Фед избира посоката на Уолстрийт

jerome powell
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Инвеститорите вече се подготвиха за предстоящото заседание на Федералния резерв. Те ограничават рисковите си експозиции и не са склонни да купуват повече. Не всяко решение на централните банкери движи пазара, но този път заседанието има потенциал да изпрати котировките в една или друга посока. Миналият четвъртък премина под знака на заседанието на ЕЦБ, което има някои общи черти със ситуацията в САЩ. Тогава инвеститорите реагираха с известна неохота, защото очакват да чуят коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Но бързо промениха очакванията си за намаление на лихвата на това заседание и вече шансовете са 50 на 50.

Какво предсказа ЕЦБ за заседанието на Фед?

Да се гадае за поведението на Федералния резерв според решението на европейските им колеги е едновременно лесна и трудна задача. Рисковете пред глобалната икономика са едни и същи с известната разлика, че в някои страни в Европа вече има ясни признаци на рецесия в индустрията. Банковата система в САЩ изглежда доста по-добре, като „вина“ за това имат по-високите лихвени проценти в страната. Темповете на растеж на БВП също са значително по-силни, а много ниската безработица е в основата на силното потребление, което допълнително е стимулирано с кредити.

Но да акцентираме на основните моменти от ЕЦБ, които има вероятност да бъдат повторени и от Фед. Банкерите на ЕЦБ са разделени между това да има допълнителни стимули или да се изчака. Германия, Франция, Холандия и Австрия са централните банки, които предпочитат да се задържи статуквото и да не се бърза. Техният вот, дори и с подкрепата на Естония, е малцинство. Разделянето на Европа на периферия и център вече е ясно очертано и в ЕЦБ. Нещо подобно се случва и във Фед, но не толкова на регионален принцип, колкото според необходимостта от презастраховка срещу рисковете от търговската война на Тръмп. По-крайното мнение е да се счита, че банкерите са разделени по политически причини. Изборите след една година и политическите пристрастния са фактори, които трудно може да се преценят точно при преброяването на гласовете във FOMC. Но те съществуват и ще попречат на желанието на Тръмп да види силно и бързо намаляване на лихвите. Тоест, липсата на единодушие в ЕЦБ означава, че опозицията във Фед няма да се притеснява да застане против намаление на лихвите този път.

ЕЦБ взе решение да изкупува облигации, макар и в сравнително малък месечен обем от 20 милиарда евро от ноември. С това се слага край на паузата в покупките от края на миналата година. Федералният резерв прави точно обратното – намали си баланса от 4.5 трилиона долара до 3.75 трилиона за изминалите точно 2 години. Само за сравнение, близо 800 милиарда долара беше баланса на централната банка преди кризата от 2008 г. Намалението му продължава досега и вероятно е основна причина за скока на репо-лихвите тази седмица и изчезването на ликвидността на междубанковия пазар. Така че всеки сигнал за увеличение на баланса ще се възприеме добре от пазарите, но както и с ЕЦБ, е малко вероятно инвеститорите да бъдат изненадани позитивно.

Какво да очакваме от Уолстрийт?

Реакцията на европейските акции след заседанието на ЕЦБ може да се обобщи като объркана и безрезултатна, както за биковете, така и за мечките на пазара. Ето и графика на Euro Stoxx 50:

Графика на Euro Stoxx 50

Графика на Euro Stoxx 50

Краткосрочният тренд беше пробит едва след новината за атаката срещу добива на петрол в Саудитска Арабия през почивните дни. Изглежда, че ЕЦБ няма сила да раздвижи дългосрочно пазара, поне когато предстои заседание на Фед. В действителност, разединението на централните банкери и липсата на стимули над очакванията се пренесе към предстоящото заседание на Фед. Това предоставя възможност за изненади по време на пресконференцията на Джером Пауъл в някоя от тези насоки:

  • Сигурно намаление на лихвата от два или повече пъти – стимул за покупки на акции и да видим нов ръст на S&P 500 към 3040-50 пункта. Пазарът е скептичен, но и шансовете не са големи.
  • Горните промени не трябва да уплашат инвеститорите и да се изтълкуват като начало на рецесия, защото в такъв случай индексите ще паднат, доларът ще се покачи, а облигациите и златото отново ще тръгнат нагоре. Тоест, Пауъл ще определи промените като временни в средата на икономическия цикъл.
  • Намерения за увеличение на баланса на Федералния резерв с изкупуване на облигации, които може да бъдат оповестени още в решението от заседанието. Ако това не стане и Пауъл само намекне за такава промяна в политиката, може да видим известно покачване на рисковите активи.

Нека да разгледаме нагласата на фондовия пазар в графиката на S&P 500:

Графика на S&P 500

Графика на S&P 500

И този път, както беше на 31-ви юли, имаме пробив на силен възходящ тренд. Необходим е силен импулс, за да продължи покачването. Пазарът днес разчита само на централната банка за подкрепа плюс постоянните уверения на Тръмп, че предстои сделка с Китай и това ще оправи нещата завинаги. Ще проследим за нови върхове след заседанието или дали ръстът ще се ограничи само до тренда и ще потвърди пробива, както това стана предния път. Важното ниво на подкрепа на индекса стои на 2 958 пункта, като спадът под него ще осигури идеалните условия за „капан на биковете“ и ускоряване на загубите на пазара.

Задачата на Пауъл е много трудна. Федералният резерв трябва да намери златната среда за подкрепа на пазарите, така че те да продължат да създават „богатство на хартия“ за стотици милиони американци. В същото време не трябва да се остави балонът на цените на активите да се развива безкрайно, затова балансът се намалява и като възможност в бъдеще да се разширява. Днес ще стане ясно коя от тези две страни на монетата е по-важна за централните банкери.

Изтъргувайте пазарните трендове с борсово търгувани фондове, свързани с индексите, или договори за разлика в ELANA Global Trader!

Ако се чудите как да преструктурирате инвестиционния си портфейл или да подберете нови инвестиции, обърнете се към нас за инвестиционни консултации!