Кога ще има корекция на американските акции

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Най-голямата пропаст между републиканци и демократи в САЩ – системата на здравеопазването – е на път да отвори още един разлом в политическата система на страната. Този път на карта е заложено единството в партията, която спечели изборите с обещания за сериозни реформи. Изборите не бяха само победа на Доналд Тръмп на президентския вот, а републиканците също така успяха да задържат мнозинството си в Конгреса и Сената. Но напрежението сред победителите е меко казано високо и намеренията на Тръмп да прави реформи невинаги се посреща добре в партията му. Такъв е случаят с промените в системата на здравното осигуряване. Уолстрийт следи много внимателно събитията, като първия важен етап на цялата икономическа програма на Тръмп.

Американските акции поскъпнаха, защото се очакват данъчни облекчения, скок на разходите за инфраструктура и ръст на корпоративните печалби. Провал на реформите в здравната система ще постави съмнения върху устоите на борсовия растеж от ноември 2016 г. досега и ще стартира корекция в цените на американските акции.

Подкрепата за Тръмп в собствената му партия не е гарантирана, но зад него стоят редица от ръководителите й, които също са заложили много в провеждането на реформите. И това може би ще е достатъчно да гарантира някакъв успех на реформите при гласуването им сред елита на партията. Следващите няколко дни или максимум седмици ще покажат дали щатският пазар има достатъчно потенциал да продължи нагоре, без преди това да направи корекция.

Графиката на индекса S&P 500 показва импулса зад ръста.

S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Движението на индекса на американските акции през последния месец напомняше ниската динамика през август миналата година, която беше последвана от период на слаби разпродажби на акции. Изборите в началото на ноември 2016 г. дадоха началото на силен растеж, като индикаторите показват как на моменти пазарът е бил прекупен. Например, RSI на дневна база надхвърля нивото от 70 през февруари и остана на високи нива дълго време. През март 2017 г., обаче, имаше достатъчно време за успокояване на търговията и е напълно възможен нов опит за растеж на индекса, след като тази мини-криза в Републиканската партия премине и очакванията за растеж на икономиката се върнат.

Нов ръст или корекция?

Потенциалът за растеж на Уолстрийт през второто тримесечие на 2017 г. е в рамките на 5-6% при много позитивно стечение на обстоятелствата. Това ще изпрати S&P 500 най-много до ключовото равнище от 2 500 пункта. Рискът от корекция обаче не трябва да се пренебрегва.

Републиканците вероятно ще подкрепят Тръмп и екипа му, но ако борсата не реагира на новините с нов ентусиазъм, тогава през април 2017 г. ще има предимно разпродажби. Нивото за покупка на щатски акции и борсово търгувани фондове върху индекса ще бъде 2 250 пункта. Корекцията означава растеж на цената на златото и на еврото.

Инвестиционни възможности при прогноза за тенденции по сектори

Пробвайте инвестиция в американски акции – безплатно и без риск чрез демо регистрация в ELANA Global Trader