Коронавирусът и борсовата инфекция

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

8% поевтиняване на китайските индекси за един ден е събитие, което не се вижда често на борсите, особено на големите. Поводът за разпродажбите на акции стана епидемията от 2019 – nCov – грипният вирус, който доведе до спиране на полетите към Китай и блокира цели градове и провинции в страната. Но не коронавирусът е директната причина, а по-скоро икономическият ефект от болестта. Но икономическият вирус се оказа лесно лечим с обичайното лекарство на централните банки, а именно свръхдоза ликвидност. Като се добавят и силно рестриктивните мерки на Китай, включително ограничаване на големите сделки и забрана на късите продажби, не е учудващо, че спадът на индексите беше преодолян за една седмица. Това е нищо на фона на новините за повече от 400 милиони души блокирани в домовете си, за да се избегне разпространение на заразата.

Коронавирусът и икономическия вирус

Бившият ръководител на Федералния резерв Алън Грийнспан описваше в мемоарите си как банкерите са били изненадани от значението на веригата от доставки, когато атентатите от 11-ти септември блокираха авиотранспорта. Същото се случва и сега, като се съди по новините на отделни компании, зависещи много от доставките от Китай. Големи индустриални предприятия затвориха производствата си след края на почивната седмица за китайската Нова година, като удължават срока за отваряне за средата на месеца и дори по-късно.

Ето и един пример как това се прехвърля в чужбина: Hyundai Motor трябваше да затвори заводите си в Южна Корея, защото не получава части. Около 40% от производството на компанията е в китайски заводи и това е достатъчно, за да блокира всичката дейност на концерна. Коронавирусът принуди властите да ограничат движението на хора в градовете, а самите работници на фирмите предпочитат да стоят по домовете си и да се предпазят от заразата. Въпреки че през уикенда беше оповестено известно намаление на броя на новите заразени случаи, големите градове остават затворени за поне седмица-две. Чуждестранните компании искат от правителството да се възстанови производството, което едва ли ще стане толкова бързо и лесно. Полетите и транспортът са парализирани, което се отразява и в цените на суровините и на фрахтовете. Темповете на спад на международния транспорт са съвместими с това, което видяхме през 2008 г.

Кои сектори са засегнати?

Китай е фабриката на света и за много компании тя е основна производствена база. Apple е пример за това. Но Китай е и голям пазар, който е значим за много производители на потребителски и индустриални стоки. Германските компании от автомобилния сектор вече изпитват затруднения, но когато стане въпрос за американските дружества, технологичните компании са единствените засегнати. Производителите на чипове са най-големите износители от САЩ, като техните продукти се влагат в почти всички индустриални стоки, които излизат от заводите в Китай.

Транспортът и туризмът са следващите сектори, които ще усетят в силна степен вирусната инфекция. Добивът на минерали и петролният сектор ще пострадат косвено, защото цените на суровините ще отчетат сериозно намаление спрямо няколко месеца назад, въпреки че износът от САЩ към Китай не е голям. За останалите и особено за дефанзивни сектори като комуналните услуги и недвижимите имоти няма да има никакво значение за финансовите резултати. Но остава отворен въпроса дали отражението върху американския пазар ще бъде само през коефициентите за оценка или ще се усети и върху корпоративните печалби.

Без паника

Това е посланието от Световната здравна организация и от западните правителства. Няма смисъл да се спори дали това е правилно или не, но икономическите ефекти засега са адресирани само от централните банки. При това по единственият „работещ“ начин – с наливане на ликвидност на пазарите, което ограничи силно спада на китайските индекси и изпрати американските на нови рекорди. Голям е рискът пазарът да се събуди някой ден с огромна разлика между фундамента, тоест корпоративните печалби и оценката на акциите. Така както стана през 2015 г. пак поради забавяне в китайската икономика. Тогава Тръмп спечели изборите и благодарение на данъчните облекчения създаде предпоставките за скок на фондовия пазар. Рецесията на печалбите не се прехвърли като рецесия на икономиката, но оценката на пазара днес е много по-висока и съответно такава е и опасността от силни движения на индексите надолу.

Пазарът се подготвя за тези рискове. Например, голяма част от движението нагоре на индексите се дължи на малкото на брой огромни технологични компании. Tesla също има принос за ръста на NASDAQ, като поскъпването на компанията не е устойчиво и трайно. 30% от компаниите обаче са под 50-дневните средни, което не се вижда често при рекорд на пазара. Индексът Russell 2000 на компаниите с малка капитализация също изостава от общия тренд заедно с транспортния сектор. Те не потвърждават позитивната тенденция и освен ако не компенсират изоставането си много скоро, това е знак за неустойчив възходящ тренд.

Как да се инвестира в тази обстановка?

Вариантите за развитие на ситуацията са два. Първият е в рамките на тази седмица да има възстановяване на работата на индустрията и икономиката като цяло в Китай. Това е като 3-седмична ваканция, която ще свали растежа на страната до нулата, но няма да има трайно глобално отражение. Печалбите на щатските фирми от експортните отрасли вероятно ще са негативна изненада за Уолстрийт, но не много. Институционалните пари вече се насочват към дефанзивни сектори, а златото и облигациите стоят конструктивно на фона на рекордите на Уолстрийт.

Възможност за спекулативни печалби ще има при петрола, медта и засегнати компании (авиотранспорт, туризъм, чипове), ако до края на седмицата видим позитивни новини. Корекцията на целия пазар ще стане факт, когато компаниите полеят със студена вода инвеститорите със своите прогнози за първото тримесечие.

Вторият сценарий е в значително по-бавно стабилизиране на ситуацията. Период от още няколко седмици на карантина ще има много негативен ефект за индустриите, които разчитат на доставки или производство в Китай. Това не само усилва опасността от разочароващи прогнози на щатските компании, но и може да доведе до панически разпродажби, които да влошат позитивната техническа картина на пазара.

Огледахте ли инвестиционния си портфейл?

Пробвайте с акции, злато, облигации – безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader

Как да преструктурирате портфейла си – потърсете инвестиционна консултация