Мистерията на поевтиняващото злато

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Златото загуби своя статут на защита от борсов спад и само в рамките на няколко дни падна от 1 700 долара до 1 450 долара за тройунция. Но това е моментен спад, който се дължи на най-лошия за фондовите пазари период от началото на Голямата депресия от 1929 г. досега. Въпреки стреса на пазарите, благородният метал се радва на търсене и вече много от големите търговци по света изчерпват запасите си от злато.

Но да се върнем към „странното“ поведение на златото. Коронавирусът е поводът, а не причината за борсовия срив. За шоковият спад на акциите са виновни прекомерните дългове и политиците, които правиха всичко възможно да наливат пари във финансови балони. Пандемията ускори този процес, защото спира движението на стоките, а оттам и на парите. Намаляват продажбите на стоки, пътуванията и услугите. Всичко това удря корпоративните печалби, а фирмите изпитаха сериозен проблем с ликвидността и с доларите в частност. Резултатът от него е липсата на пари в реалния сектор в период, когато бизнесът желае да намали задлъжнялостта си и да си осигури ликвиден буфер. Реакцията на финансовия сектор е в продажби на акции, облигации, петрол и т.н. Така и вариантът злато също потъна поради липсата на ликвидност на пазарите.

Повторение на 2008 г. – кога започна търсенето на злато

Същото се случи и в апогея на ипотечната криза, когато фалитът на Лемън Брадърс разтърси финансовата система. И тогава доларът се оказа най-търсената валута за покриване на дупките в платежоспособността на банки и фондове. Но скоро след първите мерки и стабилизирането на банковата система, златото стартира своят възход за следващите три години. И от цена 700 долара надхвърли 1 900. Тогава златото стана типичен пример за поговорката, че е най-тъмно преди изгрев. Благородният метал загуби 25% за месец, но впоследствие почти утрои стойността си. Среброто показа още по-голямо движение надолу през злополучния октомври, след което натрупа фантастичният ръст от 440% до върха си през 2011 г. Цената му почти достигна 50 долара за тройунция.

И двата метала имат индустриално приложение, което при среброто е значително повече. Всеки сигнал, че промишлеността в световен мащаб навлиза в рецесия, води до по-силна обезценка на съотношението сребро – злато. Но и двата метала направиха дъно през октомври 2008 г. без значение за индустриалното им приложение. Инвестиционните покупки са много по-значим фактор, защото те растат чувствително по-бързо по време на страховете за рецесия и борсов спад. Тогава благородните метали вече изпълняват ролята си на застраховка за инвеститорите.

Покупките на злато растат

Много от големите търговци на златни кюлчета и монети по света отбелязват, че са изчерпали запасите си. Реалното търсене вече е факт, като подобен интерес винаги предхожда и покачване на пазарната цена, защото постепенно се пренася и върху финансовите инструменти. Това е бавен процес и през 2009 г. има плавно покачване на цената на двата метала. Но 2020-та е различна година. Вече станахме свидетели на един много силен растеж на цената, както и на безпрецедентни мерки за наливане на пари от централните банки по света. Болестта на глобалната икономика са дълговете и сега се разчита на увеличаване на задълженията за справяне с ефектите от вируса. Не е учудващо, че инвеститорите виждат инфлация и купуват злато.

При всеки голям и продължителен спад на златото има някоя централна банка, която продаваше. През последните няколко години обаче е точно обратното, защото банките търсеха алтернативи на долара. Често по политически причини, както е с Китай, Русия и Турция, но и с прагматичните очаквания, че предстои икономически обрат. Така банките натрупаха най-големите си златни резерви за последните 50 години. Дали това означава, че предстои връщане към златния стандарт и фантастични цени на златото?

Какво и кога да се купува?

Най-големият риск е преди инфлацията да се случи точно обратното – дефлация. Цените на горивата по света вече паднаха до невиждани нива за последните 20 години. Много други индустриални стоки също ще поевтинеят, когато безработицата се увеличи и рецесията се усети. Не предстоят добри времена за активи като недвижимите имоти, които са финансирани със заеми или покупките на нови автомобили на лизинг. Това са ефектите от дефлацията на дълговете, а златото не обича падащи цени на стоките. Рисковете при покупка на цена от 1 600 долара са реални и инвестирането на целия капитал днес може да се окаже неприятно преживяване за краткосрочен период.

Златото трябва да се разглежда като част от една дългосрочна стратегия за управление на парите през тази турбулентна година, която да включва финансови инструменти върху злато и сребро, акции на компании от добива и на по-късен етап други рискови книжа, каквито са технологичните акции. Защото задаващата се криза ще промени глобалната икономика, но не и начина, по който се правят пари на финансовите пазари.

Инвестирай в злато чрез борсово търгувани фондове в ELANA Global Trader

Инвестирай в злато чрез договори за разлика в ELANA Global Trader

Абонирайте се за нашия YouTube канал, за да следите навременни кратки анализи на динамичната пазарна ситуация