Акции със стойност и дивиденти са темата на 2021 г.

акции
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Инвеститорите в акции са настроени много оптимистично за представянето им през предстоящата година. Мотивите им са, че предстои възстановяване след ужасната 2020 г. и че Федералният резерв отново ще спаси пазарите. Историята потвърждава подобни теории, макар че събитията се подреждат по този начин за първи път. Няма смисъл да се разглежда сценарий на постепенно покачване и силен завършек на годината – вероятността да се случи е малка. Предстои една година с голяма динамика на финансовите пазари. Оценката на акциите е висока, а рисковете са съществени. Да се преследва еуфорията на пазар на абсолютни върхове е опасно. Затова евентуалните корекции са подходящи за нови инвестиции и преструктуриране на портфейлите.

Откъде да стартира първата инвестиция в акции?

Ако приемем, че тези 10 милиона нови инвеститори в САЩ през миналата година поемат прекалено голям риск да преследват прекупените технологични акции и начинаещият български спестител не е подготвен за търговия с маржин или с опции, тогава остава възможността за борсово търгувани фондове върху индекси и диверсификация на портфейла към Европа и Азия. Китайските компании срещат предизвикателства на Уолстрийт сега, но все повече Хонконг ще бъде мястото за набиране на основния капитал от тях. Икономиката на страната вече се възстановява от кризата, но по-важното е, че акциите на възникващите пазари вече едно десетилетие не се покачват. След такава пауза може да се очаква солидна възвръщаемост през следващите пет години. Елементът на изненада идва оттам, че не знаем от коя отправна точка би станало това, защото все пак корона кризата продължава.

Азиатските пазари са интересни и за инвеститори, които търсят стойност. Те могат да я намерят чрез борсово търгуван фонд с японски акции. Европейските акции също трябва да ги разглеждаме като носители на дивиденти, а не на растеж. Комбинацията от фондовете е добра основа за инвестиция с хоризонт през следващите пет години.

Секторите с потенциал

„Ракетите“ на 2020 г. все още не са за бракуване. Като оставим настрана представянето на Tesla, другите големи технологични компании имат далеч по-нормални ръстове и фундамент зад тях. Дори и намеренията на Демократите в САЩ да разбият монопола на някои от тях, не пречат на доброто им представяне и на пазарните позиции, които печелят. Пандемията ускори процеса на „осъвременяване“ на световната икономика към онлайн пазаруване, комуникации и дистанционна работа. Това ще продължи и през следващите години с „умните“ жилища, автономен транспорт и виртуална реалност. Секторът има място в дългосрочния портфейл, но с по-нисък дял, отколкото свикнахме през изминалата година. Топ 5 акциите остават добра инвестиция.

С по-краткосрочен хоризонт трябва да са инвестициите към засегнатите от кризата сектори. Например, туризмът и транспортът, които изостават във възстановяването си, и могат да спечелят от масовото връщане на клиентите им. Такова е възможно да видим през втората половина на годината, когато ваксинирането напредне и хората с незасегнати от кризата доходи решат да наваксат пропуснатата една година и половина за пътувания. Активизиране на потреблението може да се усети и в много други сектори дори при общо икономическо забавяне. Най-важното условие в подбора на акциите е стабилното финансово състояние на компанията, в която се инвестира.

Високата оценка носи риск за пазара

Класическото разбиране за оценката на инвестиции в акции е те да се търгуват при съотношение цена/печалба от 20 минус процента на инфлация. Тоест при очаквана инфлация за тази година от 2% е нормално акциите да струват 18 пъти над годишните си печалби. 2021 започва с коефициент от 25.5, което означава, че печалбите трябва да се качат с голям процент, за да говорим за нормално оценен пазар. Очаквам резултатите на компаниите да бият прогнозите поне за края на миналата година и за първото тримесечие на тази, но не и да се покачат толкова, че пазарът да спре да бъде надценен. Но професионалните инвеститори разчитат да следват възходящия тренд, да управляват внимателно риска си и да хеджират позициите си при всеки по-силен растеж. Тази стратегия работеше през миналата година, като малцина от водещите мениджъри открито са заявявали мечите си настроения или отворени къси позиции. Никой не иска да се бори с Федералния резерв.

