Как китайските проблеми се превръщат във възможности

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Китайската икономика е близо до рецесия, а срив на най-големия пазар на имоти в света неминуемо ще доведе до финансова криза в световен мащаб. Ето така „мечките“ очакват да се развие сценария на следващата рецесия, която да докаже, че централните банки тотално са объркали политиката си на стимули и на инфлация в цените на активите. В тези очаквания има голяма доза основания, но засега те остават извън вниманието на огромната част от инвеститорите. И докато китайските проблеми по-скоро приличат на „черен лебед“, реалната опасност от грешка в политиката на централните банки не трябва да се пренебрегва. Тя евентуално ще бъде свързана с инфлацията и ценовите балони в недвижимите имоти и акциите. Федералният резерв може рязко да промени политиката си на изчакване и да започне да повишава лихвите, което да хване инвеститорите неподготвени. И така да доведе до много сериозна корекция в цените на активите.

Колко е страшна ситуацията с имотите в Китай?

Evergrande и огромният ѝ дълг показва как Китай „печата“ своя икономически растеж чрез облигационни заеми и банкови кредити. Този модел на надуване на цените на активите чрез стимулите на централната банка не е нов и е в основата на всяка криза и последващо възстановяване на икономиките и пазарите през последните четири десетилетия. Китай също има опит с преструктуриране на лоши дългове в икономиката, но решенията на правителството и централната банка днес са обусловени от негативния им опит от 2015 г. – оттеглянето на чуждите капитали след девалвацията на юана. Властите не искат повторение на този период, когато чуждите инвестиции в акции намаляха почти двойно и шокът на финансовите пазари се отрази на икономиката. Ситуацията сега е още „по-сложна“, защото инвестициите в акции на чужденците са три пъти и половина повече, отколкото през 2015 г. Същият размер от близо три трилиона и половина юана са и инвестициите в облигации. Общият размер на чуждите инвестиции в акции и облигации надхвърля трилион долара. Всяко масово бягство на тези пари ще е много голям финансов шок за Китай и бързо ще се превърне в глобална рецесия. Evergrande е канарчето в мината – първият индикатор за проблеми в бързо растящия и прекомерно задлъжнял сектор на строителството. Властите имат много по-амбициозен и дългосрочен план от това да ограничат задлъжнялостта. В тестов период е нов данък върху имотите, който цели да прехвърли тежестта от поскъпването им от по-богатите на по-бедните, тъй като ръстът на цените ги прави по-малко достъпни. Китай трябва умело да управлява свиването на кредитите в сектора, за да не стане причина за вълна от фалити, оттегляне на инвеститорите от чужбина и срив на пазара на имоти. Към момента е рано да се каже дали страната се справя с предизвикателството, поне според данните за септември. Но икономистите винаги са подхождали със съмнения към статистиката на Китай и стагнацията на цените на имотите може да се окаже нещо повече.

Проблемите с електричеството, транспорта и доставките

Промишлеността и особено тежката индустрия е ударена силно от ограничените доставки на електрическа енергия. Китай постави лимити върху потребителите на ток, за да намали замърсяването. Те не се изпълняват от отделните провинции, но не това е проблемът днес. Причините за прекъсване на доставките са свързани с производството – недостигът на въглища заради наводненията повиши цената им и направи генерацията на ток неизгодна за централите. Приходите на централите са по фиксирани тарифи, както може да се очаква от социалистическата система на ценообразуване. Така се премахна инициативата да се произвежда повече ток, който да отговори на високото потребление. Дефицитът доведе до скок на цените на много индустриални стоки и преработени суровини и от своя страна допринася за инфлационния натиск в световен мащаб. Недостигът на енергия не е само китайски проблем, а световен феномен и е следствие на силния икономически растеж и дългогодишното неглижиране на инвестициите в цели сектори. Затова цената на петрола отива към 100 долара, а уранът е на най-високото си ниво от 2013 г. досега.

Транспортната инфраструктура се сблъсква със същия проблем – липса на инвестиции и претовареност в глобален мащаб. Пристанищната инфраструктура не успява да обработи товарите, а много индустрии срещат проблеми с доставките на важни части и компоненти. Това е краткосрочният риск за икономиката, защото също води до инфлационен натиск, но и до реално намаление на БВП. Автомобилната промишленост е засегната от нарушения на доставките на чипове, но големият губещ до края на годината може да се окажат търговците на дребно, които да не отговорят на търсенето през празничния шопинг сезон. Това директно ще се отрази на заетостта и печалбите на сектора в консуматорските икономики.

Нова вълна от потребление

Тези рискове пред китайската икономика и отражението им в световен мащаб крият инвестиционни възможности. Първата и най-недооценена от инвеститорите е по отношение на отложеното потребление. Тя е свързана повече с ограниченията около пандемията, но ще бъде засилена от проблемите с доставките и производството в Китай. Пазарите са фокусирани предимно към краткосрочните негативни ефекти върху растежа и повишаването на инфлацията, което да доведе до ръст на лихвите. Отложеното потребление ще създаде икономически растеж по-късно през 2022 г. и ще е в основата на поскъпване на акциите от много сектори. Това ще компенсира изтеглянето на стимулите от Федералния резерв и евентуалните първи две-три стъпки по повишаване на лихвите. Харчовете ще бъдат насочени основно към услугите и тези сектори, които пострадаха от проблемите с доставките. Например, автомобилостроенето. Минусите в растежа сега ще се отразят като плюсове през следващата година.

Втората инвестиционна възможност е самият китайски пазар и подценените активи там в сравнение с високите коефициенти на оценка на Уолстрийт. Това е много обширна тема, която заслужава детайлно разглеждане. Инвеститорите у нас или не познават китайския пазар и затова не гледат към него, или изцяло го отхвърлят като възможност. Във всеки случай, китайските акции имат специфики и носят допълнителни рискове в сравнение с американските и европейските. Допълнителна несигурност има и при листваните книжа на Уолстрийт, тъй като китайското законодателство забранява това. Все пак едва ли САЩ ще затвори пазара си за тези компании, защото това ще доведе до големи загуби за инвеститорите, а политиката на американците е самият китайски пазар да се отвори за чужди капитали. Затова алтернатива на листваните на Уолстрийт китайски акции е покупката на книжа на борсата в Хонконг. Валутният борд позволява да се минимизира риска от курсовете, а акциите имат еднакво представяне, но в различни часови диапазони на търговията. Въпросът е кога да се купува. И графиката на индекса в Хонконг показва интересно ниво на покупка в момента при отлично съотношение риск/печалба.

Графика на индекса HK50 (източник: ELANA Global Trader)

Графика на индекса HK50 (източник: ELANA Global Trader)

Текущото равнище на подкрепа е силно, защото представлява двете дъна от юли и август тази година. Най-ниските стойности от септември и октомври на нивото от 24 000 пункта спряха до линията от предишни върхове, а низходящият тренд беше прекратен през четвъртото тримесечие на миналата година. Към момента имаме потвърждение на пробива и нови по-високи дъна, което означава, че дългосрочната посока на пазара е нагоре. Поглед към ценовата активност на дневна графика показва формирането на „глава и рамене“ като фигура за обръщане на посоката. Тя ще бъде в сила при пробив над 26 000 пункта. Дивергенцията между индикатора MACD и индекса при последните три минимума е сигнал за значимо дъно, за което ще има силно потвърждение при ръст над 26 000 пункта.

Скритата функция на китайската рецесия

Забавянето на китайската икономика вече е в много напреднала фаза и скоро ще спре да бъде значим фактор за световния растеж. Това обаче има един положителен ефект в глобален мащаб – намалението на инфлационния натиск през следващата година. Няма да се случи до края на годината, но на определен етап през 2022 г. ще има отражение върху цените на суровините и на промишлената продукция, която излиза за износ. Не може да се каже дали преди това Федералният резерв няма да ускори промяната в монетарната политика и така да доведе до сътресения на пазарите. Но последните новини от Фед са по-скоро положителни в тази посока. Централните банкери изчакват.

Ако събитията се развият по този начин – инфлацията се успокои поради икономическото забавяне в САЩ и Китай, Федералният резерв не прибърза с изтегляне на стимулите, а отложеното потребление и индустрията се възстановят от проблемите с COVID и доставките – инвеститорите ще бъдат възнаградени и през 2022 г. въпреки очакванията, че пазарите ще достигнат върхове и ще последва рецесия поради повишение на лихвите. Компаниите с малка пазарна капитализация, услугите и секторите, където има отложено потребление, ще се представят най-добре през следващата година.

Вземете своето инвестиционно решение чрез инвестиционна консултация

Инвестирайте във финансови инструменти от цял свят с ELANA Global Trader