Накъде ще поеме новозеландският долар?

new_zealand_dollar
Avatar photo

Никола Илчев

дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

Новозеландската централна банка промени изцяло паричната си политика. До голяма степен това показва грешна преценка за състоянието на икономическия цикъл, въпреки това остава въпросът защо повишиха лихвените нива през 2014 г. и защо сега станахме свидетели на тотално противоположна позиция.

Възможно ли е решението отпреди една година назад да е било грешно?

От банката бяха подготвени за критиката, която получиха от водещи икономисти за настоящата монетарна политика, като представиха две графики, чрез които обосноваха решението си.

Сравнение между очакванията за 90 дневната лихва на междубанковия пазар през декември 2013 г. и сега.

Сравнение между очакванията за 90 дневната лихва на междубанковия пазар през декември 2013 г. и сега.

На графиката е показано сравнението на лихвата на междубанковия пазар по време на изложението за паричната политика от декември 2013 г. спрямо очакването днес. Тогава перспективата бе за серия от увеличения (със 100 базисни точки от началото на 2014 г.) От миналата седмица вече сме свидетели на по-нисък лихвен процент – от 3.50% на 3.25%. Впечатление прави, че централните банкери са преминали през пълен обрат за разбирането на състоянието на икономиката, което изглежда доста странно.

Какво се обърка всъщност?

Отговор на този въпрос можем дадем от втората графика, която показва възприятието на финансовата институция за отклонението от потенциалния БВП (от 2013 г. – червената линия), сравнено със състоянието на отклонението днес (синята линия) и разликата между двете (сивите ленти). Отклонението от потенциалния БВП е мярка за това колко близо е икономиката до пълния си капацитет и пропуснатите ползи – т.е. силна икономика, която да донесе инфлационен натиск след себе си.

Очаквания за потенциалния БВП

Очаквания за потенциалния БВП

Вижда се, че преди две години перспективите бяха за нарастваща икономика. Оттук  необходимостта от високи лихви е неизбежна поради натиска на цените. Единственото нещо, което не беше предвидено, бе ръста на имиграцията, вследствие на който предлагането на работна сила се увеличи изненадващо. На този фон, не е грешка понижението на основния лихвен процент, а най-доброто възможно решение. Нещо повече, няма да е изненада в следващото тримесечие лихвените нива да бъдат коригирани отново в негативна посока с нови 0.25% до 3.00%.

В защита на прогнозата е следващата графика.

Очаквания за БВП за 2015 г.

Очаквания за БВП за 2015 г.

Анализът за отклонението от потенциалното производство е по-нисък в сравнение със старите прогнози. На този фон е удачно да предположим, че стопанството е около максималните си възможности (може би и малко под 1% от БВП) или съвсем малко над него (приблизително 1.75% от БВП).

Какво да очакваме от кивито и австралиеца?

С оглед на текущия фундамент, най-вероятно новозеландският долар ще продължава да поевтинява, като атрактивни ще са кросовете със зелените пари и австралиеца. Ако допускаме, че лихвените нива в САЩ най-вероятно ще бъдат повишени идното тримесечие, това от своя страна е интересна възможност за инвестиция и извличане на печалба.

Графика на валутна двойка NZD/USD на месечна база

Графика на валутна двойка NZD/USD на месечна база

По-съществена подкрепа на кивито имаме при 0.6390 NZD/USD – явяващо се ключово ниво от 50% от Фибоначи корекция. Ако преодоляването на споменатата подкрепа стане реалност, то тогава ще имаме допълнителен сигнал за продажба с цел 0.5800 NZD/USD. Направената прогноза се основава и на настоящата парична политика, и очаквания за ниска инфлация от страна на Централната банка на Нова Зеландия.

Съществуват няколко добри решения за отиграване на евентуалния спад. Първоначално, може да се влезе сега в позиция или да се изчака след вероятния пробив при 0.6390 NZD/USD.

Графика на валутната двойка AUD/NZD на седмина база

Графика на валутната двойка AUD/NZD на седмина база

Валутната двойка AUD/NZD регистрира дъно при паритетa, след което ръстът довежда до пробив на съпротивата при низходящата тренд линия от юни 2012 г. и 100 експоненциална плъзгаща средна. Най-вероятно тенденцията ще се запази като по-съществени нива на съпротива имаме при 1.1575 AUD/NZD и 1.2100 AUD/NZD.

Условия за търговия с валута в ELANA MetaTrader

Спредове и маржин за валутна търговия в ELANA Global Trader