Инвеститорите вече залагат на качествените активи

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Фондовите пазари по света преживяват корекция след предпразничните си рекорди от края на миналата година. Такива корекции се случват, не само защото пазарите не вървят единствено в едната посока, но и по чисто финансови причини. Акциите са скъпи и оценката им е сравнима с нивата от предишни върхове на индексите. Федералният резерв е на път да стартира процеса на повишение на лихвите, а световната икономика страда от поредната вълна на пандемията.

Какво се случва на пазарите?

Технологичният сектор се представя най-слабо и е в основата на разпродажбите. NASDAQ Composite отчита над 11% спад от началото на годината. Подобно е намалението на индекса на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 и в глобален мащаб толкова губят само индексите в Русия, но по политически причини. Единственият сектор на печалби е петролният благодарение на поскъпването на горивата. Има огромна разлика и с индексите в Европа, които са с три-четири пъти по-нисък спад от технологичния NASDAQ. Причината е една – инвеститорите отдават предпочитанията си към компаниите с дивиденти и нецикличен бизнес, докато затварят позиции в технологични акции.

Тенденцията не е нова, не е и изненадваща. Например PayPal е 47% надолу спрямо абсолютния си връх. И това е компания с 200 млрд. USD пазарна капитализация. Тя все още се търгува 39 пъти над годишната си печалба. Още един пример – Netflix е 43% спрямо върха си, но се търгува 27 пъти над прогнозираната печалба за 2022 г. Тези две компании имат и друга обща черта. Очаква се резултатите им да забавят темповете на растеж, което допълнително прави оценката им още по-висока и води до тези силни спадове на акциите.

Бягство към сигурни или към качествени активи?

Долар индекс е на нивата си, където беше в началото на годината. Златото е в абсолютно същата ситуация. Това не прилича на търсене на сигурни активи. Облигациите също падат, както може да се очаква преди старта на повишаването на лихвите. Намалението на спреда между дългосрочните и краткосрочните книжа, което се вижда от март миналата година, по-скоро няма връзка с търсенето на сигурни активи, а е причина за паническите страхове от повишаване на лихвите. Според мен тенденцията показва намаляване на инфлацията към края на годината.

В същото време качествените активи са предпочитани от инвеститорите. Представянето на борсово търгувани фондове с растящи акции спрямо акции със стойност е -12% спрямо -2% от началото на годината. Но инвеститорите не продават единия тип акции, за да купят другите. Дори и секторната ротация е сравнително слаба. Това не е учудващо, тъй като тенденцията е за намаляване на експозициите в акции, а не преструктуриране на портфейлите.

(Източник: Bloomberg)

(Източник: Bloomberg)

Сравнение между двата тематични фонда за растеж и стойност показва изключителната динамика за последните две години. Бързото повишение на съотношението в полза на растящите акции стартира с възстановяването на индексите през март 2020 г. Дори фондът се представи с повече от 50% по-добре от акциите със стойност за много кратък период. Тази тенденция няма аналог в модерната история на пазарите и се дължи на много фактори, някои от които са устойчиви, а други са в основата на опасен балон в цените на активите. И в момента наблюдаваме именно връщане към средните стойности и може да очакваме период на изоставане на растящите акции. Но остава въпроса дали намалението на съотношението към 140 ще стане бързо или ще бъде плавен и дългосрочен период. Отговор на този въпрос ще ни даде поведението на пазара през 2022 г.

Кога ще свърши корекцията?

Именно корекция, а не мечи пазар, защото още е рано да се отписва растежа на глобалната икономика и възстановяването след приключване на пандемията. Тази корекция стартира в началото на годината и изтри шест месеца печалби за индексите. Но големите инвеститори няма да бързат с покупките, така както направиха по време на предишни краткосрочни спадове на пазара. Динамиката на търговията през ноември и декември показа извънредна активност, а не спокойните движения на пазара характерни за предишните върхове. Това означава, че големите са били активни в продажбите и по време на тази фаза на дистрибуция са намалили позициите си и ще изчакат по-дълбок спад, за да се върнат на пазара. Индивидуалните инвеститори са по-склонни да купуват в момента и точно те се активизираха при регистрираните 12-17% спад на индексите на дъното им в началото на седмицата.

Не бих определил тези покупки като прибързани от гледна точка на голямата картина на пазарите, защото добрите компании ще продължат да растат през годината. Макро ситуацията е пълна с предизвикателства, но сме далеч от рецесия. 20% корекция при големи компании като Meta Platforms (бившата Facebook) може да се окаже инвестиция с много добро съотношение риск/печалба през годината. Но в краткосрочен план очаквам индексите да не формират V-образно дъно и ротацията към акции със стойност да продължи. Високата инфлация и изоставането на Федералния резерв ще останат източник на притеснения за инвеститорите и заедно с безумно високата оценка на компании без печалби ще са рецептата за големи загуби при тези позиции.

Инвестирайте в акции и борсово търгувани фондове от цял свят с ELANA Global Trader

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Заявете инвестиционна консултация на онлайн чата