Действията на Федералния резерв не спасяват само акциите

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Не, това не е QE4! Така председателят на Федералния резерв Джером Пауъл определи репо-операциите на централната банка на САЩ, с които се инжектира ликвидност на междубанковия пазар. QE, или Quantitative Easing, е серията от покупки на ценни книжа, които централната банка прави, за да увеличи паричното предлагане и да стимулира кредитирането и инвестициите в реалната икономика. Репо-операциите на Федералния резерв на Ню Йорк за изкупуване на краткосрочни ДЦК са насочени към осигуряване на достатъчно свободни пари, за да се нормализира овърнайт лихвения процент, който в началото на месеца скочи до 10%. Тези сделки са на практика заеми, които търговските банки получават от Федералния резерв за един ден, като се приемат в залог държавни и ипотечни облигации. Те се превърнаха в сериозен индикатор за проблеми във финансовата система, защото не е нормално при основна лихва от 1.80% да има толкова високо ниво при междубанковите заеми.

Няма причини за притеснение, засега

Федералният резерв увеличава баланса си през последните няколко седмици с много бързи темпове. Статистиката показва 205 милиарда долара нарастване за последните шест седмици, което е свързано именно с репо-операциите. Да погледнем цялата картина с баланса от октомври 2012 г. досега.

Активи на Федералния резерв в трилиони долари (Източник: Федерален резерв)

Активи на Федералния резерв в трилиони долари (Източник: Федерален резерв)

Нарастването на баланса от октомври 2012 г. до края на 2014 г. е QE3, което е най-дългата и мащабна програма за стимулиране на финансовата система в САЩ. Тя беше в отговор на слабото представяне на Уолстрийт за годината преди това и доведе до растеж на акциите и на икономиката след дълговите проблеми в Европа. Интересното е, че от Федералния резерв след това започнаха да говорят за нормализиране на лихвите и на баланса си въпреки глобалното забавяне. След едно повишение на лихвата в края на 2015 г. беше направена дълга пауза, за да се спре спада на Уолстрийт преди изборите за президент през 2016 г. След това наблюдавахме едно разминаване между думи и дела. Фед повишаваше лихвите без да променя баланса си. А в края на 2018 г. даде сигнал, че спира с повишаването им, за да спре срива на фондовия пазар. Само за три месеца тогава видяхме 20% спад на индексите и най-притеснителното е, че пазарът на рискови облигации изпита сериозен стрес. Федералният резерв продължи да намалява баланса си до септември. Сега отново виждаме еднородна политика като освен двете стъпки на намаление на лихвата от 2.5% на 2% имаме и растеж на баланса. Дали това е достатъчно, за да спаси глобалната икономика от рецесия? Вероятно не и завинаги, но е добро начало.

Има и още един висящ въпрос: Дали Федералният резерв не се е активизирал, за да подкрепи президента Тръмп в предизборната година?

Банкерите планират покупки на облигации за 60 милиарда долара месечно за първите шест месеца на следващата година. Кумулативно, това прави само два пъти повече от растежа на баланса досега и също е добро начало. Но много е вероятно да видим баланс от поне 5 трилиона долара още през следващата година.

Къде се крие проблемът?

Най-очевидният „виновник“ за репо-операциите е държавният бюджет на САЩ. Администрацията на Тръмп харчи пари със завидни темпове, срещу които емитира нов дълг. Само за третото тримесечие нетният обем на дълга е 410 милиарда долара и до края на годината ще има подобен размер. Това са огромни суми, които извличат ликвидност от пазара. Федералният резерв се връща към монетизация на дълга с основната си цел да задържи ниска лихвата, за да не доведе до фалит задлъжнялата икономика. Федералният дълг на САЩ наближава 23 трилиона долара при годишен дефицит от 4.8% от големината на американската икономика. Инвеститорите много добре осъзнават този факт и затова не виждаме голям интерес за покупки на акции въпреки отличната среда за това, която централната банка създава със стимулите си. Държавата ще използва тази ликвидност, но с намаляващ ефект за икономиката, защото ще измества инвестициите на частния сектор.

Чудите се как да преструктурирате инвестиционния си портфейл? Ползвайте инвестиционни консултации

Растеж на дълговете и на икономиката на САЩ в милиарди долари (Източник: Bloomberg)

Растеж на дълговете и на икономиката на САЩ в милиарди долари (Източник: Bloomberg)

Държавният дълг на САЩ расте силно през втората половина на годината. Частният дълг вероятно също ще отчете покачване, което би трябвало да се отрази на американската икономика със закъснение. Положителните ефекти в номинално отражение ще са през първата половина на следващата година.

Достатъчно ли е за растеж на пазарите?

Федералният резерв ще помогне за абсорбирането на новия държавен дълг, като срив на правителствените книжа изглежда малко вероятен. Това е добре, защото разпродажби на безрисковите книжа биха довели до спад на корпоративния дълг и от там до влошаване на условията за кредитиране. Инвеститорите в акции гледат позитивно на комбинацията от намаление на лихвите и вливане на ликвидност, особено с фискални стимули от различни държави. Затова виждаме липса на съществена реакция в цикличните акции от спада в глобалната индустрия и от всичките коментари за върха на икономическия цикъл. Нов етап на монетарни стимули ще качи индексите до нови върхове. Но затихващият ефект от тях върху икономиката означава, че потенциалът за печалби е доста ограничен и прогнозите за S&P 500 на 3 300 пункта са прекалено оптимистични.

Пробвайте инвестиция в акции безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader