Корекцията в Китай още не тревожи инвеститорите на Уолстрийт

китай
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

В разгара на лятото виждаме рекорди на Уолстрийт и изключително добри корпоративни отчети за второто тримесечие на 2021 г. Но това е на повърхността на информационния поток за световните пазари. В дълбочина се забелязва изоставане на някои сектори и на индекса на малките компании в САЩ, които доскоро бяха водещи за фондовия пазар и показваха стабилността на икономическото възстановяване. Като добавим и срива на пазара в Китай, ситуацията не изглежда никак добра за сравнително слабия период за акциите, какъвто е месец август. Инвеститорите на Уолстрийт игнорират тези сигнали и дори страховете от Делта варианта на COVID-19 се оказаха краткосрочни. Купувачите се завърнаха много бързо на пазара и има най-бързото възстановяване след спад от дълго време насам.

Защо Китай е важен?

Сега виждаме повторение на събитията през 2015 г., когато Китай преживя балон на фондовата борса. Индексът CSI 300 тъкмо беше направил 150% за една година, когато в средата на юли се срина. Трябваха му цели десет месеца, за да направи корекцията, да се стабилизира и бавно да започне да възстановява загубите си. Върхът на индекса от 2015 г. беше преминат само за кратко чак в началото на тази година, преди китайските власти да дръпнат спирачката на финансовия пазар, да наложат ограничения на кредитирането и да предприемат мерки за охлаждане на икономиката.

Мащабите на покачването днес са двойно по-слаби. За годината преди последния връх е регистрирано поскъпване от 70%. Това не е малко. Китайските компании вече показват намаление на печалбите си, което води до вълна от разочарования сред инвеститорите и намалени рейтинги от анализатори. Лошите новини не свършват дотук, защото краят на кредитния бум в страната се пренася върху цените на суровините и износа на големите индустриални компании от САЩ и Европа. Германия, например, е най-силно засегнатата европейска икономика от всяка слабост в Китай, като затягането на кредитирането ще удари продажбите на нови автомобили и индустриалната продукция. Водещите компании от добива също разчитат на китайския пазар.

Ще се прехвърли ли китайският шок върху Уолстрийт?

2015 г. не е единственият път, когато сътресенията на китайския пазар имат отражение в глобален мащаб. Често по-силните движения на индексите или на юана се пренасят върху Уолстрийт, макар и със забавяне в рамките на седмици. Така че случващото се сега има потенциал да се отрази на американския пазар в рамките на месец. Добрата новина е, че китайският пазар е само 20% надолу до тук. Това е добра корекция, акциите са препродадени и скоро ще привлекат капитали от спекулативни инвеститори в очакване на някакво краткосрочно възстановяване. Дотогава ще има краткосрочен натиск върху щатските индекси. Първото важно ниво, на което ще следим дали на пазара ще се появят купувачи, е 4300 пункта за щатския индекс S&P 500. Спад под него ще отвори повече пространство за корекция на целия пазар, затова не трябва да се прибързва с покупки и с прекалено голяма експозиция на маржин към момента.

Китайската корекция е основно свързана с представянето на технологичния сектор. Регулаторите в страната са изключително активни и буквално всеки ден се приемат нови мерки за ограничаване на монополни позиции и на печалбите от тях. Това може да се окаже позитивно за потребителите в дългосрочен план, но със сигурност не и за инвеститорите в тези акции. А във водещите китайски компании най-големите инвеститори са именно чуждестранни хедж фондове. Те са склонни да държат по-дълго време и вероятно осъзнават ситуацията, в която се намират. Ако тръгнат да продават, ще сринат цените и ще натрупат огромни загуби. Ако купуват, ще трябва да се борят с негативно представяне на фондовете си, с намаление на кеша си и с натиска върху целия пазар. Най-доброто, на което могат да разчитат, е китайските власти да отпуснат малко хватката, защото загубата на пазарна стойност вече е огромна и тя удря не само чуждите инвеститори, но и всеки с експозиция на капиталовия пазар.

Сигнали за задълбочаване на корекцията на Уолстрийт

Тя все още не е започнала, но е необходимо да очертаем сценария, при който индексите в САЩ и Европа реагират на събитията в Китай. Тук става въпрос не само за временен спад в азиатския пазар, но и за икономически ефекти. В такъв случай ще намалее апетитът към рискови активи и ще видим поскъпване на облигациите (намаление на доходността) и ръст на долара. Това са сигналите за навлизане на пазарите в по-дълбока корекция, която едва ли ще надхвърли 20%. Но във времето може да продължи дори няколко тримесечия, ако се повтори по подобие на 2015 г. и натежи значително върху оптимизма на Уолстрийт.

Позитивният сценарий е за сравнително слаб спад на индексите, без да се стигне границата от 10%, за която се счита, че е начало на корекция. Това ще съвпадне със сезонно слабото представяне през август и ще бъде последвано от нов растеж на индексите през септември и октомври. Паралелно с това трябва да поевтинее доларът, а доходността на облигациите да се покачи. Графиките на тези инструменти не дават ясен сигнал, че подобни тенденции започват да се развиват. Затова бих определил вероятността между двата варианта, като 60 към 40 в полза на сценария за по-слаб ефект върху Уолстрийт. Засега.

Инвестирайте в акции на компании от цял свят с ELANA Global Trader

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Заявете инвестиционна консултация на онлайн чата