Изкуството на търговската война, което Уолстрийт не разбира

trade-war-china-usa
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Изкуството на договаряне, с което президентът Тръмп толкова се гордее, е на път да подведе Уолстрийт и да изтрие борсовите печалби от началото на годината. И не само това, но и да хвърли света в икономическа криза. Тази тема вълнува все повече инвеститорите, защото те оценяват предстоящите рискове, независимо че икономическите ефекти от митата ще се усетят най-малко след няколко месеца. Apple, например, загуби 100 милиарда пазарна капитализация, защото ще се сблъска с повишени разходи за производство и може да загуби позиции в този бързо растящ пазар. За много компании Китай е производствена база, която има по-скъпа алтернатива някъде другаде. Разбира се, няма мита на света, които да преместят цялата индустрия извън Китай. Тя не е само машини, а инфраструктура, образование, наука и инвестиции. Затова инвеститорите не са се паникьосали още от противоречивите послания на Тръмп, но щатските индекси показват, че търговската война вече оказва своето негативно отражение върху пазара.

Какво се случи на Уолстрийт през май?

Американските индекси спряха възхода си. Те се покачваха през четирите месеца от началото на годината и направиха един от най-бързите и силни ръстове в историята на Уолстрийт. Може да се спори и колко основателно е това поскъпване по отношение на фундамента зад акциите, каквито са перспективите за икономически растеж и оценка на активите. Технологичните акции загубиха 8%, а S&P 500 дни преди края на месеца е 6% надолу. Такъв спад не изглежда много, когато се сравни с двете корекции през миналата година. Разпродажбите не са панически и засега се ограничават предимно от спекуланти и от предпазливи инвеститори, които използват момента за намаляване на експозициите си в рискови активи. Големите играчи не бързат да излизат от пазара, което се видя и в по-слабото покачване на индекса на волатилността VIX спрямо спада на S&P 500.

Върхът на пазарния цикъл не една точка, а продължителен процес. Не може да кажем със сигурност, коя от двете възможности се развива в момента. Дали спадът през май е сложил край на провален опит за нови върхове или е нормална корекция на силния растеж от началото на годината, който доведе до прекупените нива на индексите. Двата сценария изглеждат възможни и всеки един от тях изисква различна инвестиционна стратегия. Първият е началото на мечи пазар, а вторият ще доведе до нови върхове за индексите през тази година, макар и без перспективи за повторение на растежа от 2017-2018 г.

Пазарът на облигации също се държи по-различно от миналата година. Цените на щатските книжа оценяват поне три намаления на лихвите до края на следващата година, но без паника на пазара на рисков корпоративен дълг. Покупките на държавни облигации в известна степен повлияха на негативните настроения на Уолстрийт.

china-usa-trade-warПрез погледа на централните банкери

Те очакват инфлация, която не може да се предотврати и която ще се случи на върха на икономическия цикъл. Затова и не са склонни да свалят лихвите. Федералният резерв се подготвя за бъдещите стимули, които ще са необходими във фаза на икономически спад. Например, балансът на Федералния резерв до момента е намален с близо 200 милиарда долара спрямо декемврийското заседание, когато беше оповестен края на лихвеното покачване и Уолстрийт стартира силния си ръст. Това означава, че банкерите си оставят пространство за стимули в бъдеще, дори и да са се огънали под натиска на Тръмп за спиране на покачването на лихвите. Те със сигурност виждат противоречивите сигнали за американската икономика.

Какво предстои пред инвеститорите?

Да се върнем към двата сценария за развитие на американските акции. Първият е началото на мечия пазар, за което имаме доказателство в поведението на индексите и постепенното забавяне на икономиката. Това няма да бъде свободно падане на индексите, но смятам, че Тръмп и Федералния резерв ще реагират на всеки по-силен спад, както стана през декември. Но всяко следващо покачване ще бъде все по-вяло и краткотрайно. Този етап ще продължи година-две и реално ще се превърне в мечия пазар, когато бизнесът повярва, че кризата е неизбежна и няма да има стимул да инвестира и ще се наложи да съкращава разходи. Същото се случи в края на 2008 г., но финансовата криза засили срива на акциите. Втората възможност е по-скоро повторение на 1994 г., когато Фед намалява лихвата с по-малко от процент и връща икономиката по пътя на растежа. Тя изглежда не толкова вероятна като първия сценарий към момента, но не трябва да се подценява желанието на Тръмп да изпрати акциите на рекордни стойности, нито способността на инвеститорите да последват монетарните стимули с нови покупки.

Покупките на облигации и по-доброто представяне на дефанзивните сектори като комуналния, потребителските нециклични стоки и недвижимите имоти са застраховката за първия сценарий. Златото не се покачи, като това най-вероятно се дължи на постепенния ръст на долара и фокусът към облигациите. Дали той ще се развива в близките месеци или ще видим нови върхове на индексите още до края на лятото, ще зависи от начина, по който се държи пазара при първото си възстановяване през юни. Появата на големи инвеститори като продавачи при ръста на пазара и нов скок на VIX ще е знак, че спадът ще продължи през лятото. V-образното възстановяване на акциите от продажбите досега ще се дължи на подобряване на икономическите новини, връщане на търговските преговори между САЩ и Китай или готовност на Фед на намалява лихвите. В такъв случай най-силно ще се представят финансовият сектор и производителите на чипове, но подобен сценарий е по-малко вероятен.

Опитайте безплатно и без риск търговия на международните пазари с платформата ELANA Global Trader