Има ли защита от финансов апокалипсис

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Мнозина от големите имена сред инвеститорите са много негативно настроени към текущата ситуация на финансовите пазари и очакват икономически сътресения, и едва ли не финансов апокалипсис.

Прогнози и инвестиционни действия за защита

Карл Айкан от дълго време е сред най-големите песимисти на пазара и още в края на миналата година предупреждаваше, че високодоходните облигации са изключително скъпи и опасни за инвеститорите. В основата на проблема според него са нулевите лихви на централните банки, които създават балон в цените на активите, защото инвеститорите са принудени да търсят по-висока доходност. През тази година неговият фонд държи два пъти повече къси позиции от притежаваните активи. Това са предимно деривати върху индекси, които е продал и от които ще спечели при спад на пазарите.

Джордж Сорос отново се върна към търговията и с присъщия си ентусиазъм направи големи инвестиции в очакване на икономически сътресения. Той продаде акции и купи злато, и книжа на компаниите, които добиват суровината. Предупреждението му, че Brexit е сравнима криза с 2008 г. постепенно отстъпи място на по-умерени прогнози за развитието на Европа. Сорос обаче продължава да критикува германската политика на фискални ограничения, която преобладава в ЕС и спира икономическия растеж.

Много по-негативен коментар направи в началото на август Джим Роджърс, който сравни настоящата ситуация с 20-те и 30-те години на миналия век, най-вече поради ръста на цените на акциите. За него Brexit е процес, който ще принуди централните банки да печатат повече пари и ще видим поскъпване на активите в близките месеци. По думите му, големите икономики обаче са близо до състояние на рецесия, включително и САЩ. Корпоративните печалби са надолу и трупането на държавен дълг е много повече спрямо 2008 г. Роджърс не казва докога ще продължи този процес, но не изключва това да завърши със 75-80% спад на щатския фондов пазар.

Стенли Дръкенмилър също препоръча през май да се продават акции. Той обвинява Федералния резерв за най-дългото неравновесие между монетарната политика и икономическата реалност, визирайки необходимостта от повишаване на лихвите преди време. За Дръкенмилър, който може да се похвали с 30% средна годишна доходност по време на цялата си кариера, включително и като мениджър на фонда на Сорос, бичият пазар изчерпва потенциала си, защото компаниите не инвестират, а поглъщат конкуренти или изкупуват обратно акциите си.

А в началото на август към този елитен клуб на скептиците се присъедини и Бил Грос с емблематичния коментар: „не харесвам облигациите, не харесвам повечето акции, не харесвам частния капитал“.

Защо са негативни легендарните инвеститори

Най-често срещаното решение на проблема в обясненията на милиардерите-инвеститори се крие в ускоряване на икономическия растеж. Тук не става въпрос непременно за реален растеж и дори номиналното увеличение ще е достатъчно, за да върне глобалната икономика в нормалните рамки на положителни лихви и ефективно използване на финансовите ресурси. Инфлацията би трябвало да обезцени дълговете и спестяванията. Такива перспективи в близко бъдеще няма – дефлационните процеси, монетарните стимули и покупките на рискови активи ще продължат.

Втората половина на 2016 г. ще бъде много подобна на това, което се случва през последните 12 месеца. Спадове в цените на активите ще са краткосрочни и ще са добра възможност за покупки. Поевтиняването на петрола от 50 до 40 долара за барел през юли е отличен пример. Очакват се такива спекулативни движения да преобладават с повечето рискови активи и през следващата една година.

