Големите акции водят Уолстрийт нагоре

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Федералният резерв намали лихвата за трети път и постави процеса на пауза. Банкер номер едно Джером Пауъл успя да убеди инвеститорите, че икономиката остава в добро състояние и подкрепата за финансовата система е достатъчна. Позитивните очаквания на Федералния резерв идват от две посоки – разрешаването на търговските спорове между САЩ и Китай и отлагането на Brexit, докато бъде постигнато споразумение между Великобритания и ЕС. Индустриалната рецесия в глобален мащаб, която се усеща вече и сред американските компании, се счита за временно явление. Банкерите ще бъдат изключително фокусирани към икономическите данни с готовност да реагират по всяко време. Така може да се резюмира заседанието на Федералния резерв, което ще се запомни с умерена реакция от страна на пазарите и най-вече с липсата на коментар от страна на президента Тръмп. Инвеститорите очакваха това поведение от Федералния резерв, което в бъдеще ще доведе до по-силни движения на цените на активите на Уолстрийт при изненадващи икономически новини. През седмицата бяха публикувани и много важни икономически данни за САЩ, което допълнително изкривява изводите за пазара от заседанието.

Преди заседанието разгледах движението на трите основни актива – акции, облигации и злато. Индексът S&P 500 стоеше достатъчно конструктивно близо до абсолютни върхове и до сериозни нива на съпротива, които впоследствие бяха преодолени. Бъдещото представяне на основния индекс зависи от поведението на сектори като транспорта и финансите – пробив на S&P 500 не е устойчив без подкрепата им.

Кой води Уолстрийт нагоре?

Цикличните сектори като финанси и технологиите водят пазара нагоре. През последният един месец има добро представяне на индустриалните акции, включително и на компаниите от добива на минерали, защото суровините поскъпват. Компаниите с малка пазарна капитализация в Russell 2000 също растат. Това са позитивните новини за Уолстрийт. Проблемът е в краткосрочния характер на това представяне. От споменатите сектори само един отчита нов абсолютен връх и това са технологичните акции. Изостават дори по-ниско рисковите като недвижими имоти, комунални услуги и здравеопазване за разлика от предния връх на пазара. Това може да се тълкува като позитивен фактор за пазара в краткосрочен план, защото тези сектори ще се борят да наваксат изоставането си и тяхната сила ще бута нагоре S&P 500. Но преди транспортът, финансите и Russell 2000 да докажат, че имат потенциал за дългосрочен растеж, е рано да се говори за трайни рекорди на индексите до края на годината. Големите компании водят пазара нагоре, което е характерно за последния етап на пазарния растеж.

Фючърс на индекса S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Фючърс на индекса S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Пробивът над важния тренд, който ограничава ръста на индекса вече две години, е постепенен и все още му трябва продължение, за да е успешен. Седмично затваряне под 3 060 ще се превърне в много негативен знак, но засега пазарът е под контрола на биковете.

Какво спира възхода на индексите?

Облигационният пазар не потвърждава оптимистичните очаквания на инвеститорите в акции. Това не е учудващо – при всеки от предишните върхове от октомври миналата година досега имаше отрицание от дълговия пазар.

SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF (Източник: ELANA Global Trader)

SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF (Източник: ELANA Global Trader)

Корпоративните облигации с „junk” рейтинг не потвърждават апетита към риск. Този борсово търгуван фонд е барометър за представянето на най-задлъжнелите компании в щатската икономика. Ако дълговите им книжа не привлекат пари от инвеститорите, това ще означава, че политиката на Федералния резерв не се счита за успешна и не се очаква да ускори растежа в САЩ. Така липсата на кредитиране към сектори като строителство, добива на петрол или рискови инвестиции ще се превърне в спирачка.

Причини за краткосрочен оптимизъм

Зад песимизма на инвеститорите в облигации стои слабостта на глобалната икономика. Тя беше потвърдена и от бизнес климата в индустрията в САЩ, както навсякъде по-света. Но точно тук се крие възможността от растеж на акциите до края на годината. Оптимистичните очаквания за търговската сделка на Тръмп с Китай ще подкрепят пазара поне до сключването на първата фаза на споразумението в средата на ноември. Очаквам да видим и позитивни изненади в индустрията, защото намалението на световната търговия и на бизнес климата доведе до изчерпване на запасите на промишлените предприятия. Сега те ще компенсират с попълване на запасите, което води до повече производство за кратък период от време. Така рекордите на Уолстрийт имат потенциал да продължат, но такива силни движения нагоре най-често завършват с рязък обрат.

Пробвайте инвестиция в акции без риск и безплатно с демо регистрация в ELANA Global Trader