Фед избира посоката на Уолстрийт

jerome powell

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Инвеститорите вече се подготвиха за предстоящото заседание на Федералния резерв. Те ограничават рисковите си експозиции и не са склонни да купуват повече. Не всяко решение на централните банкери движи пазара, но този път заседанието има потенциал да изпрати котировките в една или друга посока. Миналият четвъртък премина под знака на заседанието на ЕЦБ, което има някои общи черти със ситуацията в САЩ. Тогава инвеститорите реагираха с известна неохота, защото очакват да чуят коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Но бързо промениха очакванията си за намаление на лихвата на това заседание и вече шансовете са 50 на 50.

Какво предсказа ЕЦБ за заседанието на Фед?

Да се гадае за поведението на Федералния резерв според решението на европейските им колеги е едновременно лесна и трудна задача. Рисковете пред глобалната икономика са едни и същи с известната разлика, че в някои страни в Европа вече има ясни признаци на рецесия в индустрията. Банковата система в САЩ изглежда доста по-добре, като „вина“ за това имат по-високите лихвени проценти в страната. Темповете на растеж на БВП също са значително по-силни, а много ниската безработица е в основата на силното потребление, което допълнително е стимулирано с кредити.

Но да акцентираме на основните моменти от ЕЦБ, които има вероятност да бъдат повторени и от Фед. Банкерите на ЕЦБ са разделени между това да има допълнителни стимули или да се изчака. Германия, Франция, Холандия и Австрия са централните банки, които предпочитат да се задържи статуквото и да не се бърза. Техният вот, дори и с подкрепата на Естония, е малцинство. Разделянето на Европа на периферия и център вече е ясно очертано и в ЕЦБ. Нещо подобно се случва и във Фед, но не толкова на регионален принцип, колкото според необходимостта от презастраховка срещу рисковете от търговската война на Тръмп. По-крайното мнение е да се счита, че банкерите са разделени по политически причини. Изборите след една година и политическите пристрастния са фактори, които трудно може да се преценят точно при преброяването на гласовете във FOMC. Но те съществуват и ще попречат на желанието на Тръмп да види силно и бързо намаляване на лихвите. Тоест, липсата на единодушие в ЕЦБ означава, че опозицията във Фед няма да се притеснява да застане против намаление на лихвите този път.

ЕЦБ взе решение да изкупува облигации, макар и в сравнително малък месечен обем от 20 милиарда евро от ноември. С това се слага край на паузата в покупките от края на миналата година. Федералният резерв прави точно обратното – намали си баланса от 4.5 трилиона долара до 3.75 трилиона за изминалите точно 2 години. Само за сравнение, близо 800 милиарда долара беше баланса на централната банка преди кризата от 2008 г. Намалението му продължава досега и вероятно е основна причина за скока на репо-лихвите тази седмица и изчезването на ликвидността на междубанковия пазар. Така че всеки сигнал за увеличение на баланса ще се възприеме добре от пазарите, но както и с ЕЦБ, е малко вероятно инвеститорите да бъдат изненадани позитивно.

Какво да очакваме от Уолстрийт?

Реакцията на европейските акции след заседанието на ЕЦБ може да се обобщи като объркана и безрезултатна, както за биковете, така и за мечките на пазара. Ето и графика на Euro Stoxx 50:

Графика на Euro Stoxx 50

Графика на Euro Stoxx 50

Краткосрочният тренд беше пробит едва след новината за атаката срещу добива на петрол в Саудитска Арабия през почивните дни. Изглежда, че ЕЦБ няма сила да раздвижи дългосрочно пазара, поне когато предстои заседание на Фед. В действителност, разединението на централните банкери и липсата на стимули над очакванията се пренесе към предстоящото заседание на Фед. Това предоставя възможност за изненади по време на пресконференцията на Джером Пауъл в някоя от тези насоки:

  • Сигурно намаление на лихвата от два или повече пъти – стимул за покупки на акции и да видим нов ръст на S&P 500 към 3040-50 пункта. Пазарът е скептичен, но и шансовете не са големи.
  • Горните промени не трябва да уплашат инвеститорите и да се изтълкуват като начало на рецесия, защото в такъв случай индексите ще паднат, доларът ще се покачи, а облигациите и златото отново ще тръгнат нагоре. Тоест, Пауъл ще определи промените като временни в средата на икономическия цикъл.
  • Намерения за увеличение на баланса на Федералния резерв с изкупуване на облигации, които може да бъдат оповестени още в решението от заседанието. Ако това не стане и Пауъл само намекне за такава промяна в политиката, може да видим известно покачване на рисковите активи.

Нека да разгледаме нагласата на фондовия пазар в графиката на S&P 500:

Графика на S&P 500

Графика на S&P 500

И този път, както беше на 31-ви юли, имаме пробив на силен възходящ тренд. Необходим е силен импулс, за да продължи покачването. Пазарът днес разчита само на централната банка за подкрепа плюс постоянните уверения на Тръмп, че предстои сделка с Китай и това ще оправи нещата завинаги. Ще проследим за нови върхове след заседанието или дали ръстът ще се ограничи само до тренда и ще потвърди пробива, както това стана предния път. Важното ниво на подкрепа на индекса стои на 2 958 пункта, като спадът под него ще осигури идеалните условия за „капан на биковете“ и ускоряване на загубите на пазара.

Задачата на Пауъл е много трудна. Федералният резерв трябва да намери златната среда за подкрепа на пазарите, така че те да продължат да създават „богатство на хартия“ за стотици милиони американци. В същото време не трябва да се остави балонът на цените на активите да се развива безкрайно, затова балансът се намалява и като възможност в бъдеще да се разширява. Днес ще стане ясно коя от тези две страни на монетата е по-важна за централните банкери.

Изтъргувайте пазарните трендове с борсово търгувани фондове, свързани с индексите, или договори за разлика в ELANA Global Trader!

Ако се чудите как да преструктурирате инвестиционния си портфейл или да подберете нови инвестиции, обърнете се към нас за инвестиционни консултации!