Криптомания 2017: Какво всъщност е биткойн

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Пазарната оценка на биткойн надмина 250 милиарда долара и само 18 компании имат повече стойност като публични дружества, отколкото е най-голямата криптовалута. Когато добавим и останалите койни с обща стойност почти 500 милиарда долара, размерът на този пазар отстъпва вече само на 6 публични компании. С тези темпове на растеж е въпрос на броени седмици, за да говорим за един трилион долара.

Биткойн като пари

Поддръжката на биткойн стои върху разочарованието от политиката на печатане на пари на централните банки и най-вече от скъпите банкови услуги. Преди десетилетие имаше друг инструмент, който беше издигнат в култ по същите причини – златото. Давам за сравнение ценните метали, не защото те са отрицание на книжните пари, а защото вече не отговарят на определенията за пари. Златото не е разменна монета поради много причини. Криптовалутите, от своя страна, са много по-близо до книжните пари, отколкото е златото.

Това са основните функции на парите и ето доколко криптовалутите могат да ги изпълняват:
  1. Като средство за размяна – биткойн вече е средство за размяна, но почти никой не го използва в това му качество, защото не отговаря на другите функции на парите. Наличието на десетки криптовалути само ще усложни приемането им за разплащане.
  2. За измерване на стойността – криптовалутите трябва да са стабилни като цена, за да може да се използват за размяна и всеки в икономиката да има представа, колко струва една стока или услуги. Ако това се случи, обаче, те няма да са интересни за спекулантите. Тези, които са сложили пари в тях без да получават някакъв паричен поток насреща, ще започнат да ги продават.
  3. За съхранение на покупателна способност – криптовалутите растат с уникални темпове през последната година, но подобна динамика нагоре и надолу не устройва огромната част от населението и бизнеса. Те се нуждаят от стабилност и предвидимост на парите или спестяванията си.
  4. При взимане на заем – отново е необходима стабилност на цената, защото в противен случай никой няма да взима заем в биткойн, който след време ще е много по-голям и непосилен за връщане.

Криптовалутите не отговарят на нито едно от условията да бъдат пари. Това не означава, че технологията няма приложение или един ден няма да бъде използвана под някаква форма при разплащания. Търговията с тях, обаче, прилича на това полезна програма като Microsoft Excel да има своята отделна борсова цена, само заради това, че е широко използвана. Всъщност, акциите на Microsoft отразяват пазарния успех на софтуера.

Намесата на банките

Преди броени дни Европейската централна банка препоръча на търговските банки в еврозоната да разработят средство за ускоряване на разплащанията и за намаление на разходите за клиентите. Вероятно това ще е сериозна конкуренция на криптовалутите, най-малкото защото няма да се изисква огромна консумация на електричество. В такъв случай биткойн рискува да бъде изместен като средство за разплащане, дори и цената му да е стабилна. Възможно е един ден търговските банки да използват криптодолари и криптоевро, които централните банки ще контролират, а правителствата чрез силовите си структури ще поддържат стабилни, за да не създадат предпоставки за финансови и икономически сътресения.

И биткойн като бизнес

Криптовалутите се оценяват на 500 милиарда долара. Дневният оборот на борсите по света с тях се движи между 20 и 40 милиарда долара, като расте дори още по-бързо. При комисиони между 2% и 4% се натрупват поне един милиард разход търгуващите с тях на ден. И не е учудващо, че мрежата е пълна с реклами за криптовалути, защото не малка част от тези комисиони се превръщат в маркетингови разходи. Това ще увлича още повече капитали към тях, а цените им ще се надуват.

Приходите от такси за обслужващите биткойн мрежата също растат с трицифрен процент. Те са били в размер на 73.4 милиона долара през ноември или 155% растеж при среден разход за една трансакция от 8.22 долара. Големите печалби идват от новите биткойни и те успяват да компенсират ръста на разходите. Разходите за енергия на една трансакция са били 12.80 долара (при 5 цента на киловатчас). Биткойн мрежата консумира електрическа енергия колкото Дания, а етериум в това отношение се доближава до скромното потребление на Замбия или Литва. Платежната система на Visa използва 60 пъти по-малко електричество от биткойн за 150 милиона трансакции среднодневно през миналата година, докато с криптовалутата са направени едва 8.9 милиона трансакции през целия ноември 2017 г.

Биткойн като акция

Не мога да не призная, че няма такъв инструмент като биткойн, който да е създал толкова стойност за толкова кратко време. Криптовалутите струват колкото компанията на Уорън Бъфет, която има 18 милиарда печалба и активи на стойност 681 милиарда. Но те са актив с много съмнителна стойност, а често някои от тях нямат никаква или са използвани за финансови измами. Данъчната администрация на САЩ, например, таксува печалбите от биткойн като печалби от търговия със суровини. Успехът на биткойн не е провал на Уолстрийт или на централните банки. Той е комбинация от маркетинг, алчност и перспективни технологии. Той не е противоположност на света на банкерите, които преживяха финансовата криза за сметка на всички останали. В това отношение дори е по-лош инструмент, когато се сравнява с установените правила на Уолстрийт (и борсите навсякъде по света), с регулациите, контрола и добрите практики. Доказателство са много по-ниските комисиони за търговия с финансови инструменти или провалът на повечето от новите ICO.

Биткойн като балон

Огромната част от финансистите по света са скептично настроени към криптовалутите и причините за това са изложени тук. Банкерите с удоволствие ще приложат блокчейн технологията, стига тя да води до намаление на разходите. Това, обаче, няма да донесе приходи за притежателите на биткойн. Спекулативната същност на ръста на криптовалутите се игнорира от инвестиралите в нея, които най-често нямат опит с финансови балони и са увлечени от криптоманията. Резкият спад на търговията с фючърси е доказателство, че банкерите не искат да участват в криптобалона. Това не означава, че той няма пространство за развитие. Цените могат да се качат още много при тази еуфория. Но всеки купил днес трябва да знае, че някой срещу него е продал и е взел парите му. Новите биткойни за един месец са на стойност милиард долара, което е по-малко от 10% от търговия с тях за ден. Криптовалутите са начин за прехвърляне на стойност и колкото по-късно човек се включи, толкова по-голям риск носи. Те не са въпрос на вяра в технологии или отрицание на банките, а добре рекламирана възможност за бързи печалби. Много големи и много бързи.

Опитайте търговия на международните пазари безплатно и без риск с демо сметка от 100 000 евро в ELANA Global Trader