Сигналите на лидерите на Уолстрийт за потенциала за растеж

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

AMAGF – така са подредени петте най-големи компании на Уолстрийт. Вероятно всеки ги познава поне като име – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) и Facebook. В лидерите на Уолстрийт е събрана почти 4.6 трилиона долара пазарна капитализация, което се равнява на американската икономика за едно тримесечие. Те са големи и като мащаби на дейността си, с бизнес навсякъде по света. Така че поведението на акциите им не само показва, какво се случва с голям сегмент на пазара, но и отразява тенденциите в глобалната икономика. Затова поведението на цените им дава силен сигнал дали пазарът има потенциал за растеж на текущите рекордни нива.

Apple

apple-stocks

Източник: ELANA Global Trader

Акцията на Apple е на абсолютен рекорд, но цената спря да се покачва през тази седмица при намаляващ обем на търговията. Това не е непременно негативен знак, защото обемите на търговия може да намаляват, но цената да продължи да се покачва. Също така все още няма никакъв сигнал за корекция на цената, като паузата при текущите нива от 257 долара е нормално явление след толкова силно покачване. Apple би трябвало да стане най-бързо растящата от петте лидери на Уолстрийт при позитивните новини за търговското споразумение.

Microsoft

microsoft stocks

Източник: ELANA Global Trader

Акцията доскоро се търгуваше в диапазона 133-141 долара. И за разлика от постепенното повишение на индексите, Microsoft отчете само един скок преди да навлезе в тази флаг формация, която е характерна с продължаване на растежа. Ценовата цел на флага е 154 долара, ако се материализира с движение над 145. Всеки пробив нагоре ще добави към силата на пазара.

Amazon

amazon stocks

Източник: ELANA Global Trader

Това е слабата акция сред петте най-големи. Корекцията, която постепенно движи цената надолу, още не е приключила, но може бързо да премине в покачване към предишния връх от 2 000 долара. Дивергенцията между цената и осцилатора на цената в проценти подсказва такова развитие на събитията.

Alphabet

alphabet stocks

Източник: ELANA Global Trader

И Google е на стъпка от рекорд, с което да даде допълнителна сила на възхода на пазара. RSI е близо до 70, което показва прекупените нива на акцията, като това по-скоро ще е индикатор за силата на пазара, ако ръстът се запази през следващите дни.

Facebook

facebook stocks

Източник: ELANA Global Trader

Акцията изостава от растежа на пазара, което е свързано с постоянното разследване на дейността на компанията от щатските и европейски власти. Прави впечатление, че обемите при продажбите през последните два дни са необичайно ниски. Това означава, че тя бързо може да се включи към растежа на пазара.

Лидерите на Уолстрийт и търговската война

Технологичните компании ще се възползват от растежа на пазара при новините за постепенното премахване на митата. Акциите на Apple отчитат най-добре позитивното развитие на спора между САЩ и Китай, защото компанията е най-силно засегната от търговската война. От значение за потвърждение на възхода на пазара ще бъде реакцията на останалите четири компании. Две от тях – Microsoft и Alphabet са близо да направят нови върхове, а Amazon и Facebook да обърнат негативните си трендове. Те трябва да подкрепят покачването на индексите, за да бъде ръстът устойчив и по-продължителен. Или тези акции ще ни дадат сигнал за обръщане на пазара, когато старата максима „купувай слуховете и продавай новините“ се потвърди и този път с търговското споразумение.

Пробвайте инвестиция в акции – първоначално без риск и безплатно с демо регистрация в ELANA Global Trader