Позитивни очаквания преди заседанието на Фед

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Ден преди поредното заседание на Фед пазарите вече се подготвят за още една стъпка на намаление на лихвата в САЩ. Индексите са на рекордни стойности, а инвеститорите проучват възможността за пробив нагоре и за по-траен растеж на акциите. Негативните настроения отстъпват на премерен оптимизъм след напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай и корпоративните отчети, които надхвърлят прогнозите на анализаторите. Фондовият пазар има някои прилики с края на юли, когато Федералният резерв намали за първи път лихвата през този цикъл. Това усещане за deja-vu идва в сериозна зона на съпротива на индексите и както следващите графики показват, ръстът на пазара не е гарантиран.

Растежът на S&P 500

Борсово търгуван фонд върху S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Борсово търгуван фонд върху S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Цената на акцията на фонда, който следи широкия индекс S&P 500, е на път да достигне толкова добре очертаната линия от върховете на индекса от началото на 2018 г., че едва ли има някой, който я е пропуснал. Несъмнено един пробив над нея ще е много силен знак, че пазарът е загърбил всичко случило се за последните две години. Но равнището на обемите на търговия подсказва съвсем различно поведение на инвеститорите. Растежът на индекса през октомври става при намаляващ обем на търговията до нива, които са дори по-ниски от тези в края на юли. Институционалните инвеститори не вярват в покачването на индексите. Те не са купувачи преди пробива и или чакат доказателства за растежа, или играят срещу него. Трябва да се има предвид, че не е задължително индексите да растат при високи обеми. Практиката показва, че бичия пазар става при по-слаба търговия, но изминалите няколко дни не поставят основата на траен и силен растеж с течение на времето. Освен ако Федералният резерв няма някой скрит коз в ръкава, с който да върне инвеститорите на пазара.

Какво се случва със златото и американските ДЦК?

Борсово търгуван фонд върху злато (Източник: ELANA Global Trader)

Борсово търгуван фонд върху злато (Източник: ELANA Global Trader)

Златото направи повече от 100 долара след заседанието на Фед от юли, което се дължеше на понижението на лихвите, както и на спада на акциите през август. Металът е застраховка на рисковите активи и поведението му днес показва, че инвеститорите също не са склонни да се откажат от нея. Ниските обеми също показват позиция на изчакване преди заседанието. Златото свива диапазона си на търговия от началото на октомври, което е знак, че предстои силно движение. Ако цената на златото затвори над 1 515 долара за тройунция след заседанието, това ще сложи край на корекцията.

Борсово търгуван фонд върху дългосрочни облигации на САЩ (Източник: ELANA Global Trader)

Борсово търгуван фонд върху дългосрочни облигации на САЩ (Източник: ELANA Global Trader)

Държавните облигации на САЩ са под натиска на продажбите, но обемите също не са високи. Възходящият тренд на цената от началото на годината е под заплаха, но все още няма пробив при растящи обеми и няма да има преди заседанието на Федералния резерв.

Чудите се как да преструктурирате инвестиционния си портфейл? Ползвайте инвестиционни консултации

Какво да очакваме от Фед?

Намалението на лихвата е оценено от пазарите и банкерите се стараят да не разочароват инвеститорите, тъй като това ще доведе до панически разпродажби. Същото се отнася и за възможността от 50 б. п. намаление на лихвите, което ще накара всеки да се съмнява, че Фед знае нещо неизвестно за останалите. Но по-вероятно е Джером Пауъл да се опита да убеди пазарите, че идва време за пауза, защото икономиката не е зле, търговската война върви към разрешаване, а индексите са на рекордни нива. Дали това ще е достатъчно, за да накара инвеститорите, които държат пари настрана, да купуват отново? Много скоро ще стане ясно. Поскъпване на акциите няма да има солидна основа, ако не е потвърдено от продажби на облигации и дори на златото.

Много анализатори предупреждават, че Федералният резерв ще разочарова инвеститорите. Банкерите ще се стараят да постигнат баланс между това да си оставят възможности за бъдеща намеса и да убедят пазарите, че са постигнали целите си за временна подкрепа на икономиката. Покачването на финансовите книжа подсказва точно такъв сценарий на развитие. И ако погледнем секторите, които предсказват икономиката и са водещи за целия пазар – финанси, транспорт и производство на чипове, се виждат позитивни сигнали.

Пробвайте търговия на международните пазари безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader