Колко страшен е проблемът с Италия

italian-flag
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Политическите неразбории в Италия и реакцията на финансовите пазари върнаха спомена за гръцката криза, която спря икономическия растеж в Европа през 2012 г. Същата история се повтаря и сега със своите нюанси.

Например, дългът на Италия е близо шест пъти повече от гръцкия. Банките и в двете страни изпитаха сериозни трудности с лошите кредити и липсата на достатъчно капитал, за да работят без проблеми. В Гърция, обаче, банките отчетоха огромни загуби от държавните облигации и преструктурирането на дълга на практика ги изпрати пред фалит. Но сега, след години на оздравяване и капитализиране, италианските банки вероятно са много по-стабилни от гръцките.

Европа вече има работещ механизъм за подкрепа на финансовата система и пазара на държавни ценни книжа при необходимост. Централните банкери и политиците имат опит с това да управляват кризи и да реагират веднага. Италия е страна от Г-7 и е много по-значима от Гърция. Това са нюансите на мини-кризата с италианския дълг, която се усеща на пазарите по света и която е основната причина да видим еврото отново на 1.15 долара.

Колко страшна е кризата с дълга на Италия?

Първо да уточня, че не става дума за невъзможността Италия да плаща задълженията си. Нито дори за намаление на кредитния рейтинг на държавата. Облигациите на страната поевтиняха силно, защото инвеститорите ги продават. Доходността на 2-годишните скочи от отрицателна стойност до 3%. Графиката показва, че това стана за седмица, докато дори през 2011 г. подобно движение се случваше за месеци.

Доходност на 2-год. облигации на Италия в % (Източник: Bloomberg)

Доходност на 2-год. облигации на Италия в % (Източник: Bloomberg)

Разбира се, промяна на цените надолу с такъв магнитуд означава загуби за инвеститорите – банки, застрахователи, пенсионни компании и взаимни фондове. Италия, най-вероятно, ще трябва да се финансира далеч по-скъпо, отколкото това ставаше до преди седмица. Тоест, да плаща 2-3% лихва, което също няма да застраши бюджета на страната в краткосрочен план. Инвеститорите, обаче, са добри в това да преекспонират рисковете. Както, например, се фокусираха върху две изречения в речта на Джордж Сорос за ситуацията с мигрантите, в които милиардерът казва, че в Европа всичко се обърква и че може би светът върви към нова финансова криза, защото доларът е скъп. По-страшна от политическата несигурност е каскадната реакция на пазарите, но не мисля, че ще се стигне до неуправляема ситуация.

Защо книжата на Италия падат толкова силно?

Страната няма да излезе от еврозоната, нито пък новите избори трябва да се разглеждат като заявка за референдум. Причината за случилото се крие в банковите регулации, които ограничават възможността от поемане на риск от финансовите институции. На пазара няма купувачи и затова има толкова силно поевтиняване на облигациите. Банките не стават посредници между купувачите и продавачите и не помагат за стабилизиране на пазара. Нищо не може да спре паническите разпродажби, като сред купувачите са само най-рисковите хедж фондове.

Регулациите, обаче, няма да се променят и ликвидността на търговията няма да се подобри. Поради тази причини съществува риск да се държат големи обеми от дълговите книжа до падежа им. Или поне до момента, когато на пазара има само купувачи и цените тръгнат силно нагоре. С италианските акции има много повече ликвидност и затова спадът на основния индекс се ограничи до 6% за последната една седмица.

Инвестиционните възможности в тази ситуация

Първата е еврото, тъй като валутата загуби печалбите си от началото на годината и дори е на най-ниските си нива спрямо долара. Част от това поевтиняване се дължи на Италия, но мини кризата не е основната причина. EUR/USD ще отчете ръст при първите новини за политически компромис или за подкрепа на държавните облигации от ЕЦБ. Връщане над равнището от 1.20 EUR/USD ще означава възстановяване на дългосрочния позитивен тренд на еврото, но засега може да се очаква само краткосрочно покачване на валутата.

Борсата също като еврото е близо до едногодишно дъно. Един от ликвидните борсово търгувани фондове, който включва италиански акции, е iShares MSCI Italy (код: EWI:arcx). Той се търгува в САЩ и изостава спрямо новините, но е достатъчно ликвиден, за да се купи в очакване на възстановяване в близките месеци.

Топ 5 на италианските акции с най-голям спад
Компания Резултат за последния 1 месец Резултат за последната 1 година Последна цена EUR
Banco Bpm -28.77% -22.47% 2.15
Banca Generali -23.63% -19.97% 20.64
UBI Banca -23.39% 2.20% 3.27
UniCredit -21.23% -9.07% 14.2
Intesa Sanpaolo -20.34% -1.30% 2.56

 

Топ 5 на италианските акции с най-висок ръст
Компания Резултат за последния 1 месец Резултат за последната 1 година Последна цена EUR
Saipem 13.48% -0.22% 3.6
STMicroelectronics 12.69% 39.26% 20.45
Ferrari NV 9.26% 44.81% 111.55
Recordati 6.91% -11.48% 31.7
Luxottica 4.02% -0.20% 53.78

Данни 30 май 2018 г., Bloomberg

Много по-интересен и специфичен е облигационният пазар. В ELANA Global Trader се предлага възможност за търговия на договор за разлика върху фючърс на 10-годишни облигации. Звучи по-сложно, отколкото е. Този инструмент се търгува на маржин и минималният обем е за 6400 евро при изискване за поддържане на маржин от 130 евро. Цената му падна от 140 до 120 и вече се възстановява.

Италия предоставя интересни инвестиционни възможности в началото на лятото, когато ликвидността постепенно ще намалява. Покачването на еврото и италианските акции също ще става стъпка по стъпка, докато облигациите са по-непредсказуеми.

Едно е ясно, италианската криза е само едно далечно ехо на 2011 г.

Пробвайте инвестиция в акции на всички основни борси по света безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader!