Каква игра се случи с GameStop и Robinhood

robinhood
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Армия от осем милиона нападна акулите от Уолстрийт. Така ще бъде запомнена първата координирана атака в социалната мрежа Reddit срещу хедж фондовете, които продават на късо акции. Толкова са абонатите в канала Wallstreetbets, като те успяха да изхвърлят от позициите му в GameStop хедж фонда Melvin Capital, който загуби половината си капитал. Няколко други акции също отбелязаха силен растеж под влияние на дребните покупки и това принуди големите играчи да купуват още повече, за да ликвидират късите си позиции. На пръв поглед, нищо по-различно от нормален “short squeeze” – терминът за внезапния ръст на цената на един актив под влияние на покупките от инвеститори, които преди това са продали и са принудени да затварят позициите си. Но ситуацията с GameStop, Nokia, AMC Entertainment Holdings и BlackBerry се превърна от надиграване между индивидуалните трейдъри и хедж фондовете в политически скандал. Първо, оборотът с две от акциите, а именно GameStop и AMC надхвърли за една седмица общия обем на търговията с петролни фючърси в САЩ, която е в номинален размер на 20 милиарда долара. И второ, появиха се страховете, че фалити на хедж фондове може да се отразят на цялата финансова система. Трейдърите започнаха да се целят в Луната, защото акциите им поскъпваха в пъти само за ден. За тях това се превърна във война срещу статуквото, капитала и богатите на Уолстрийт.

На мерника застана Robinhood

В разгара на скока на акциите се случи нещо неочаквано. Robinhood, най-популярната платформа за търговия, ограничи възможността за нови покупки. Това беше последвано и от други брокери. Акциите рязко паднаха. Например, GameStop за час и половина се срина от 450 долара за акция до близо 100. Robinhood събра омразата на „милениал“ трейдърите и на политиците във Вашингтон, които веднага поискаха изслушване пред Конгреса на неговия директор и създател Влад Тенев. Регулаторните органи също започват проверка, а доскоро любимото приложение за търговия без комисиони и с части от акции вече е с оценка от една звезда от потребителите си.

Финтех компанията вероятно ще преживее проверките и изслушването, без да има проблем от държавните органи. Причината е, че Robinhood е трябвало да набере капитал, с който да покрие сетълмента на сделките. Тоест, да продължи да работи. Това означава лошо управление на оперативния риск, нещо недопустимо за компания с такива амбиции, история и мащаби. Цената, разбира се, е висока и реномето на Robinhood пострада сериозно. Образно казано, трейдърите поставиха компанията от другата страна на барикадата при богатите хедж фондове и статуквото на Уолстрийт. А може и да са разбрали, че не плащат комисиона, защото Robinhood изкарва по друг начин приходите си, като продава информацията за техните позиции?

Демократизация на финансите

Амбицията на Robinhood беше да отвори Уолстрийт за всеки. Не че търговията с акции и инвестициите бяха затворени, но свали комисионата до нула, позволи покупката на части от акции и даде достъп до опции. Така привлече нови капитали към борсата и им даде лостовия инструмент за много по-големи позиции от разполагаемия им капитал. Когато комуникацията в интернет позволи канализирането на тези пари в няколко позиции, станахме свидетели и на огромния оборот с тях. Дали регулаторите ще започнат да ограничават силата на инвеститорите, като премахнат „иновациите“ на Robinhood? Едва ли, защото „лявата“ вълна в Демократическата партия в САЩ е изключително силна и именно политиците от нея скочиха първи срещу спирането на покупките. Регулациите ще дойдат, ако дойдат, само при спад на Уолстрийт и големи загуби за инвеститорите по подобие на 2008 г. Засега виждаме единствено изолиран случай на спекулации с акции по няколко позиции, като големите губещи по тях са само няколко хедж фонда. Фондовият пазар все още има потенциал да расте, воден от алчността на инвеститорите, нерационалните очаквания за финансовите резултати на компаниите и печатането на пари.

Играта сега започва

GameStop манията не е само огромната интернет група трейдъри, които са си купили поне част от някоя акция. Тя не е и война между богатите и бедните, както купувачите искат да я изкарат и политиците искат да използват за собствена популярност. Тя е част от борсовата игра – някои инвеститори залагат на спад на акциите на дадена компания, а други се опитват да ги накарат да купуват на много високи цени. По същия начин Volkswagen стана най-скъпата компания на света през 2008 г., когато акцията ѝ скочи над 1 000 евро.

Борсата е бизнес за професионалните инвеститори. Всеки друг участник трябва да се съобразява с основното правило. А то е да се управлява риска. Не трябва да има емоции и ангажираност към определена позиция. Покупките и продажбите имат за цел да изкарат пари и да донесат възвръщаемост на инвестираните средства, независимо дали са за клиенти или са собствения капитал. Всичко останало е грешка – т. нар. война между бедни и богати; държане на позиция напук на силния спад; инвестиране на още средства и използване на заеми. Трейдърите в Reddit взимат това прекалено лично.

Атаката срещу хедж фондовете

Късите позиции на хедж фондовете нямат за цел да спрат покачването на евтини акции, а точно обратното – да спечелят от надценените и безперспективни книжа. Това работи за равновесието на пазара. Фондовете инвестират милиони в анализи и проучвания, за да намерят такава компания, която според тях струва много повече от реалната си цена. Задачата им не е лесна, но е необходима за ефективната работа на борсата. Сега те се възприемат като „лошите“. Всяка регулация, която има за цел да ограничи късите продажби, ще доведе до нарастване на опасността от балони на пазара и до прекалено голямо покачване на цените не само на акции, но и на суровини, дългови книжа и т.н. А както историята показа многократно, това не свършва добре за инвеститорите и трейдърите.

Статията е публикувана на 9 февруари 2021 г. в economic.bg

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Инвестирайте в суровини и петрол чрез акции на компании, ЕTF, опции и други инструменти от целия свят в ELANA Global Trader

Търгувайте валути с най-лесната платформа FOREX359