В какво да се инвестира в очакване на спад на американските борси

Очакване за корекция на американските индекс
Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Все по-често се срещат коментарите, че икономическите мерки на новия американски президент Доналд Тръмп ще приключат, преди да са започнали. Критиците дори твърдят, че геополитическото показване на мускули срещу Сирия и Северна Корея трябва да отвлече вниманието на гласоподавателите към невъзможността да се прокарат реформите в здравеопазването, данъците и другите стимули за икономиката. Това, разбира се, не е така, защото външната политика има съвсем други цели в дългосрочен период, за да се сравнява с прах в очите.

Щатската икономика навлиза в период от едно или две тримесечия, които ще са по-слаби от предишните. Инвеститорите засега не оценяват такъв сценарий на развитие и американските борси отчитат забавяне заради значителния ръст от 15% след изборите.

Какво се случва на американските борси?

Пазарът се движи надолу с малки стъпки от началото на март досега. Индексът S&P 500 е далеч от понятието за корекция, защото загуби под 2.5% за периода и това е незначително изменение, когато сравним с представянето за последните пет години. Оттогава насам има удвояване на основния индикатор за американския пазар. Той е доказателство за възхода на икономиката, който от своя страна води до повишаване на лихвите и съответно до постепенно намаляване на стимулите. Покачване на лихвата означава загуби за инвеститорите, които държат облигации. Те преориентират капиталите си към по-рискови вложения, каквито са акциите.

Знаци по пътя

iShares 20+ Year Treasury Bond е борсово търгуван фонд, който притежава дългосрочни американски държавни облигации. Спадът на цената му от 2016 г. отразява процеса на преориентиране на инвеститорите към рискови книжа през втората половина на миналата година. Но покачването му през последните 2 месеца контрастира с очакванията за още по-силен ръст на лихвите и дори подсказва растящи съмнения за икономиката. Пазарът на облигации е доказал, че прогнозира по-успешно икономическото развитие в сравнение с инвеститорите в акции.

По-слаби данни за САЩ и забавяне на процеса по повишаване на лихвите обаче не са задължително лоша новина за американските борси. Песимистите виждат в това доказателство за икономическо забавяне през следващите няколко месеца. За оптимистите това означава запазване на по-малките плащания по дълговете за повече време, както за компаниите, така и за потребителите. Ако първите вземат превес, вероятно ще видим корекция на пазара, след която е добре да се купува.

Представяне на секторните борсово търгувани фондове
от 1 март до 20 април 2017 г.
Код Сектор РЕАКЦИЯ Промяна
GLD Фонд в злато Ръст при притеснения за растежа или инфлация 6.51%
TLT Дългосрочни ДЦК на САЩ Ръст при икономическо забавяне или понижение на лихвите 3.81%
XLY Потребителски цикличен Ръст при покачване на потреблението, заетостта и икономиката 2.82%
XLU Комунален Ръст при ниски лихви или слабо представяне на борсата 0.70%
EEM Възникващи пазари Ръст при икономически растеж 0.60%
XLP Потребителски нецикличен По-добро представяне при спад на пазара -0.16%
XLK Технологичен По-добро представяне при растеж на икономиката -0.55%
SPY Индекс S&P 500 Измерва американската икономика -2.63%
XLV Здравеопазване По-добро представяне при спад на пазара -2.75%
XLI Индустрия По-слабо представяне при икономически спад или рецесия -3.58%
XLE Енергетика Зависимост с цената на петрола -6.88%
XLF Финанси По-слабо представяне при икономически спад или рецесия -8.84%

Индексът S&P 500 не се е променил съществено, но динамиката по сектори в него подсказва, че инвеститорите продават цикличните акции. Това са компаниите, които отчитат много добри резултати по време на икономически бум – индустриалните и финансовите компании.

Кои сектори се представят добре при лоши новини

При негативни очаквания за развитието на икономиката се наблюдава по-добро представяне на нециклични сектори, каквито са фармацията, комуналния сектор или производството на хранителни стоки. При лоши новини златото и държавните ценни книжа привличат капитали, както може да се очаква.

Изключение от правилото е секторът на здравеопазването заради неяснотите около бъдещето на здравноосигурителната система в САЩ. Конгресът не подкрепи президента и инвеститорите предпочитат да са предпазливи.

Какво да очакваме?

Американските борси запазват положителните си перспективи за близките няколко тримесечия. Тези 2% спад досега може много бързо да бъдат изчистени и индексът да постави нов рекорд, което вече се случи в предишни дни.

Но инвеститорите предпочитат да са предпазливи и комбинацията от покупки на облигации и на дефанзивните сектори означава, че ръстът след победата на Тръмп е приключил. Акциите имат нужда от нов двигател за поскъпване. Корекция на пазара или на отделни сектори, като финансовия, ще привлекат капитали към евтините книжа.

Финансовият сектор, индустрията и технологиите остават най-интересни в хоризонт от 1-2 години, особено при още по-осезаем спад, отколкото през последните два месеца.

Подходящи инструменти за инвестиция

Борсово търгуваните фондове върху щатски облигации са добър вариант да се намалява риска на портфейла. Този инструмент изисква по-активно управление на инвестициите, защото повишаване на инфлацията и на лихвите ще има много негативен ефект върху цената му. Златото и компаниите от добива на ценни метали са много по-добър вариант за хеджиране на риска от корекция или инфлация, но също изискват специално внимание върху множество други фактори.

Стратегии

Намалението на дела на инвестициите в акции на американските борси или прехвърлянето на средства от един сектор към друг е подходящо за инвеститори, които разполагат с по-големи суми. По този начин разходите за комисиони ще се свалят под 1% и няма да влияят съществено на крайния резултат от сделките.

При инвестиция до 5000 долара е най-добре да се намалява експозицията в акции и останалите средства да бъдат задържани, за да се купи при евентуална корекция на индекса или при възходящ пробив като сигнал за възстановяване на покачването.

Инвестирате ли в акции или в борсово търгувани фондове?  Пробвайте безплатно и без риск чрез демо регистрация на ELANA Global Trader

Вижте всички предлагани борсово търгувани фондове в ELANA Global Trader

Как се инвестира в борсово търгувани фондове