Борсово търгувани фондове за успешна 2018 г.

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският пазар ще се затвърди като предпочитано място за инвестиции в борсово търгувани фондове от индивидуалните инвеститори у нас. За съжаление, така отпада и опцията да се спести данъка върху печалбата от вложенията на пазари в ЕС, но пък плюсовете също са много. Като например, разнообразието от секторни фондове и високата ликвидност на някои по-екзотични фондове. Валутният риск също може да се контролира, а когато се инвестира дългосрочно във фондове с активи на европейските пазари, също се минимизира ефектът от спада на долара. Цените на тези акции в евро се покачват и така доларовият фонд прави още по-добро представяне.

2018-та година ще бъде интересна, заради силната инерция, която има на пазарите. Високата оценка на много активи е притеснителна, но за първи път от последните няколко години има съществено подобрение на корпоративните печалби и стабилен растеж на развитите икономики. Това, което е причина за предпазливост, са многото рискове пред инвестициите днес. Те не означават непременно пазарни сривове и край на десетилетието на възход. Дори напротив, рисковете за един сектор, сегмент или суровина са възможност за повече печалби в друг, когато капиталите се насочат към него. Защото годината ще остане под знака на прекалено многото пари на финансовите пазари.

На кои пазари да се инвестира?

САЩ остава най-„горещата“ фондова борса в света сред развитите пазари, но и носи най-големите рискове за инвеститорите, както по отношение на повишаването на лихвените проценти, така и за оценката на инструментите. Плюсовете, обаче, са повече и затова оптимистичните прогнози преобладават. Така че щатският пазар е задължително да присъства в диверсифицирания портфейл за 2018 г. Европа показа ускоряване на растежа си и в това отношение дори има предимство пред САЩ, което би трябвало да видим и в корпоративните печалби.

Годишна промяна на печалбите на американски и европейски компании (Източник: Bloomberg)

Годишна промяна на печалбите на американски и европейски компании (Източник: Bloomberg)

2018-та година трябва да донесе изключително силно покачване на корпоративните печалби, което е съпоставимо с възстановяването им през 2010 г. Това, обаче, е отчетено в значителна степен от щатския пазар в момента. Предимството на европейските книжа, както се вижда на графиката, ще се отрази и в цените на акциите им. Другият осезаем плюс е по-ниското съотношение цена/печалба на индекса Eurostoxx 50 спрямо щатския S&P 500. Тази разлика беше в полза на европейския индекс в края на 2016 г., но не доведе автоматично до по-добро представяне през миналата година. Сега разликата е още по-голяма (22.5 за S&P 500 спрямо 18.3 на Eurostoxx 50) и при очакван ръст на корпоративните печалби от 30% ще доведе до много силно представяне на европейските акции.

Азия също изостава от американския пазар. За Китай дори се говори как икономиката предстои да навлезе в период на забавяне и финансови рестрикции. Това ще се отрази и на инвестициите в региона, като книжата на възникващите пазари също ще намалят темповете на своето покачване. За момента борсово търгуваните фондове, които инвестират на европейските пазари, изглеждат най-перспективната инвестиция, следвани от САЩ и развиващите се пазари.

Сектори, суровини и облигации

През 2017 г. изключенията от растящия пазар бяха малко. Технологичният сектор се представи най-добре, благодарение на производителите на чипове и на силните резултати от облачните услуги, рекламата и много други. Приходите на технологичните компании растат с високи темпове. Оценката на акциите им също е много висока. Те привличат инвеститорите с импулса на покачването си и са изключително показателен сектор за настроенията на пазара. Всеки спад на акциите се използва за покупки и през миналата година това беше най-печелившата и предпочитана стратегия. Това може да се запази и през тази година, защото статистиката показва, че пазарът продължава положителните тенденции на върха на икономическия цикъл. Същото се отнася за индустриалните компании. Фармацията също се радва на голям интерес, като се очаква през тази година да се възползва все повече от информационните технологии, включително и изкуствения интелект. Биотехнологичните компании ще намалят разходите си и времето на клиничните тестове. Финансовият сектор, обаче, носи рисковете на свиващия се спред между краткосрочните и дългосрочните лихви. Тази тенденция може да се прекрати само, ако 10-годишните щатски книжа поевтинеят осезаемо, но не очаквам появата на инфлация и агресивно покачване на лихвите от Федералния резерв. Щатските банки изглеждат сравнително евтини спрямо целия пазар и книжата им ще продължат да се покачват с темповете на пазара, въпреки изоставането на финансовите им резултати.

Добивът на суровини ще е интересен за инвеститорите само по отношение на златото. Ръстът на цената му ще се ускори, когато преодолее отново равнището от 1 350 долара за тройунция. Една от причините за това ще стане поскъпването на еврото. Златото остава необходима част от портфейла в случай на извънредна динамика на пазарите, като по-подходящ е фонд, който директно инвестира в ценния метал. За инвестиция с хоризонт от няколко години е по-добър вариант да се закупи фонд в акции на компаниите от добива на злато. Той е по-подходящ и при желание да се насочат пари към целия сектор на добива на метали, защото забавянето на китайската икономика ще се отрази повече на техните цени, отколкото на златото. Петролът има потенциал да завърши годината на високи нива, но преди това ще бъде под натиска на свръхпроизводството през второто тримесечие. Покупките на сектора с хоризонт от няколко месеца и дори година-две трябва да станат при ново връщане на цената в средата на 2018 г.

Облигациите заслужават вниманието на всеки, който е скептично настроен към икономически растеж, базиран на наливане на пари и липса на доверие към централните банки, и правителствата. Може да звучи странно, но именно книжата с фиксиран доход са подходящ инструмент за това. И причината е, че инфлацията не се появи въпреки усилията на банкерите. Те създадоха балон в цената на много активи като недвижимите имоти, скъпите акции и дори произведенията на изкуството. Спукването му ще доведе до дефлация, когато рано или късно икономическият цикъл навлезе в спад.

Интересните борсово търгувани фондове

Име Код Изменение за
1 година
Европейски пазари: SPDR EURO STOXX 50 FEZ:arcx 26.91%
iShares MSCI Germany EWG:arcx 30.21%
Vanguard FTSE Europe VGK:arcx 28.25%
Американски пазар: Vanguard S&P 500 VOO:arcx 23.01%
iShares Russell 1000 Growth IWF:arcx 31.35%
Сектори: Vanguard Information Technology VGT:arcx 40.03%
Industrial Select Sector SPDR XLI:arcx 25.83%
SPDR S&P Biotech XBI:arcx 35.02%
Financial Select Sector SPDR XLF:arcx 22.47%
Суровини: SPDR Gold Trust GLD:arcx 12.13%
Global X Lithium & Battery Tech LIT:arcx 66.68%
Облигации: iShares 20+ Year Treasury Bond TLT:arcx 6.57%

(Данни: януари 2018 г., Bloomberg)

Вижте разнообразие от секторни борсово търгувани фондове (ETF) в ELANA Global Trader

Пробвайте търговия с борсово търгувани фондове (ETF) безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader