвестирайте в акции и опции на международните пазари с ELANA Global Trader

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Заявете инвестиционна консултация на онлайн чата