ESG инвестициите – бенчмарк за бъдещи печалби

solar-panel-esg
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Зелената и социално отговорна икономика е тренд в инвестициите още преди Байдън да спечели изборите за президент в САЩ. Но фокусът към енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии доведе до удвояване на капиталите към ESG инвестиции двойно през миналата година. Фондовете с устойчиво развитие, както са популярни, привлякоха 51 милиарда долара през 2020 г. и тези пари представляват четвърт от общия размер, които влязоха във фондове с акции и облигации през годината. Преди шест години такива инвестиции са представлявали само 1% от общия им размер. Днес те са бенчмарк за бъдещи печалби.

Какво отличава ESG инвестициите?

Съкращението ESG (от Environmental, Social and Governance) означава грижа към околната среда, социална отговорност и висок стандарт на корпоративно управление. Тези групи фактори може да се измерят за всяка компания. Нейният рейтинг показва, какво отражение има дейността ѝ върху екологията и обществото. Преди навлизането му инвеститорите имаха само алтернативата на фондове, които избягват покупките на компании от сектори, които не се считаха за социално отговорни. Като например алкохол, цигари или оръжие. ESG рейтингът няма за цел да ги изключва. По-високото му ниво за определена компания означава, че тя защитава акционера си от специфични оперативни и репутационни рискове. Но най-вече, предоставя повече възможност за печалби, защото капиталите се насочват приоритетно към такива компании, цените на акциите им растат по-бързо, привличат нови пари и така се завърта машината на Уолстрийт.

Важен ли е ESG рейтингът?

Инвеститорите започват да му отдават все по-голямо значение. Разбира се, рейтингът все още не може да измести от първото място растежа на печалбите или дивидентите в предпочитанията на пазара. Не трябва и да ги разглеждаме като алтернативи една на друга, а като допълнителен инструмент при избора на инвестиции. Например, технологичните компании имат висок рейтинг в опазването на околната среда. Те нямат производства с високо отделяне на въглеродни окиси, за разлика от традиционната индустрия. В същото време все повече компании инвестират допълнителни средства за енергийна ефективност, което намалява разходите им и създава отлична среда за работа. Подобряването на условията на труд и на производителността, особено в компании, където творческата дейност е решаваща, създава предпоставките за растежа на акциите. Технологичните гиганти са емблематичния пример в тази насока. Акциите им поскъпнаха с огромни мащаби през последните няколко години. Тяхната политика на управление и инвестициите в работната среда не са нещо ново. Ръстът на книжата им, обаче, допринесе съществено за силното представяне на ESG фондовете, което надхвърля обичайното за пазара. И така се привличат още повече капитали, включително и от новите дружества за пазара, които се стремят за силен борсов старт и покриването на стандартите за корпоративно управление и защита на околната среда им дава допълнителен импулс.

electric-car-chargingИма ли уловка за инвеститорите?

Някои компании може да злоупотребят с доверието на инвеститорите. Например, по отношение на опазването на околната среда има практика да се заблуждават потребителите за по-ниския ефект от замърсяването или да се преекспонира значението на инвестициите в зелена енергия. И двата фактора имат значение за бъдещото представяне на такава компания, защото инвестициите в зелена икономика ще се увеличават и ще бъдат стимулирани от правителствата. По този начин една компания може да създаде невярна представа за бъдещите си финансови резултати, да заблуди инвеститорите и когато публикува отчетите си да предизвика разочарования, разпродажби и спад на акциите си. Още повече, че има организации, които правят ESG рейтинги срещу такси и по този начин могат да изкарат по-добри резултати от реалността. Най-подходящият начин за използване на рейтингите е само като допълнителна информация в анализа за компанията. По-нисък рейтинг не означава задължително по-лоша акция, нито обратното. Много добри компании ще продължат да изостават в рейтингите, заради специфични производства с повече въглеродни емисии и т.н.

Инвестиционните възможности в България

Понятието ESG рейтинг все още не е популярно у нас и много рядко се среща интерес към специфични компании с по-добри показатели от средното за сектора си или пазара като цяло. Това се дължи на по-задълбочения подход, който се прилага при избора на акции за покупка с фокус върху оценката и анализ на пазара. Или точно обратното – когато основният мотив е познатото име на компанията и изцяло се пропускат подробности по отношение на бизнеса ѝ. Чуждестранните инвеститори, особено от по-младите поколения, са привлечени от добрия рейтинг на компаниите. Растящите цени на акциите ще засилват капиталовите потоци към ESG фондовете. И тук се появява първото препятствие пред българските инвеститори, защото имат ограничен достъп до американски борсово търгувани фондове според европейското законодателство. Тези фондове все още нямат аналози, търгувани на европейски борси или ликвидността при тях е много слаба. Алтернативата е да се купуват акции от фондове, които не са подбирани по критериите, но включват голям брой от най-добрите в това отношение компании. Например, технологичните гиганти имат значителна тежест във фонд върху индекса NASDAQ 100 и той се търгува на европейски пазари, където печалбите от него не се облагат с данъци у нас.

Българският пазар е встрани от ESG тренда, защото при нас нещата се случват с известно закъснение. Разходите за получаване на рейтинг едва ли ще се възвърнат, когато става въпрос за листване само на БФБ. Но в следващите няколко години това ще се промени. Все повече инвеститори и бизнес контрагенти ще искат да работят с компании, които отговарят на високи ESG стандарти, защото те означават по-малко рискове. А един ден ще означават и по-високи цени на акциите тук.

Статията е публикувана в сп. Мениджър през март 2021 г.

Инвестирайте в акции, ЕTF, опции и други инструменти от целия свят в ELANA Global Trader

Инвестирайте в български акции от всякакви устройства с ELANA BG Trader

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи