Федералният резерв поема ролята на световната централна банка

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Предстои ли повишаване на лихвата в САЩ през второто тримесечие? Отговор на този въпрос, за съжаление, няма да получим дори и от важните данни за заетостта, които излизат в петък. Седмица по-рано изглеждаше, че централните банкери ще се влияят много силно от отчета за новите работни места. Ниската безработица се считаше за сериозен фактор за увеличението на инфлацията. Изявлението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън тази седмица обаче промени изцяло значението на показателя като фактор за взимане на решение за лихвите. В най-силното си изказване откакто ръководи институцията, според някои наблюдатели, Йелън разшири съществено възгледите на Федералния резерв. Дори може да кажем, че Федералният резерв вече ще действа повече като централна банка на световна валута, вместо да се фокусира само върху проблемите на САЩ.

В момента се отчита почти нулев шанс от промяна на лихвата през април, но се оценяват две повишения до края на годината. През последните две години еврото поскъпваше при по-малко нови работни места спрямо очакванията. Реакцията в деня на отчета невинаги е силна, тъй като положителните очаквания често са отразени предварително. От началото на годината обаче има разминаване с тази тенденция, защото инвеститорите се фокусират върху директните сигнали от Федералния резерв.

Отчет за новите работни места (Източник: Bloomberg)

Отчет за новите работни места (Източник: Bloomberg)

Какво мислят централните банкери?

Фокусът към борба с инфлацията остава, но повишаването й не се счита за устойчиво към момента. Решенията на централните банкери ще зависят от стабилизирането на цените на суровините. Поевтиняването на петрола удари сериозно индустрията в САЩ и Канада. Появи се дори информация, че Федералният резерв „съветва“ банките да не пристъпват към ликвидация на закъсалите петролни компании. Добър отчет за безработицата би трябвало да се отрази слабо в положителна посока на петрола от гледна точка на очакванията за запазване на икономическия растеж.

Доларът да не поскъпва е другото важно условие за Федералния резерв преди да повишава лихвите. Банкерите явно са притеснени от директната корелация с ръста на валутата, което не само е една от причините за поевтиняването на суровините, но и има негативен ефект върху промишлеността в САЩ.

Третият ключов елемент в изказването на Йелън е стабилизирането на чуждестранните финансови пазари. От една страна, това ще е знак за подобрение в глобалната икономика, а от друга – ще подкрепи и щатската фондова борса. Дали един силен доклад за пазара на труда ще е достатъчен, за да качи акциите? По-скоро не. Индексът S&P 500 ще продължи да се движи между 1 800 и 2 100 пункта през тази година, тъй като корпоративните печалби са надолу. Федералният резерв няма да рискува да прати пазара в първата 20+ процента корекция от кризата досега.

Къде може да има изненади?

Ето какво би било изненада като реакция на пазарите при един слаб доклад за пазара на труда:

  • Поскъпване на еврото над 1.15 долара: силен сигнал, че инвеститорите се настройват за нова рецесия в щатската икономика.
  • Ръст на S&P 500 над 2 100 пункта: очакване на нови стимули от Федералния резерв и прекомерно разминаване на цените на акциите с фундамента на икономиката.

Поскъпване на петрола и на останалите суровини ще е следствие на някое от вече споменатите две неравновесия на пазарите. Логиката подсказва, че би трябвало да видим поевтиняване на суровините, заедно със спада на еврото и акциите.

Другият интересен момент в петък ще бъде силата на пазарната реакция. Коментарите на Йелън ще ограничат движението на цените при добри данни, защото инвеститорите са подготвени, че това няма да повлияе на Федералния резерв при взимане на решение за лихвите. Но може да видим за първи път сериозно разминаване между мненията на членовете на комитета за определяне на лихвите.

Пробвайте безплатно търговия с американски акции в ELANA Global Trader