Каква защита има за портфейла ни според прогнозите на големите играчи

Вариантите за защита са няколко, като се изключат инструментите, подходящи само за фондове с активи от милиарди долари:

  • Златото е най-разпространената защита в портфейлите – по-добра възможност обаче е да се купят борсово търгувани фондове, свързани с компании от добива. За последните 3 месеца, например, най-големият фонд е 28% нагоре при само 7% поскъпване на златото.Compare-GDX-goldСравнение между цената на златото и цената на най-големия ETF, свързан с акции на добивни компании – GDX. Данни: Bloomberg 
  • Къси позиции във фондови индекси – това е продажба на инструментите преди покупката им, като печалбата се формира от спада на цената. Това е начин за хеджиране на дългосрочния портфейл, докато, например, се държат акциите на водещи световни компании. Той е подходящ, както в очакване на краткосрочен спад до края на годината, така и за застраховка при по-голям пазарен срив.
  • Къси позиции на секторни фондове или на отделни компании, които ще са засегнати по-силно при финансова криза – такива, например, са италианските банки или финансовият сектор като цяло. Рискът от загуби при поскъпването им е много голям, ако не се сбъднат прогнозите за криза. Към секторите, които падат най-силно по време на криза, се включат още добива на суровини и индустрията.
  • Инвестиции в сектори, които падат по-малко по време на криза – фармацията и потребителските стоки са най-слабо засегнати. Това е вариант да се преструктурира портфейла само в инвестиции в тези сектори, за да се избегнат къси позиции. При ръст на пазара тези книжа ще продължават да растат, а при спад ще паднат най-малко и по този начин ще защитят по-добре портфейла.

Дългосрочната стратегия като защита

Не всички обаче са такива песимисти. Уорън Бъфет купува активи, в които вижда стойност, а не е подлъган от растящите им цени. Той винаги разполага със свободни средства, с които купува евтино по време на криза. Такава стратегия е най-добрият начин за дългосрочно управление на парите, без да се използват рискови инструменти като дериватите или да се прогнозира кога ще дойде следващия пазарен спад.

Кой кой е:

Карл Айкан e един от влиятелните американски инвеститори, т.нар. активисти (тези, които изкупуват голям дял от една компания и изискват промени в мениджмънта и бизнеса). Милиардер, който е направил богатството си през 80-те години чрез изкупувания на компании. Мажоритарен собственик на Icahn Enterprises, базирана в Ню Йорк. Наричан „Супермен на акционерите“, защото упорито се преборва с ръководствата на компаниите в интерес на акционерите.

Джордж Сорос е американски финансист и филантроп, станал известен като „човекът, който взриви Английската централна банка“, след като през 1992 г. спекулира срещу британската лира и печели 1,1 милиарда долара. Председател на Сорос Фонд Мениджмънт.

Джим Роджърс е също известен и влиятелен американски инвеститор, председател на Rogers Holdings и Beeland Interests. През 1973 г. заедно с Джордж Сорос основава един от успешните хедж фондове Quantum Fund, който от 1970 до 1980 г., когато Роджърс напуска, прави доходност от 4 200% при ръст на S&P 500 от 47%. През 2011 г. този фонд затвори за външни инвеститори и управлява само парите на семейство Сорос.

Стенли Дръкенмилър известен американски финансист, също хедж фонд мениджър. Той затвори своя фонд Duquesne Capital през 2010 г. с обяснението, че не може повече да обещае висока доходност на клиентите си. Фондът имаше активи на стойност 12 млрд. долара в края си. От 1988 г. до 2000 г. той също е работил като мениджър в Quantum Fund и е участвал в спекулациите срещу британския паунд през 1992 г.

Бил Грос е известен американски фонд мениджър и инвеститор, прочул се като най-популярния инвеститор в облигации, защото дълги години управляваше успешно най-големия облигационен фонд в света, част от PIMCO. През годините когато е фонд мениджър в PIMCO, той я превръща в компания, управляваща 2 трилиона долара. През 2014 г. напуска и преминава в по-малкия фонд мениджър Janus.

Уорън Бъфет е легендарен американски финансов инвеститор, главен изпълнителен директор и мажоритарен собственик на Berkshire Hathaway. Известен е с избора си на акции, от които печели и често е наричан „Оракулът от Омаха“ (роден е в Омаха, щатът Небраска).

Инвестирате ли в акции или в злато?
Пробвайте с най-голямото разнообразие от финансови инструменти безплатно и без риск с демо сметка от 100 000 евро в ELANA Global Trader