Какъв сигнал дава еврото за финансовата стабилност?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският долар е един от активите, който инвеститорите предпочитат във време на несигурност и страх на пазарите. Войната в Украйна е точно такъв случай, въпреки че виждаме все още единствено ефектите от ръста на цените на суровините. Глобалната икономика и финансовата система все още са далеч от ситуация на стрес, както беше през 2020 г. или по време на пика на финансовата криза от 2008 г. Това е причината за сравнително слабото поскъпване на щатския долар през изминалите две седмици.

Как се търгува еврото спрямо щатския долар

Еврото достигна 1.60 спрямо долара през 2008 г., а най-ниското ниво на единната валута беше в началото на 2017 г. Това е достатъчно дълъг период, за да отговаря на цикъла на поскъпване на долара. От тогава диапазонът на търговия на валутата се свива, което често предсказва обръщане на посоката на движение. Както се вижда от графиката, поевтиняването на еврото спря точно на тренд линия от предишните две дъна.

Графика на EUR/USD (Източник: ELANA Global Trader)

Графика на EUR/USD (Източник: ELANA Global Trader)

Това е очаквана реакция на пазара от силно ниво на подкрепа, но е знак, че сериозността на конфликта и санкциите все още не се оценяват от инвеститорите. „Мечи“ пазар на Уолстрийт, скок на корпоративните фалити и рецесия в икономиката би трябвало да прилича повече на 2008 или 2014 г. като движение на валутния курс. Разликата идва от това, че на паричния пазар няма видими признаци на стрес. Ако еврото слезе под тренд линията и под предишното дъно от 2020 г. на 1.0636, може би това ще е знак, че дългосрочният цикъл на долара отстъпва на краткосрочните сътресения на репо-пазара и на страха на инвеститорите. Това трябва да следим внимателно като червена лампа за състоянието на финансовата система.

Търгувайте с валутни двойки в платфорамта Forex359

Инвестирайте в акции на международните пазари с ELANA Global Trader

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Заявете инвестиционна консултация на онлайн чата