Изборите в САЩ – риск за акциите, но в плюс за долара

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Кулминацията на медийното шоу, наречено президентски избори в САЩ, наближава и заедно с резултатите от вота ще наблюдаваме и реакцията на пазарите. След изненадата на Brexit няма да е учудващо годината да завърши с още един период на „интересни времена“, ако следващият президент се окаже голям собственик на недвижими имоти, например. По стара традиция изборите ще се проведат на 8-ми ноември във вторник, въпреки че това се отразява негативно на процента на гласуващите. Първите резултати може да очакваме още през нощта срещу сряда. Малко е вероятно да има солидна преднина за някой от кандидатите в деня на изборите, с което да лиши пазарите от тръпката на изненадата. Най-внимателно ще се следят ключови щати с голям брой на електорални вота или считаните за крепости на републиканци и демократи, при които са възможни внезапни промени.

Очакванията

Проучванията показват предимство на кандидата на демократите с вероятност от 92% да спечели необходимите 270 електорални вота. Победата би трябвало отдавна да е отразена от пазарите и да не вълнува инвеститорите, ако тези избори бяха като всички останали досега. Но те разчупиха стереотипите още през първичните избори, когато разделението в основните партии достигна критична точка. То обхваща все по-силно цялото общество и противопоставя власт имащите политически и икономически кръгове със средната класа, която се бори с проблемите на стагниращите доходи и голямата задлъжнялост. Медийната кампания преди изборите не само не постави на дневен ред тези въпроси, но успя да измести вниманието от икономическите програми. И поради тази причина Уолстрийт предпочита кандидата, който залага на увеличение на данъците, а не на фискални стимули за повишаване на заетостта и БВП.

Какво означава победа на Клинтън за финансовите пазари?

Анализът на Saxo Bank за възможните 10 сценария след изборите започва с думата „война“. Като се абстрахираме от геополитическото показване на мускули и използването му в предизборната борба, може да очакваме следните ефекти върху цените:

  • Бум на Уолстрийт: комбинацията от президент на Демократическата партия с мнозинство на републиканците в Конгреса води до най-добро представяне на индексите в исторически план. Вероятно ще видим краткосрочен ръст, особено на финансовите акции. А защо не и на петролните компании, които също са сред големите донори на кампанията на Клинтън.
  • Доларът ще загуби срещу мексиканското песо, но може да се възползва от капиталовите потоци към акциите и да получи краткосрочна подкрепа от твърдата политическа позиция на новия президент.
  • Златото в такъв случай ще бъде под натиск, но ролята му на хеджиращ инструмент на геополитическите рискове ще се затвърди в още по-голяма степен. Спадът след изборите ще стане отлично време за покупки.

Победата на Тръмп ще има много по-стресиращ ефект върху финансовите пазари, защото е неочаквана:

  • Златото ще се превърне в най-печелившият инструмент за деня. 3% е напълно постижим ръст след новината, като покачването му ще зависи от силата на спада на другите инструменти.
  • Щатската валута също е убежище за инвеститорите при риск и несигурността ще активизира покупките на долари. Ръстът ще се окаже по-дълготраен при промяна в ръководството на Федералния резерв и политика на по-бързо нормализиране на лихвите.
  • Негативна реакция на индексите, която може да се окаже много силна и да надхвърли дори 5% през следващия ден. Такъв спад ще доведе до корекция на пазара, но не и до срив, защото някои индустрии (например свързаните с развитие на инфраструктурата или здравеопазването) ще станат интересни за инвеститорите.

Наскоро излезе интересен анализ на програмите за данъчни реформи на основните кандидати, който съпоставя икономическия растеж, бюджетния дефицит и заетостта. При Тръмп има повече стимули за сметка на дефицита, но и програмата на Клинтън не успява да спре спиралата на задлъжнялостта, в която се намира САЩ.

Затова не считам, че изборите ще променят съществено ситуацията на пазарите за година напред. Но те слагат край на периода, в който се игнорира факта, че растеж генериран от дългове и стимули може да продължава завинаги. През следващите пет години разумният инвеститор все повече ще се ориентира към икономики и сектори с устойчив растеж при активно управление на портфейла си.

Пробвайте безплатно и без риск търговия с най-голямото разнообразие от финансови инструменти в ELANA Global Trader

Можете да научите повече за това как да се изтъргуват предстоящи събития в САЩ в Онлайн семинар „Сценарии и стратегии за търговия за решенията на Федералния резерв“ на 1 ноември. Регистрирайте се сега