Какво да купуваме след борсовите спадове?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Има ли инвеститор, който гледа пазарите по света без усещането за deja-vu в момента? Събитията на световните борси през последните седмици имат много общо с корекцията през август и септември миналата година. И тогава Китай допринесе за поевтиняването на борсовите индекси по същите причини – криза на пазара на акции в страната плюс икономическо забавяне. Единствената по-осезаема разлика е в обезценката на юана, което допълнително увеличава риска за финансовата стабилност и за капиталовите потоци извън Китай. Корекцията на борсата обаче и перспективите за развитие не показват криза, а представляват адаптацията на инвеститорите към новата реалност.

Лошо начало на годината за борсовите индекси

Индексите в САЩ са там, където бяха в началото на септември: след 6% спад за първата седмица на 2016 г. Подобно е и представянето на акциите в Европа. Такова начало на годината нямаше дори през 2009 г. след ипотечната криза.

Фаталистите не трябва да се притесняват – слабото начало не означава и слабо представяне през годината, поне според статистиката от 2006 г. досега. Мненията в момента отиват в двете крайности. От едната страна са очакванията, че годината ще премине под знака на нова борсова криза и икономически сътресения. В противоположната посока са препоръките да се купуват акции през следващите един-два месеца, когато ще приключи корекцията. Ще си позволя да се включа именно към втората група.

Кои компании поевтиняха

Пояснение: Компаниите от индекса S&P500 са показани в групи по 100. Подредбата на компаниите в индекса е по пазарната им капитализация.  Източник на данните: Bloomberg

Пояснение: Компаниите от индекса S&P500 са показани в групи по 100. Подредбата на компаниите в индекса е по пазарната им капитализация.
Източник на данните: Bloomberg

Графиката показва разпределението на броя на акциите, които се търгуват под най-ниските нива август-септември или са до 5% близо до дъната си. Най-нисък е процентът сред големите компании по пазарна капитализация в индекса. Колкото по-малки са компаниите, толкова по-висок е делът на разпродадените книжа, като той надхвърля 80% в последната група. Това означава, че инвеститорите отдават предимство на водещите акции и че очакват финансовите им резултати да бъдат засегнати по-слабо.

Шансът да купиш евтино Apple

Най-добрият пример за това е Apple. Акцията се търгува там, където миналата година беше само за броени часове и мнозина съжаляваха, че не са успели да си купят под 100 долара за акция предвид бързото им възстановяване след това. Такава възможност се появи отново, но инвеститорите са значително по-предпазливи въпреки сравнително позитивните новини от компанията и изключително атрактивната оценка в сравнение с целия пазар.

Apple обаче е по-скоро изключение от правилото, що се касае до стоте най-големи акции. Най-слабо се представят финансовият сектор и фармацията. Дори Chevron и Exxon са над ниските си стойности за миналата година. Банките и финансовите компании, с едно изключение в лицето на фондовете за имоти, са сериозно засегнати от корекцията. Причината вероятно е в традиционното притеснение, че повишаването на лихвите ще повлияе на печалбите на банките, заедно с проблемите на пазара на високорискови корпоративни облигации. Разпродажбите на акции на фармацевтични компании не са толкова силни, както при финансовия сектор. Проблемът при тях се крие във високата оценка на книжата. Ако трябва да се направи избор между двата сектора, финансите са за предпочитане.

Потенциалът при силното поевтиняване

Ето как изглеждат основните коефициенти за оценка на някои акциите, които слязоха на дъната от август-септември. Голяма част от тях се търгуват под средните показатели за пазара, а прогнозите за печалбите показват повишение за годината.

Източник на данните: Bloomberg

Източник на данните: Bloomberg

Да погледнем финансовия сектор. Най-големите банки носят между 1 и 3% годишен дивидент, но това не помага на акциите им от началото на годината. Под капитала си се търгуват JPMorgan, Bank of America и Citigroup. Инвестиционните банки Goldman Sachs и Morgan Stanley също се търгуват под Р/В от 1 и имат коефициенти Р/Е около 10. В стоте най-големи компании има още няколко с подобни коефициенти.

Другите дружества са производителите на автомобили (Ford и General Motors), на компютри (IBM и Intel), някои фармацевтични и софтуерни компании. Те се търгуват обичайно на ниски Р/Е и смятам, че финансовият сектор ще се представя по-добре от тях. Графиката представя и показателя forward P/E, който се изчислява с прогнозите за бъдещата печалба. Тоест, понижението му означава, че печалбата на компанията ще се покачва през следващата една година.

Атрактивна стойност за акцията означава намаление на коефициента и в същото време по-ниски стойности от средното за пазара. Сред най-силно засегнатите от корекцията акции има няколко, които отговарят на тези изисквания – Ford, Morgan Stanley, Oracle, Pfizer и Qualcomm.

Годината ще покаже дали те ще се представят по-добре от индекса и дали инвеститорите ще се адаптират към новата реалност, като купуват акции с ниски Р/Е. Или ще продължат да предпочитат скъпите и бързорастящи книжа, които бяха изборът на инвеститорите по време на нулевите лихви.

Знаете ли как се търгуват акции? Пробвайте безплатно и без риск с демо регистрация в ELANA Global Trader