Ще има ли борсови изненади след изборите в Европа?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Изборите в Европа остават на заден план в очите на инвеститорите спрямо политическите неуредици около Brexit от една страна, и търговската война на Тръмп срещу Китай от друга. Но всеки от тях знае, че икономиките в ЕС изостават значително в растежа си спрямо Азия и Америка. И това само в известна степен е свързано с политическите процеси на Стария континент.

Основните причини може да се търсят в изоставането във високите технологии, недостатъчно агресивна монетарна политика от ЕЦБ и ограничено банково кредитиране. Тези проблеми не са адресирани на изборите, където вниманието е насочено предимно към миграцията и недоволството от работата на институциите. Затова и би било нереалистично да очакваме някаква съществена реакция на фондовите пазари, но ще може да се намери логика в представянето на някои акции според резултатите от изборите.

Brexit

Brexit е на първо място по актуалност, защото високите резултати на партията на Найджъл Фараж ще означават не само повишаване на риска от излизане без сделка, но и ще дадат морална подкрепа на други подобни партии. Една от акциите, които ще отразят негативните ефекти от излизането на Великобритания, е на Royal Bank of Scotland (код в ELANA Global Trader: RBS:xlon). Като всяка друга финансова институция и RBS представлява експозиция в цялата британска икономика, която ще бъде засегната от Brexit по един или друг начин. Акцията е начин да се заложи за свиване на икономическия растеж като цяло. Тя се представя зле, откакто беше отложен Brexit и стана ясно, че политическият консенсус в страната е невъзможен. Акцията на RBS може да се продава на късо чрез договор за разлика, което е изключително рисков инструмент за търговия. Пазарът може да игнорира изцяло новините за изборите и да се окаже, че те са отчетени в спада на цената досега, особено при толкова близо ниво на подкрепа, каквото е 200 пенса на акция. RBS може да се окаже сигналната лампа дали не предстои лошо представяне и на акциите на пазарите в еврозоната.

Санкциите срещу Русия

Изборите в Европа изваждат на преден план още една тема, която се противопоставя на политическия консенсус – санкциите срещу Русия. Вероятността от премахването им ще доведе до покупки на акциите на много европейски индустриални компании, които в бъдеще ще имат възможност да участват в големи проекти. Спекулативен интерес ще се наблюдава и към водещи руски акции с очаквания за активизиране на растежа в Европа. От първата група си струва да се наблюдава поведението на книжата на Siemens (код в ELANA Global Trader: SIE:xetr). Германският индустриален гигант вече беше принуден да се оттегли от някои големи проекти в Русия. Акцията му също изглежда интересна с дългосрочна перспектива да продължи с поскъпването си, което се наблюдава от началото на 2019 г. Тя беше под натиска на продавачите през последните две години и ако изборите се окажат подходящия катализатор за растеж. Акциите на Sberbank (код в ELANA Global Trader: SBER:xlon) предоставят широка експозиция в руската икономика и само биха спечелили от подобряване на средата за бизнес. Цената им се е покачила с 50% за последната една година. Дали инвеститорите вече не са заложили на завой в политиката спрямо Русия? Това ще ни подскажат тези две акции в близките няколко месеца.

Популизмът

Възходът на популизма също предоставя интересна възможност за инвестиции, макар и не като спекулация веднага след резултатите от изборите. Например политиците да се решат на повече стимули за потребителите, вероятно по формулата на Тръмп отпреди две години. Няма гаранция, обаче, че предстои по-сериозна данъчна реформа в ЕС, която да обхване големите компании, затова потребителските акции изглеждат достатъчно консервативна възможност. Към тях трябва да се включат и луксозните марки.

Европейските компании са близо до върховете си и остават незасегнати от търговската война на Тръмп срещу Китай. Популизмът може да се окаже политическото крило, което се противопоставя на зависимостта на ЕС от САЩ и докато двете най-големи икономики в света си създават търговски прегради, европейските компании най-накрая да спечелят нещо от това.

Популизмът може да има и деструктивна страна, поне що се отнася за борсите в региона. Ако на прицел застанат големите банкови институции, като например Deutsche Bank (код в ELANA Global Trader: DBK:xetr), която продължава да поевтинява до нови дъна. За съжаление на борсовите играчи, политическите процеси в Европа не подсказват мащабно печатане на пари като част от програма за стимулиране на икономическия растеж и доходите, което да покачи индексите. Но това не означава, че инвеститорите няма да намерят печелившите позиции от изненадите, които ни очакват на изборите.

Пробвайте безплатно и без риск търговия с акции на международните пазари, с демо регистрация в платформата ELANA Global Trader!