Една от причините за еуфорията на пазара е напливът на новите инвеститори от „милениум“ поколението. В САЩ нови 10 милиона души си отвориха сметки за търговия през миналата година. В това няма нищо лошо, борсите са мястото, където спестяванията се преобразуват в собственост в работещ бизнес. Проблемът е, че тези млади инвеститори не са виждали криза и срив на пазарите, а в същото време търгуват с опции и други възможности за ливъридж на позициите си. Отворените опции от трейдърите вече представляват над 9% от обема на търговията в Ню Йорк при 1-2% обичайно преди години. Всичко това прилича на балон, но все още има пространство за увеличение на оценката и на присъствието на инвеститорите, когато сравняваме с предишни върхове на пазара.

Как се инвестира в скъп пазар?

В никакъв случай не трябва да се преследват силно растящите позиции. Рискът от обръщане е много голям. Всеки спад обаче е подходящото време за инвестиране. Очакванията са, че годината ще премине под знака на растяща инфлация и възстановяване на икономиката. Това означава да се търсят акции от широката икономика, а не само технологични компании. По-малките вече се представят по-добре и компенсират изоставането си.

Ако индексът Russell 2000 започне да се представя много по-зле от S&P 500, това е знак за корекция, която е породена от проблеми в реалната икономика. Такъв сигнал ще бъде и спад на пазара на корпоративни облигации с нисък рейтинг, както и разпродажби на регионалните търговски банки в САЩ. Той означава фалити на бизнеса и навлизане в рецесия със съответния мечи пазар.

В търсене на дивиденти?

Акциите с по-висок доход от дивиденти спрямо средното за пазара се представиха по-слабо през миналата година. Това е разбираемо, защото инвеститорите търсиха растящите сектори. Компаниите с най-високи дивиденти често са от пострадали от кризата сектори, като недвижимите имоти. Акциите им поевтиняха и доходността се качи, но рисковете остават. Най-подходящите акции с дивиденти сега са от нециклични сектори, например телекомуникациите и потребителските стоки, като компаниите трябва да имат добра история на повишение на дивидентите.

Българският фондов пазар също предлага няколко компании с доход от дивиденти около 5-6% и нецикличен бизнес. Нашият пазар остава на заден план спрямо покачването на Уолстрийт и интересът на инвеститорите разбираемо се насочва към чуждите книжа. Но предимствата на компаниите с дивиденти у нас са значителни. Първото е спадът на нашия пазар от 2017 г. досега, който би ограничил загубите за всички акции при дълбок спад на Уолстрийт. Второто преимущество е малкият мащаб на българския пазар, който позволява да се следят лесно компаниите и паричните потоци към тях. Дивидентните акции на БФБ са добра комбинация между доход, стабилност на бизнеса и потенциал за поскъпване при дългосрочен растеж на пазара. Считам ги за по-малко рискови от щатските, като отчитаме и по-ниски комисиони и липсата на данъчно облагане върху печалби от акциите.

Стратегията за 2021 г.

Като обобщение тя изглежда по следния начин – по-висок дял на акциите със стойност и дивиденти. При подборът им трябва да се избягват циклични сектори като недвижими имоти и големите банки. Технологичният сектор е добре да има отражение в портфейла, но премерено през толеранса към риск. Покупките и преструктурирането трябва да се осъществяват при краткосрочни корекции, като е необходимо да се следи състоянието на кредитния пазар за евентуален шок от неплатежоспособността на бизнеса и домакинствата. Инвестициите в суровини имат място в портфейла, включително чрез акции от добива. Те са начинът за печалба при растяща инфлация, особено при високата корелация с петрол и мед.

Вижте икономическите прогнози за 2021 година

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Инвестирайте в акции, ЕTF, опции и други инструменти от целия свят в ELANA Global Trader

Инвестирайте в български акции от всякакви устройства с ELANA BG Trader

Прогнози за 2021 г. Какви предизвикателства да очакваме през годината?“ на 27 януари 2021 г. от 18 ч. Регистрирайте се сега!