Инвестициите в петрол след пазарния шок

петрол
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Един месец след феномена на отрицателните цени петролът постепенно се връща към нормалното разбиране за търговия с финансов инструмент. Силният срив на цената го превърна в интересен сектор за инвеститорите по света. Петролът и компаниите от добива на петрол станаха възможност да се спечели от възстановяването на световната икономика след края на карантината, когато транспортът на стоки и пътуванията на хората отново се върнат на равнищата преди кризата. Българските инвеститори също добавиха петролни компании към портфейлите си или започнаха да наблюдават внимателно сектора за по-добри нива за покупки. Това не е учудващо, защото компаниите от сектора поевтиняха с по 50-60% само за няколко седмици преди парадоксалното дъно на петрола. Но дали за един месец има достатъчно позитивни промени за петрола, които да накарат по-консервативните инвеститори да добавят тези акции в портфейлите си?

Светът плува в петрол

Добивът на петрол е повече от потреблението му, но постепенно ситуацията се променя. През април имаше поне 20 млн. барела излишък на ден. От началото на май влезе в сила намалението с 10 млн. барела от ОПЕК+, а Саудитска Арабия добави още 1 милион барела към съкращението на своя дневен добив. Това трябваше да стане пример за останалите от петролния картел, за да изпълнят своите квоти и те горе долу спазват ограниченията. Запасите ще продължават да се трупат и през май. Стресът на петролния пазар идва от липсата на място за съхранение, защото тогава производителите са принудени да свалят цените. Дори спекулантите се решиха да продават на отрицателни цени, за да не се окажат собственици на нежеланата суровина. Засега това е проблем само в САЩ, но ще е казус до началото на юни за цял свят. Пълните резервоари ще доведат до осезаемо затваряне на кладенци, но пикът на запасите е вече близо.

Кога ще се балансира петролният пазар?

Отговорът на този въпрос идва от две посоки. Първата е възстановяването на търсенето на горива по-късно през годината, когато световната икономика излезе от карантината и транспортът се активизира. Но би било нереалистично да очакваме връщане на равнищата от предишното лято. Не знаем още с колко ще спадне потреблението на горива тази година – дали с 5% или с 25%. Това ще се отрази на печалбите на петролните компании, дори и да има намаление на добива в световен мащаб и цените да намерят равновесната си точка на по-високи нива. И като стана въпрос за предлагането, пазарът ще следи колко ще намалее производството извън ОПЕК и Русия. Някои от големите петролни компании вече затварят кладенци. За по-малките компании това не е работещ вариант, защото те може да нямат ресурса да стартират добива след време. Много от тях отиват към фалит.

Пазарът постепенно ще се балансира. Необходими са още поне няколко месеца, за да се доближи равнището на предлагането до търсенето. И вероятно година, за да изчезнат от него компаниите, които работят на загуба и имат големи дългове. Останалите постепенно ще се адаптират и ще използват възможностите си, за да увеличат пазарните си позиции.

петролИ ето в това се крие:

Смисълът на инвестициите в петролния сектор

Ако петролът отново падне на 10-15 долара, в рамките на няколко седмици ще се отвори възможност за спекулативни сделки с деривати върху суровината. Също така ще паднат и цените на някои акции, които си струва да се купят дългосрочно, като трябва да се реагира веднага. За да има ефект върху инвестицията от възстановяването на икономиката, ще трябва да се чака поне 1-2 години. В действителност, тази година предоставя много такива възможности за покупка на пострадали от кризата акции.

Повечето големи петролни компании вече публикуваха финансовите си отчети за първото тримесечие. За тях кризата не е фатална и няма съмнения в това дали ще оцелеят. Много от компаниите намалиха дивидентите си, а други са принудени да ограничават добива и инвестициите в находищата си. Приходите им паднаха заедно с потреблението на горива, докато фиксираните разходи се запазват. Скочиха и загубите от горивата на склад, когато цените им се сринаха повече от два пъти.

Как пазарът оценява петролните компании?

Стандартните методи за оценка спират да са актуални по време на такава уникална криза и непрекъснат поток от лоши новини. Прогнозирането на резултатите на една компания е по-близо до хвърляне на зарове, отколкото до икономически анализ. Затова представянето на акциите през последния един месец може да хвърли светлина върху отношението на пазара към всяка една от петролните компании. За този период повечето от тях публикуваха отчетите си за първото тримесечие и оповестиха дивидентната си политика.

Победителите в тази импровизирана класация са Chevron и ConocoPhillips в САЩ и Total в Европа. Щатските са по-малко задлъжнели, но пък Total има много висок доход от дивиденти и далеч по-добра оценка на акцията. Друг плюс за френската компания е диверсификацията във възобновяеми енергийни източници, докато американските ще трябва да инвестират десетки милиарди, за да наваксат изоставането си в бъдеще. Това е предимството на европейските компании, защото диверсификацията извън изкопаемите горива е инвестиция за бъдещето.

Абонирайте се за нашия YouТube канал, за да получавате навременни кратки анализи на ситуацията и отделни инвестиционни активи

Търгувайте петрол чрез договори за разлика в ELANA Global Trader

Търгувайте петрол чрез борсово търгувани фондове в ELANA Global Trader

Търгувайте акции на петролни компании в ELANA Global Trader

Потърсете професионална инвестиционна консултация за структуриране на Вашия инвестиционен портфейл