Черен ли беше понеделникът

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Световните финансови пазари изживяват най-драматичния си момент за последните пет години, който върна спомените за кризата от 2008 г. и кара инвеститорите да се питат дали не предстои повторение на огромния спад на цените на акциите. Това са основателни притеснения, но за криза е рано да се говори. Първата причина е, че следващата истинска пазарна драма ще е свързана с държавните дългове. Тя стартира още преди три години с фарса около Гърция и с всяко ново количествено улеснение ще се приближава. Но корекцията в момента не води до разпродажби на държавни ценни книжа, като тези инструменти са най-очевидната защита на капитала.

А краткият срив се дължи на два фактора: икономически – поради забавянето на индустрията в Китай, довело до спад на суровините и сериозна обезценка на акциите от тези сектори; и пазарна причина – поради високата им оценка и липсата на корекция на развитите борси за последните 4 години. И двата са от еднакво значение. Корекцията е силна, защото индексите се покачиха много.

Колко дълго ще продължи корекцията?

Вероятно поне месец, но голямата част от спада при такива корекции става много бързо и впоследствие се формира дъно за няколко седмици при повишена волатилност. V-образно дъно по-скоро не трябва да се очаква. Причината за възстановяване, според моите очаквания, ще бъде отлагането на повишаването на лихвите в САЩ и сигурно значителни монетарни стимули в Китай. Възможно е и Федералният резерв да измисли начин за подкрепа на щатската икономика, с което да свали допълнително долара и да отговори на обезценяването на юана и на постоянното поевтиняване на еврото. Дори и централната банка да не предприеме всички възможни и желани от пазара мерки, корекцията рано или късно ще приключи, когато инвеститорите видят атрактивни цени на акциите.

Кои от акциите да се купуват в този момент?

И тук е времето да се постави най-важният въпрос: какво да се купува. Отговорът се крие в икономическия и пазарния цикъл. През март показахме графика, която комбинира икономическия цикъл с движението на акциите на различни сектори. Оттогава има само една промяна – страните се придвижиха напред. Така Китай, основният „виновник“ за корекцията, отчита свиване на индустрията си; САЩ вероятно също ще отчете забавяне на икономиката; ЕС и България растат и перспективите пред тях са по-добри спрямо няколко месеца назад.

Графика, комбинираща икономическия цикъл с движението на акциите на различни сектори

Здравеопазването и нецикличните сектори (компании за храни и напитки, цигари и др.) се представят по-добре от пазара по време на икономическия връх и в последващия спад. Доказателство е покачването на сектора на здравеопазването с 4% от началото на годината, докато всички останали са на минус. Най-слабо се представят финансовият сектор и цикличните производства. Акциите от добива и в частност енергетиката са изключение от обичайния цикъл поради свръхпредлагането и голямата амплитуда на движение на цените на суровините. Финансовият сектор в САЩ изоставаше поради очакванията за повишаване на лихвите, както е нормално при върха на икономическия цикъл.

Какво предстои за акциите?

Предстоят мерки за стабилизиране на финансовите пазари и стимулиране на растежа. Това означава възстановяване на цените на активите, което първоначално ще бъде по-силно при акциите с най-силна корекция. Преди края на годината отново ще има преструктуриране на портфейлите към секторите с по-добро представяне здравеопазването, нецикличните потребителски производства.

Но е възможно инвеститорите да дадат предимство още на финансовия сектор, суровините и енергетиката, което да отговаря на периода на възстановяване в икономическия цикъл. Това ще зависи от стимулите и нулевите лихви, като покупките на акциите от тези сектори ще е с перспектива за задържането им през 2016 г.

На практика изглежда така:

  1. Покупка през следващия един месец на акциите със спад, който е по-голям или отговаря на намалението на индексите за периода на корекция. Тези компании трябва да имат добра оценка, като Р/Е (съотношение цена/печалба) от 15 или по-ниско. Подходящите сектори са финансите, технологиите, дори суровините, ако се разчита на стимули да задвижат глобалната икономика. Тези акции са подходящи за краткосрочна инвестиция.
  2. Преструктуриране на портфейла от по-волатилните книжа към по-дефанзивни сектори като здравеопазването и потреблението. Най-важно условие е да се подберат акциите с добра оценка и да се избягват прекалено скъпи книжа, сред които има много компании от фармацевтиката, например.
  3. По-смелите инвеститори може да акцентират на финансови книжа (поради нулеви лихви и нови стимули), циклични сектори (автомобилостроене, електроника) и технологични компании, които се представят добре при възстановяване и растеж.

Корекцията е възможност за инвестиция. Да, пазарът изглежда скъп и зависим от монетарните стимули, но страховете за повторение на 2008 г. не се потвърждават от поведението на инвеститорите.

Това е фундаментът за следващия дългосрочен ръст на борсите по света.

Пробвайте безплатно и без риск с най-голямото разнообразие от акции в ELANA Global Trader

Прогнози на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank до края на 2015 г.