Как сделката на Тръмп се отразява на акциите

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Новината номер едно за инвеститорите в акциите на Уолстрийт определено е напредъкът в преговорите за търговската война между САЩ и Китай. Частичната сделка не започна с кой знае какъв оптимизъм и няма да крия, че преобладаваха признаците за отлагане във времето. САЩ извадиха поредния „черен“ списък с китайски компании под забрана, а китайските медии бяха много противоречиви за успеха на преговорите. Президентът Тръмп, обаче, обяви не само напредък в преговорите, но и направо завършека им. С това успя да доведе до значително покачване на щатските индекси през изминалата седмица, както и до поскъпване на земеделските суровини. За Тръмп е победа пред медиите в началото на предизборна кампания с много неизвестни. Но истинският победител е Китай. Азиатската страна ще си осигури покупките на изключително необходими суровини за 40-50 милиарда долара на цената на спиране на покачването на мита от 25% на 30% за 250 милиарда долара внос от 15 октомври. Цената, която китайските власти трябва да платят, е повече прозрачност на валутния пазар и достъп на щатските финансови компании до кредитния пазар в страната. Тук също Китай има интерес да докаже, че подкрепя валутата си и осигурява стабилни условия за кредитиране от чужбина. Страната иска да привлече нови капитали, защото те са от изключително значение за продължаване на икономическия растеж. След като Китай печели и от това, което дава и от това, което получава, възниква въпросът:

В отстъпление ли е Тръмп?

Да погледнем и какво печели САЩ и отделно Тръмп за президентската си кампания. Митата вече повишиха цените за американския потребител в много сфери. Те имат негативен ефект и върху вносителите на индустриални стоки. Сделката до тук не прави нищо, за да върне глобалната икономика по пътя на растежа, като е необходим и период от 3 до 5 седмици, за да се финализира. Ескалацията на търговската война спира и това е малък плюс за потребителите и за икономиката като цяло. Проблемът е, че той няма да се усети като подобрение за вече стагниращата глобална търговия. Но ситуацията изглежда много добра от PR гледна точка за Тръмп. Акциите реагираха точно така – с премерена еуфория по известната поговорка: купувай слуховете и продавай новините. За инвеститорите това е краят на търговската война без значение кой печели повече или по-малко. Но реалността е друга. Тръмп прие частичната сделка, след като преди време отхвърли точно такова развитие на преговорите. Той се огъна първи, въпреки че в очите на пазарите ще изглежда точно обратното. Това всъщност е добрата новина за инвеститорите.

Какво да очакваме от акциите?

Индексите се покачват с добри темпове, както може да се очаква при комбинацията от търговската сделка и сериозната подкрепа за паричния пазар, която оказва Федералния резерв. Рисковите сектори са водещи за пазара, макар и с малко предимство: производители на чипове, финансовият сектор, компаниите с малка капитализация и транспортния сектор. Това са признаци за достигане на нови върхове, поне в краткосрочен план. Сигналите за обръщане на тренда ще дойдат именно от тези сектори, когато те започнат да падат по-бързо от целия пазар и когато инвеститорите насочат капитали към по-ниско рискови активи.

Графика на борсово търгувания фонд на производителите на чипове SOXX

Графика на борсово търгувания фонд на производителите на чипове SOXX (Източник: ELANA Global Trader)

Графиката на борсово търгувания фонд на производителите на чипове (код: SOXX:xnas) включва в цената си оптимистичните очаквания към търговската сделка и растежа като цяло. Този ETF би трябвало да стане първият, който пробие към нови върхове и неговото поведение ще покаже дали ще бъде последван от целия пазар.

Другите класове активи, които се движат в обратна посока с фондовия пазар, все още не дават еднозначен сигнал за предстоящ силен растеж на индексите. Щатските правителствени облигации и златото са в процес на корекция от върховете си през август.

Графика на двойката XAU/USD (Източник: ELANA Global Trader)

Графика на двойката XAU/USD (Източник: ELANA Global Trader)

Графиката на златото показва постепенният и сравнително плавен процес на корекция на цената, който може да бъде продължен и до нивото 1 450 долара без да застраши съществено предстоящия бичи пазар при ценните метали. Дори напротив, това ще създаде сериозна база за поскъпване, което да надхвърли често споменаваното равнище от 1 600 долара. Връщане на цената на златото над 1 500 долара заедно със спад на акциите, ще стане сигнал, че за пореден път индексите не са способни да продължат възхода си.

Когато златото, облигациите и акциите тръгнат нагоре

Това е сценарият на значителни монетарни и фискални стимули, които се отразяват от пазарите. Коментарите от Федералния резерв, че последните им мерки не са QE, не помагат на инвеститорите в тази посока. Нито успяват да ги убедят, че ще имат сериозен икономически ефект. Но, ако ситуацията се промени, тогава ще имаме сигнал за още по-силен растеж на цените на активите и осезаемо големи рекорди на индексите. Засега цените на трите основни актива подсказват краткосрочен връх на акциите при продължаваща корекция на злато и облигации, която скоро ще приключи.

Пробвайте инвестиция в акции безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader