Забавяне на глобалната икономика – какво да следят инвеститорите в акции

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Световната икономика е в период на слабост. Това не може да се определи като криза, но тенденцията все още остава негативна, въпреки че не личи в представянето на финансовите активи през последната една година. Както и в портфейлите на инвеститорите в акции. Централните банки осигуряват достатъчно ликвидност за финансовата система, като немалка част от тези капитали директно стимулират спекулациите в акции в очакване на година на висока доходност. Настроенията на инвеститорите преди подписването на търговското споразумение между САЩ и Китай бяха изключително позитивни.

Как изглежда глобалната икономика в началото на 2020?

Растежът в САЩ се охлади до най-ниското си ниво от началото на 2017 г. досега и вече е 2%. Но по-важното е, че тенденцията на забавяне през последните две години не показва признаци на прекъсване. Икономиката на еврозоната е в най-слабия си период от 2014 г. насам и през последните 12 месеца също не показва никакви признаци на активизиране спрямо годишния си темп на растеж от 1%. Китай продължава да забавя растежа си и вече е 6% на годишна база. Стимулите, които правителствата и централните банки прилагат, не водят дори до краткосрочно ускоряване на растежа. Слабите стойности не означава непременно задаваща се рецесия. Проблемите идват от индустрията. В Европа свиването на промишлеността продължава вече повече от година, докато в САЩ се отчита намаление на производството едва от няколко месеца. Забавянето обаче е следствие на търговската война на Тръмп. За разлика от 2015 г., когато рецесията в индустрията в САЩ се дължеше на петролния сектор, сега тя идва от автомобилната промишленост и постепенно се прехвърля към останалите индустрии. За разлика от 2012 г. и 2015 г., когато първо имахме гръцката криза, а после индустриалната рецесия в САЩ, този път и двата икономически колоса Европа и Америка изживяват едновременно намаление на производството.

Търговската война на Тръмп е поводът за глобалното свиване в индустрията. Но причината е друга – задлъжнялостта на потребителите и изоставането на доходите спрямо ръста на цените. Митническата политика стана катализатор на ефектите от един друг фундаментален проблем. Става дума за лихвите на централните банки, които са в основата на свръх производство, ниски цени на продукцията и до реализиране на неефективни проекти. Един пример е огромният брой на компании със загуби, които излизат на борсите.

Добрата новина за глобалната икономика е, че потребителските разходи не са лоша новина. Продажбите на дребно растат с 3% и 2%, съответно в САЩ и еврозоната, докато през последната година в Китай се забелязва стабилизиране на растежа на нива около 7%. Тези цифри са над средното за икономиката и недвусмислено показват, че потреблението дърпа растежа нагоре. И поне през първата половина на годината няма да има фактори, които да доведат до срив в продажбите на дребно. Не трябва да се очакват и чудеса, защото реалните доходи се покачват слабо. През това време трябва да станем свидетели и на предизборната панацея на администрацията на Тръмп под формата на данъчни облекчения.

Корпоративните печалби изостават от еуфорията на инвеститорите в акции

Икономиката има своите слаби и силни страни. Те се отразяват и върху компаниите, като анализаторите на Уолстрийт намалиха прогнозите си и оттам новините се оказват все по-добри от очакванията. Но не може да се говори за рецесия на печалбите, а само за стагнация.

Сравнение на ръста на печалбите и на индекса S&P 500 (Източник: Bloomberg; изчисления: ЕЛАНА Трейдинг)

Сравнение на ръста на печалбите и на индекса S&P 500 (Източник: Bloomberg; изчисления: ЕЛАНА Трейдинг)

Графиката показва процентното изменение на S&P 500 и печалбите в индекса с база началото на 2006 г. Очевидно е, че политиката на Федералния резерв от 2016 г. насам доведе до изпреварване на ръста на цените на акциите с финансовите резултати, които самите компании регистрират. Тази разлика става все по-голяма и печалбите на компаниите трябва да скочат с 25% тази година, за да се изчисти разминаването. Подобно развитие на събитията е възможно или поне такива са прогнозите за ръста на печалбите. Но колко вероятен е 25% ръст на финансовите резултати при все още продължаваща индустриална рецесия? За по-малко от 40 компании в индекса S&P 500 се очаква такъв растеж на печалбите през 2020 и само 9 от тях имат пазарна капитализация над 100 милиарда долара. Няма да видим бързо сближаване на двете линии на графиката без краткосрочни корекции на индекса и съществено забавяне на темповете на растеж на годишна база. Това всъщност е позитивният сценарий за пазара, при който 10-процентови корекции ограничават годишното нарастване на индексите в рамките на 5%, докато печалбите догонят ръста на цените.

Съществува още и вероятността от натрупване на още по-голяма разлика между цените на акциите и фундамента на пазара. Примери за това има, както на цикличния връх на пазара (2000 г.), така и в средата на икономически подем (1987 г.).

Колко е опасно за инвеститорите в акции?

Да обобщим казаното дотук:

  • Глобалната икономика отслабва и не показва признаци на подобрение, а ръстът на пазарите се дължи на ликвидността на централните банки и на изключително позитивните очаквания.
  • Оценката на акциите е висока, но това не притеснява инвеститорите.
  • Поради това покупките на акции трябва да стават на етапи и най-добре да се изчаква всеки по-забележим спад, преди да се инвестира.
  • Техническата картина показва значителни краткосрочни рискове. Индексите са значително над 200-дневните си пълзящи средни. NASDAQ 100 е 12% над средната, а S&P 500 e 9% отгоре. Това е следствие на силния тренд от октомври досега и е предпоставка за корекция в началото на годината. Разликата е голяма, като всяка корекция през последното десетилетие при подобно разминаване е водела до силно движение надолу и до слизане на индексите до 200-дневните пълзящи средни.
  • Мечият пазар ще настъпи, когато на хоризонта има рецесия. Засега още е рано да се предсказва подобно развитие на събитията, но сигналите за икономическо забавяне са много. Федералният резерв и администрацията на Тръмп ще положат усилия да доведат до растеж на Уолстрийт през годината въпреки тях.

Пробвайте инвестиции в акции на всички основни борси в света – безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader