Три сценария за инвестиция в петролни акции

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Петролът намери равновесната си точка около 60 долара за барел през май. Суровината спря да бъде интересна за инвеститорите, които не я определят като толкова подценена, както през март при нивото от 50 долара. Година назад петролът струваше 107 долара за барел преди ценовата атака от ОПЕК, която удари новия фактор в предлагането – добива от шисти. Негативно влияние върху цената оказа забавянето на икономическия растеж на Китай, ЕС, както и геополитическото напрежение в Близкия Изток и Русия. За стабилизирането на петрола напоследък оказа влияние поевтиняването на долара и спадът на запасите в САЩ, което е резонното следствие на ограничаването на инвестициите.

Корелация между цената на лекия суров петрол и американския долар

Корелация между цената на лекия суров петрол и американския долар

Какво да очакваме от петрола?

Един от сценариите е продължаване на поскъпването до нива над 80 долара за барел за година напред. Той е и очакваният от спекулантите днес и затова те държат значителни дълги позиции. За да се случи, обаче, е необходимо производството да намалее. ОПЕК не са съгласни да отстъпят нито на барел под пазарния си дял. Търсенето от своя страна трябва да се увеличава, благодарение на икономически растеж, който засега изостава от прогнозите. Вероятността за реализацията на сценария е много ниска, според нашите очаквания. А възможност да се инвестира в ръста предоставят покупките на инструменти върху петрола. По-дългосрочно вложение са акциите на компании, които добиват суровината, включително от шисти или работят в проучване и разработване на находища.

Но този сценарий не намери потвърждение в политиката на ОПЕК да запази рекордно високото си производство. Излишъкът в глобалното производство остава, а щатските компании успяват да оцелеят въпреки силния спад на цената. Поради това очакваме петролът да се задържи между 50-60 долара за щатския сорт WTI за продължителен период от време с нормалните краткосрочни ръстове и спадове. Сортът Brent ще остане с около 5 долара по-скъп. Прогнозата ни е резултат от високото предлагане, слабият икономически растеж и високите запаси в САЩ. При такива стабилни равнища на цените, е за предпочитане търговия в рейнджа или закупуване на ценни книжа на компании с нисък дълг и стабилни приходи.

Не е невъзможно да бъдат регистрирани и нови дъна под 40 долара, с краткосрочни сривове до 20-25 долара в условия на силна динамика на цените. Това е третият сценарий, който също считаме малко вероятен. При него е задължително ОПЕК да увеличат предлагането и да са склонни на нови ценови отстъпки. Той предоставя възможност за извличане на печалба от продажбата на фючърсни контракти с допълнителни печалби от контанго, както и всякакви къси продажби на деривати или акции.

Поглед върху петролните компании

Спекулативните сделки с деривати върху петрола са много по-зависими от развитието на трите сценария. Инвестицията в акции, разбира се, също е обвързана в голяма степен с цената на суровината, но само за кратък период от време. Дългосрочното представяне зависи от финансовото състояние на компанията, инвестиционните й проекти, разходите й и много други фактори. Вариантите за подбор на акции са много, но ще предоставим само трите основни за търсене на инвестиционни възможности.

Първият е да се купят акции на компании, които могат да станат цели на придобиване. Големите играчи, които търсят начин да увеличат запасите си, ще използват момента да купят добри активи на ниски цени. Целите за придобиването са компании, които имат нужда от капитал и им са поевтинели значително. Такъв пример вече стана Rosetta Resources.

Компании, които могат да станат цели на придобиване

Компании, които могат да станат цели на придобиване

Могат да се намерят и компании, за които задържането на цената на петрола под 60 долара за две години ще означава сериозна опасност от фалит. Такива дружества имат проблеми с ликвидността. В таблицата са представени резултатите от търсенето на компании с висока задлъжнялост и недостатъчно печалба преди данъци, лихви и амортизация, която да покрива дълговете им. Тези акции са основните кандидати за къси продажби, но инвеститорите трябва правилно да определят риска от подобрение на дейността им и да са готови да ограничат загубите си при ръст на цената на петрола. Очакванията за представянето им също трябва да са реалистични – това са големи дружества, които вероятно ще избегнат фалит, но акциите им може да отчетат значителен спад от неблагоприятната пазарна конюнктура.

Компании, имащи проблеми с ликвидността

Компании, имащи проблеми с ликвидността

Третият тип интересни акции са компании, които определяме като намиращи се в „хибернация“. Те имат ниска задлъжнялост и големи резерви от петрол и газ, които може да не са разработени напълно. Те ще отчетат силен растеж на добива и на финансовите си резултати, когато започне възстановяване на сектора. Дотогава не съществува риск от влошаване на дейността им.

Компании, намиращи се в „хибернация“

Компании, намиращи се в „хибернация“

Тези три варианта за инвестиции покриват нашите сценарии за развитие на петролния пазар през следващата година. Те включват и различна степен на риск, така че да отговарят на изискванията на повечето инвеститори.

Пробвайте безплатно и без риск търговия с акции с ELANA Global Trader