Автомобилният сектор – предизвикателства и дивиденти

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Тази година производителите на автомобили изместиха петролните компании от първото място като най-евтини и доходоносни акции на западните пазари. Инвеститорите са настроени скептично и дори негативно, защото още помнят фалита на GM в САЩ и скандала с дизеловите двигатели на Volkswagen. Двете събития показват колко е труден и конкурентен този отрасъл, който зависи изключително много от икономическия цикъл.

Евтините акции от автомобилния сектор повдигат въпроса дали има неравновесие на пазарите или инвеститорите се готвят за нова финансова криза, която да свали силно цените на големите производители на автомобили.

Автомобилният сектор в САЩ

Акциите на Ford са показателни за развитието на американското автомобилостроене. Компаниите трудно се справят с конкуренцията от Азия и Европа през последните 15 години. Те още носят следите от кризата през 2008 г., която им донесе големи загуби.

Източник: Bloomberg

Източник: Bloomberg

Липсата на възстановяване на цената на акция намира обяснение, когато обърнем внимание на показателя цена/печалба. Пазарът поддържаше равнището му между 5 и 10 през 90-те години, когато традиционните индустриални компании също не бяха интересни за инвеститорите. През 1997 г. обаче стартира силен ръст на акцията. Той следва подобряването на корпоративната печалба и показателят се удвоява от 5 до 10, като в същото време цената на акция скача три пъти. Инвеститорите започват да харесват акцията едва когато компанията показва солидни печалби. Вероятно и сега се намираме в подобна ситуация.

Каква е разликата с представянето на акциите от Европа и Азия?

Трите най-големи производителя от автомобилния сектор – Toyota, Volkswagen и Daimler се отличават само по-способността си да реализират малко по-добри печалби в трудните години. Те също преживяват периоди на загуби, а коефициентите са подобни, макар и малко по-високи през последните години. Това означава, че Ford и GM не са изолирани случаи, когато говорим за негативното отношение на инвеститорите към сектора.

Да погледнем водещите публични компании. Таблицата показва съотношенията цена/печалба към текущия момент и за следващите 12 месеца, заедно със средногодишния растеж на приходите и дохода от дивиденти.

Цена/печалба
Текуща Следващи 12 месеца Среден ръст на приходи за 6 г. Доход от дивидент
Toyota 8.26 10.64 8.66% 4.15%
Daimler 8.19 7.40 8.93% 5.25%
Volkswagen 6.31 11.38% 3.63%
BMW 7.49 7.74 8.96% 4.28%
Honda 16.36 10.80 11.19% 2.85%
Ford 5.12 6.61 3.11% 4.84%
General Motors 5.27 5.45 2.45% 4.99%
Nissan 8.01 7.07 7.15% 4.57%

Растежът на продажбите на автомобили през последното десетилетие се формира основно извън развитите страни. Тенденцията ще се запази и в близко бъдеще, докато продажбите в САЩ ще са по-скоро без промяна. Това се отразява на растежа на щатските компании спрямо останалите, които активно инвестират в Китай и на другите силни пазари. Ръстът на печалбите обаче не е гарантиран въпреки повишаването на приходите. На практика, само две немски (едната, от които е Volkswagen и е на загуба след скандала с вредните емисии) и две японски компании имат по-нисък коефициент цена/печалба за следващите 12 месеца, което означава, че корпоративните им резултати ще се подобряват.

Търпение и доход от дивиденти

Водещите производители от автомобилния сектор имат още една прилика по между си – доходността от дивиденти, която е повече от прилична на фона на нулевите лихви по депозити в развитите страни. Доход от 4-5% не е учудващ предвид ниските цени на акциите. На него разчитат инвеститорите, които държат акции на компаниите, защото перспективите за растеж на печалбите в момента са малки. Изключение може да стане Volkswagen, когато разходите по скандала станат ясни и той постепенно отшуми. Акцията ще отчете по-добро представяне от сектора за кратък период от време, вероятно след една година. Силен ръст ще има когато печалбите тръгнат нагоре, като това изисква глобален икономически растеж и технологично подобрение към екологично чисти модели. Следващото десетилетие ще донесе тези условия, а дотогава инвеститорите са се заредили с търпение и дивиденти.

Търгувате ли с акции?

Пробвайте с най-голямото разнообразие от финансови инструменти безплатно и без риск с демо сметка от 100 000 евро в ELANA Global Trader