ЕЦБ ще се опита да не разочарова пазарите

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

В дните преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък (12 септември 2019 г.), за което вече са формирани очакванията за допълнителни финансови стимули и слаба промяна на лихвата в негативна посока, еврото на практика е в пауза. Диапазонът на търговия на основната валутна двойка е половин цент през тази седмица и както се вижда на дневна графика, това е много близо до горната граница на низходящия канал на движение за последните три месеца.

Дневна графика EUR/USD

Дневна графика EUR/USD

Несъмнено заседанието на ЕЦБ и пресконференцията на президента на банката Марио Драги ще раздвижат пазара. Този път са възможни изненади поради спецификата на очакваните промени в политиката на банката. Те включват допълнителни покупки на облигации, промяна на лихвата по излишните банкови резерви и възможното ѝ налагане на слоеве за отделните банки. Освен това ще са важни коментарите на Драги за състоянието на европейската икономика и за продължаване на мерките в бъдеще. Тоест, прекалено много информация за едностранно или еднократно движение на пазарите след оповестяването ѝ. Трябва да очакваме значителна волатилност, като е напълно възможно курсът да премине над трендовата линия от 1.11 EUR/USD макар и за кратко време.

Другият важен момент е, че заседанието на ЕЦБ се разглежда като прелюдия на решението на Федералния резерв за лихвите, което предстои през следващата седмица. Инвеститорите няма да са склонни да поставят началото на нов тренд на валутния пазар, не и преди да чуят, какво има да каже Джером Пауъл. Това означава, че динамиката на еврото ще се ограничи до бързи и краткосрочни движения на курса, които се определят от технически анализ. Нивата във възходяща посока са: 1.1100 (прекалено близо, за да окаже съществена съпротива), 1.1130 и 1.1165 (по-вероятно да ограничат ръста за деня), 1.1200 и 1.1240 (силни зони на съпротива, които ще спрат ръста до заседанието на Федералния резерв). Равнищата на подкрепа при спад на еврото са 1.0925 (последното дъно, под което ще се формира ново, по-ниско), 1.0890 (ограничено от низходящия канал) и 1.0840, като ниво на последна защита, засега.

Конкретно за очакванията за промяна в политиката на ЕЦБ – на пазара преобладава мнение за намаление на лихвата с около 11 б. п. до -0.50%. Това ще има негативно отражение върху финансовите акции в еврозоната при прилагането ѝ без допълнителни мерки за ограничаване на загубите за банките. Негативната лихва би трябвало да увеличи разходите в икономиката, да спира дефлацията и да стимулира кредитирането и икономиката. Практиката показва, че се случва точно обратното и банките намаляват кредитирането, защото допълнителните разходи им свалят нормата на печалба. Доказателство за това са Deutsche Bank, френските и италианските банки.

Борсово търгуван фонд на банките в Euro Stoxx 600

Борсово търгуван фонд на банките в Euro Stoxx 600

Силното представяне на банките от началото на септември съвпада с промяна на пазарните очаквания за лихвите в САЩ, но трябва устойчив пробив над 18 евро за акция, преди да направим извода, че европейските банки се връщат към подобрение на нормата на печалба и че ЕЦБ променя политиката си към оздравяване на финансовия сектори. Но подобен сигнал няма нито от Марио Драги, нито от Кристин Лагард, която ще го замести на поста от 1 ноември 2019 г. Възможен е и нов етап на количествени улеснения (QE), въпреки че европейската икономика не толкова зле, когато през 2015 г. ЕЦБ стартира програмата за изкупуване на облигации. Съпротивата на Германия срещу допълнителни стимули е сериозна, а рисковата премия италианските облигации е ниска и не показва необходимост от допълнителни покупки. Но ЕЦБ вече настрои пазарите за стимули и ще бъде много трудно и болезнено, ако реши да ги разочарова.

Акциите на европейските банки не са идея за къса позиция, а индикатор за степента на удовлетвореност или разочарование на пазарите от ЕЦБ. Тяхното движение ще подскаже, какво ще е поведението на валутния пазар след моментната волатилност в четвъртък.

Опитайте безплатно и без риск търговия на международните пазари с платформата ELANA Global Trader