Ferrari – Лукс и стил… и скъпи акции

ferrari
Avatar photo

Никола Илчев

дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

Ferrari обяви плановете си да стартира на Уолстрийт в средата на октомври, като за момента няма обявен диапазон на цена на акциите, както и точна дата на първичното публично предлагане. Очакванията са Fiat да продаде 10% от собствеността си във Ferrari. Висшият мениджмънт оценява Ferrari на около 11 млрд. евро или очакваните приходи от IPO на стойност приблизително 1.1 млрд. евро.

Бутиковата марка няма нужда от представяне – тя е предпочитана заради качественото и луксозно изпълнение. Всеки автомобил се произвежда ръчно за няколко месеца, а клиентът може да определи подобренията на колата и нейните специфики.

Публичното предлагане на Ferrari изглежда интересно събитие за инвеститорите. Засега са избрани банките, ангажирани за събитието на Нюйоркската фондова борса, които са: BofA Merrill Lynch; UBS Investment Bank и Banco Santander. Публикуван е проспект, но няма все още детайли около параметрите на IPO-то. Знае се само, че се очаква за средата на октомври.

Въпреки че марката е легендарна и всички погледи се обръщат към потенциалните борсови акции, някои предварителни детайли карат пазарните играчи да са предпазливи.

Разпределение на капитала

Акционери

преди IPO

след IPO

Fiat Chrysler Automobiles N.V

90%

80%

Piero Ferrari

10%

10%

Акции за предлагане на IPO

10%

Общо

100%

100%

Източник на данните: Bloomberg

Пазарен дял и финансови резултати

Сравнение на продажбите на Ferrari, спрямо луксозни автомобили с над 500 конски сили и стартова цена от 150 000 евро, в това число марки като: Астон Мартин, Ауди, Бентли, Ламборгини, Макларън, Мерцедес-Бенц, Порше и Ролс-Ройс Източник: Bloomberg

Сравнение на продажбите на Ferrari, спрямо луксозни автомобили с над 500 конски сили и стартова цена от 150 000 евро, в това число марки като: Астон Мартин, Ауди, Бентли, Ламборгини, Макларън, Мерцедес-Бенц, Порше и Ролс-Ройс
Източник: Bloomberg

Пазарът на луксозни автомобили се възстановява значително през последната годината и половина, както е представено на графиката. Броят продадени автомобили, които имат цена над 150 000 евро и мощност над 500 к. с. остава под рекордните стойности регистрирани през 2007 г. Продажбите на Ferrari през този период са много по-стабилни, като се изменят само в рамките на 20% в сравнение с над 40% намаление по време на кризисните 2008-2009 г. Това се дължи на поддържането на ниски обеми на производство в сравнение с търсенето, както и на по-големия брой модели в гамата, показващи постоянството на Ferrari.

През 2014 г. пазарният дял на Ferrari на автомобилния пазар луксозно изпълнение е 22.9%,; 25.0% пазарен дял в сегмента на спортните автомобили; и 18.8% пазарен дял в GT-сегмента. Миналата година беше сравнително успешна за Ferrari с оглед на реализираната нетна печалба от 265 млн. евро. Всичко това прави общо нови 7 255 автомобила по световните пътища.

Ще си заслужава ли инвестицията в акции на Ferrari?

За да бъде направен такъв анализ е необходимо да съпоставим коефициентите Р/Е (цената на акция към печалбата) на водещите производители в индустрията с тези нз Ferrari спрямо текущите финансови резултати на компанията. Fiat оценява подразделението си на около 11 млрд. евро, което при резултата за 2014 г. отговаря на P/E от 39.06. От друга страна, пазарните анализатори я оценяват на 8.7 млрд. евро или при P/E 33.98. И от двете оценки можем да направим заключение, че този показател е доста по-висок в сравнение от средно P/E 19 за транспортната индустрия в САЩ, където Ferrari ще бъде листната.

Компания Цена на акция към печалба – P/E Очаквана  цена на акция към печалба 2016 г. – Forward P/E
Ford Motor Co.

11.44

7.69

Fiat Chrysler Automobiles N.V.

18.04

10.51

General Motors Company

7.23

6.12

Honda Motor Co., Ltd.

14.08

13.07

Toyota Motor Corporation

11.51

10.34

Ferrari

39.06*, 33.98*

Източник на данните: Bloomberg

За 2016 г. водещите производители в сектора очакват да е изключителна добра с висока печалба и нарастване на продажбите. За евентуален спад в търсенето на тази легендарна марка не може да става и дума. Трябва да станем свидетели на революция на технологиите, за да видим подобна промяна, а преразпределението на богатство и световните икономически кризи не засягат Ferrari.

На практика, инвеститорът трябва да е наясно, че всъщност би купил дружество, което е изключително стабилно, но без очаквания за растеж. Такива акции са подходящи за инвеститорите, които търсят по-малък риск.

Още не е известно дали компанията ще изплаща дивидент, като това ще зависи от желанието на Fiat да си осигури редовен паричен поток. Портфейлните инвеститори вероятно ще харесат постоянния доход от дивидент. Липсата на растеж ще поддържа печалбата на акция без особена промяна.

За участие на български инвеститори в IPO-то на Ferrari все още няма достатъчно информация. Такава ще бъде обявена допълнително.

При всички случаи клиентите на ELANA Global Trader ще могат да търгуват с акции на Ferrari след листването на Нюйоркската фондова борса.

Пробвайте безплатно и без риск търговия с най-голямото разнообразие от акции от всички основни борси в света в ELANA Global Trader