Какво трябва да знаем за референдума в Италия?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Референдумът на 4 декември 2016 г. в Италия може да доведе до оставката на правителството и до сериозни проблеми в банковата система на страната. Доверието в еврото също може да се разклати с поредния анти-вот.

За какво гласуват в Италия?

Премиерът Матео Ренци предлага на гласуване конституционни реформи. Предложението е да се намали значително влиянието на Сената при приемането на закони и да се ограничи само до одобрение на други конституционни реформи и до ратифициране на договорите с ЕС. Референдумът няма нищо общо с Brexit или с други отношения с Евросъюза. Противниците на реформите се боят от концентрация на властта по подобен начин, довел до фашизма в Европа.

Какви са отраженията на референдума в Италия?

Министър председателят на Италия Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка, ако програмата за реформи не мине гласуването. Ако това стане факт, в страната също ще има парламентарни избори през 2017 г. Италия е известна с краткия живот на своите правителства, но този път заплахата от наказателен вот е значителна. За съжаление, рисковете са повече към политическа нестабилност, която да се отрази върху икономиката и финансовия сектор. Това не е повторение на гръцкия сценарий, когато фалитът на държавата беше последван от банкова криза и смяна на властта. Опасенията ми са, че Италия върви по обратния ред – смяна на властта, банкова криза и фалит на държавата.

Какви са шансовете за негативно развитие в страната?

Оставката на кабинета ще бъде последвана от служебно правителство и избори. Матео Ренци ръководи най-голямата партия в Италия и има реални шансове да спечели пред останалите, особено спрямо анти-традиционната опозиция, на която й липсва организация и управленски потенциал. Политическата система обаче ще се запази, тоест Италия ще остане много нестабилна страна. Вероятността да се стигне до референдум за излизане от ЕС е малка, защото вотът е протест срещу политическата среда и липсата на ангажираност към проблемите на средната класа. Изборите би трябвало да доведат до адресиране на тези проблеми, а не до създаване на нови.

Каква е заплахата за италианските банки?

Не е тайна, че банковата система в Италия има нужда от капитализиране. Тоест, водещите банки да наберат нов капитал, с който да покрият загубите от лоши кредити. Те се оценяват на над 300 млрд. евро. Оставка на правителството означава да се нарушат плановете за рекапитализация, но освен това и Италия да загуби малкото натиск, който може да оказва върху европейските институции за евентуална подкрепа на банките. Позицията на Германия срещу спасяването на отделни банки с държавна помощ ще стане още по-твърда. Съществуват рискове, макар и малки, от изтегляне на депозити от населението, което да доведе до ликвидна криза на банките.

Как се отнасят инвеститорите към референдума в Италия?

Петте най-слаби акции в основния италиански индекс FTSE MIB от началото на годината са банки. Те загубиха между 60% и 80% от стойността си през това време. Поевтиняването им през последните седмици не се дължи само на очакванията за референдума и по този повод няма извънредни разпродажби. Това не означава, че пазарът не обръща внимание на предстоящата политическа криза, а че не счита изборите за съществен риск.

Как да търгуваме на финансовите пазари около референдума в Италия?

Brexit и победата на Тръмп бяха последвани от големи движения на цените. Преди няколко години Гърция стана повод за европейската дългова криза и затова е необходима доза предпазливост преди и особено след референдума. Не виждам причини да се намаляват експозициите в рискови активи или да се хеджират допълнително с швейцарски франк и злато. Нови дъна на акциите на италианските банки в понеделник обаче ще са „червената лампа“, че секторът започва да притеснява пазара. Вторият признак за назряваща паника ще са разпродажбите на държавните облигации на Италия. 10-годишните книжа в момента носят доход от 2% и през последните три седмици са много стабилни.

Какви отражения ще има референдумът върху дългосрочните инвестиции?

Предсрочните избори ще повишат риска на инвестициите в Италия и вероятно ще доведат до още по-слабо представяне на банковите акции, които трябва да се избягват при дългосрочни вложения. Те ще натежат и върху целия финансов сектор в еврозоната, който ще се представя по-слабо в сравнение с щатските банки. На валутния пазар може да очакваме още една причина за натиск върху еврото и достигане на паритет през 2017 г.

Инвестирате ли в акции? Пробвайте търговия с акции безплатно и без риск с демо сметка от 100 000 евро в ELANA Global Trader.