Ще стане ли петролът „черен лебед“ за глобалните пазари?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Атаката срещу най-големият комплекс за преработка на петрол в света през почивните дни доведе до ръст на цената на суровината още със старта на търговията през тази седмица. Американският сорт поскъпна с 8%, а Брент с 9% към старта на европейската сесия в понеделник. Цените се стабилизираха съответно на 59 и 65 долара за барел. Реакцията на останалите пазари може да се коментира от сравнително слаба до изключително нелогична. Причина за това може да се намери в предстоящото заседание на Федералния резерв, на което се очаква промяна в лихвата и около което има много неизвестни. Поскъпването от 5 долара на петрола не трябва да се определя като шок за пазара и за глобалната икономика, защото абсолютната стойност на ръста не е толкова съществена. Цената е на нивата от април-май тази година. Атаките показаха, колко е уязвима концентрираната на едно място инфраструктура на Саудитска Арабия. Рисковете от допълнителна ескалация на напрежението не бива да се изключват, както видяхме от обвиненията на САЩ срещу Иран. Основателно е да си зададем въпроса, дали събитията в Персийския залив няма да станат извънредното събитие, което да ускори глобалната икономика по пътя към рецесията.

Колко опасно е прекъсването на доставките на петрол?

Безпилотни летателни апарати удариха в събота съоръженията за преработка на петрол в саудитския град Абкаик. Тази критична инфраструктура отговаря за добива на 5.7 млн. барела на ден от най-голямото петролно поле в страната и в света. Това не е рафинерия, а завод за разделяне на изпомпения петрол от газ и вода. Той включва резервоари и системата за транспорт на петрол към главните пристанища на страната. Добивът от 5.7 милиона барела петрол представлява около 5% от световното производство и е над свободния капацитет, който е достъпен. Първоначалната информация за възстановяването на добива от Саудитска Арабия беше противоречива след първите 24 часа от атаката. Пазарът на петрол явно не вярва във възстановяването на капацитета на производство в много кратък период от време. Инвеститорите не очакват дългосрочни негативни ефекти за пазара, както може да се види от по-слабото поскъпване на фючърсите с падеж към края на следващата година. Декемврийският фючърс от 2020 г. се търгува на цена от 6 долара по-ниска, което означава, че се дисконтира продължаване на глобалното забавяне в търсенето и достатъчно високо предлагане. Прекъсването на доставките от Саудитска Арабия е добра новина за шистовите производители в САЩ, които ще откраднат пазарен дял със способността си да увеличат добива за кратък период от време. Отварянето на стратегическия петролен резерв, което Тръмп обеща да направи, ще създаде предпоставки за стабилизиране на цената. Все пак Тръмп е радетел на евтините горива преди изборите и няма да остави избирателите да гледат ядосано растящите си разходи на бензиноколонките. Ефектът от атаката ще остане сравнително малък, но глобалната икономика е слаба и последното нещо, от което се нуждае е петролен шок.

Следващият етап от кризата

За съжаление, има и риск от допълнителна ескалация, което вече носи опасност петролният шок да се превърне в „черен лебед“ за световната икономика. Това е неочаквано събитие с голямо отражение върху пазарите. Рискът идва от две страни. Първата е да продължат атаките и Саудитска Арабия да произвежда много по-малко петрол, което постепенно да доведе до цени от 70-80 долара на световните пазари до края на годината. Подобни нива не са много високи, но ще се отразят на най-чувствителните икономики, а именно на развиващите се пазари. Отговорност за нападението беше поета от една от воюващите страни в гражданската война в Йемен, която е подкрепяна от Иран и срещу която саудитските въоръжени сили воюват без съществен успех вече няколко години. Хуситите ще продължат атаките срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, включително и чрез използването на все по-усъвършенствани оръжия с произход от Иран. Това ще означава повече несигурност на пазара на петрол плюс задържане на по-висока цена, докато няма свиване в търсенето. Вторият и по-висок риск е ескалация на напрежението към Иран. Военни действия срещу страната, водени от САЩ, ще създадат много по-голям недостиг на петрол и цената му ще скочи толкова, че да доведе веднага до рецесия. Този сценарий засега е по-малко вероятен, като Иран побърза да обяви, че ще освободи британския танкер, който задържа преди време. Според мен това е опит да се намали напрежението, за да не се стигне до война.

Какво да очакваме от пазарите?

Покачването на петрола почти достигна 20% при отварянето на търговията в понеделник през нощта. Това е рекорд в процентно изражение и е с мащабите на войната в Залива. Покупките бяха предимно от затварянето на къси позиции, така че стабилизирането на цената под 60 долара не означава непременно обръщане и предстоящ спад.

Цена на петрол сорт WTI

Цена на петрол сорт WTI

Пробивът над трендовата линия е основният коз за биковете на пазара. Тя представлява силна подкрепа на равнището от 59 долара. Такъв пробив нагоре е знак за обръщане на тенденцията и обичайно има тест на подкрепата преди да продължи растежа на цената. Следващите нива на съпротива, към които ще се стреми петрола, са 63 и 66 долара. Трендът трябва да издържи затваряне над него или ще даде гориво в двигателя на мечките, защото няма по-негативен сценарий за цената от неуспешен пробив нагоре. В такъв случай може да очакваме бърз спад към 54, 53 и 50.60 като следващи нива на подкрепа.

Акциите на щатските компании от добива ще отчетат повишение на котировките си, водено от поскъпването на петрола. Те представляват около 10% от индекса, но засега не се оказват достатъчни, за да доведат до ръст на целия пазар. Има вероятност Федералният резерв да промени по-агресивно лихвите си в светлината на рисковете от скъп петрол и с това да стимулира покупките на акции. Засега такъв сценарий не се отразява нито от индексите, нито от пазара на облигации. Именно реакцията на правителствените книжа е най-малко логичната, защото не отчита опасността от рецесия и инфлация. Предполагам, че това се дължи на корекцията на държавните облигации на САЩ в момента, като фючърсите имат още известно пространство за спад преди важни равнища на подкрепа и преди да достигнат силно продадени нива. Поскъпването им заедно с ръст на индексите ще е знак, че Федералният резерв променя политиката си. Но ако те поскъпват, а акциите падат, това ще негативен знак за фондовите пазари, защото ще означава задълбочаване на икономическите проблеми.

Опитайте търговия с петрол и други суровини безплатно и без риск с платформата ELANA Global Trader

Попитайте за подходящите за инвестиции финансови инструменти, свързани с петрол, на онлайн чата или потърсете инвестиционна консултация