Горещите публични предлагания в САЩ

Uber IPO
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Уолстрийт направи феноменално покачване през първите три месеца на годината. Това може да се сравнява само със скока точно преди десет години, когато индексите се възстановяваха след финансовата криза. Сега покачването на фондовия пазар последва една корекция от 20%. Биковете се върнаха на борсата, макар и да бяха необходими близо три месеца да се изчистят страховете от повишаването на лихвите и търговската война на Тръмп. Перлата на това V-образно възстановяване стана публичното предлагане на акциите на Lyft – компания известна с платформата си за споделени пътувания, която работи в САЩ и Канада. Тя е втората по популярност след Uber, но за разлика от по-големия си конкурент е фокусирана в основната си дейност да свързва пътници и шофьори. Компанията работи в около 300 американски града и чрез нейната система се осъществяват около милион пътувания на ден. Приходите й надхвърлиха 2 милиарда долара през миналата година при загуба от 900 милиона. Lyft агресивно развива дейността си, за да открадне пазарен дял от конкурента и Uber. Щатската компания се оказа и първата от двете, която излезе на фондовата борса, но определено Uber ще е много по-интересната сделка за тази година с очакваната си оценка от 120 милиарда долара.

Технологичните „разрушители“

Публичните предлагания за тази година трябваше да са под сянката на саудитската петролна компания Aramco, която се оценяваше на трилиони долара. Огромната сделка постепенно беше отложена за неопределен период, ако не и отказана завинаги. Aramco вместо това емитира облигации. Щатският пазар, обаче, предпочита технологичните акции и особено на тези, които променят бизнес модела в цели индустрии. Например, Amazon и Netflix използваха новите технологии, за да изместят традиционните компании от удобните им пазарни ниши. Само за десетилетие Amazon се превърна в „разрушител“ на търговията на дребно и освободи толкова търговски площи в моловете, колкото само финансовата криза успя да направи преди едно десетилетие. Uber и Lyft имат подобен ефект върху традиционните таксиметрови услуги и вероятно това кара инвеститорите да оценяват толкова високо новата акция. Цената на публичното ѝ предлагане беше 72 долара, като дни преди пускането ѝ на пазара беше повишена поради високото търсене. Тя скочи още на първата минута от търговията на 87.24 долара, а най-големите късметлии дори продаваха над 88. В деня на борсовия си дебют Lyft затвори на 78.29 долара, като дори и на това равнище компанията струваше 26.4 милиарда долара. Стойността ѝ е съпоставима с Twitter и Spotify. Или с Ferrari, ако търсим сравнение с позната марка и компания от традиционните индустрии. Lyft успя да хване импулса на пазара и проправи път за още по-интересни сделки до края на годината.

pintereset-tabletПредстоящите публични предлагания

Uber е голямата сделка за годината. Компанията заедно с по-малкия си конкурент, поставят началото на една нова икономика – тази на независимите служители, които работят, когато искат и когато могат. Те повдигнаха и много въпроси дали това е най-успешният бизнес модел за самите шофьори, след като Lyft например прибира 29% от приходите без да им плаща осигуровки и данъци. Много е трудно в такъв случай да се постигне силен растеж на приходите и да се разрушат работещите стари индустрии. Може би това накара песимистите да продават на късо акциите на Lyft, като очакват да ги купят на по-ниски цени след време. Делът на късите продажби от общия обем на достъпните за търговия книжа е цели 20%. Twitter и Snap, например, можеха да се похвалят само с по 2% залози за спад на акциите им, когато станаха публични. Facebook имаше 5% къси позиции при дебюта си, като само за месец акцията на социалната мрежа падна с 40%. Дали големият успех на Lyft не се превръща в капан за инвеститорите, който в още по-големи мащаби няма да се приложи към акциите на Uber? Трудно е да се застане на такава позиция, когато оптимизмът на пазара е голям, въпреки че има достатъчни мотиви за това.

Например, предстоящото публично предлагане на Pinterest – социален сайт за споделяне на снимки като табло за обяви. Целта му е да обединява интересите на хора по света, като не само разчита на визуалното съдържание, но и на споделя харесваните теми. Pinterest ще е интересна сделка, защото е една от малкото компании без огромен негативен паричен поток. Тя още е в много ранен етап на монетизацията на дейността си, което оставя пространство за силен растеж на приходите и печалбите в бъдеще. А от там и на акциите. Единственото, което хвърля сянка върху това предлагане, се оказа намалението на цената на публичното предлагане под стойността на влизане на частните инвеститори преди време. Така Pinterest стана доказателство за прекалено скъпите нови компании на борсата, дори и с намалената си оценка от 11 милиарда долара.

Uber не е единственият представител на „споделената“ икономика, който се готви за публичен статут. Airbnb прави същото, но в хотелиерския бизнес, защото свързва туристите с наемодателите на отделни квартири за някакъв срок от време. Интересни предлагания има и от страна на бизнес ориентирани компании като Slack и Zoom със софтуер за съвместна работа и видеоконференции, съответно.

Инвестиционните възможности

Покупката в първия ден от търговия носи риска на „високите“ очаквания на пазара, които често са последвани от сериозни спадове при охлаждането на ентусиазма на инвеститорите. Инвестицията в тези компании трябва да се разглежда само като дългосрочна сделка, защото те тепърва ще се разрастват и излизат на печалба. В това се крият рискове и алтернативата на постепенното инвестиране в подбрани публични предлагания е да се купи борсово търгуван фонд, който държи няколко години акции на новите компании. Има няколко такива фонда, като най-големия от тях има активи за над милиард долара. Инвестиционната му стратегия е да държи книжата в портфейла си 1 000 дни и да разчита, че те ще се развиват много по-добре от утвърдените си конкуренти. Фондът, обаче, не се различава съществено от представянето на пазара и със сигурност изостава от най-горещите акции на Уолстрийт.

Анализът е публикуван във в. Капитал на 12 април 2019 г.

Пробвайте безплатно и без риск търговия с акции и борсово търгувани фондове на международните пазари, с демо регистрация в платформата ELANA Global Trader!