Сърца червени… за милиони?

ЦСКА
Avatar photo

Тамара Бечева

анализатор, ЕЛАНА Трейдинг

Закачката между феновете „Кой сега е номер едно?“ ще намери отговор през март. При успешно записване, ЦСКА ще е първият български клуб, чиито акции се търгуват на БФБ.

Най-накрая български футболен клуб направи реални стъпки към борсата след години заканване, с което евентуално заявява и намерение за някаква прозрачност в управлението си.

Параметри на предлагането

Проспектът на ЦСКА е одобрен от КФН на 28 февруари 2014 г. За продажба се предлагат 3 млн. акции с номинална стойност 3 лв. всяка, като предлагането ще се счита за успешно, ако се запишат поне 1.049 млн. книжа. Датите за записването на акциите не са ясни все още – самото предлагане ще продължи 15 дни, считано от деня, представляващ началния срок за закупуване на акции, който се очаква да бъде през втората половина на март, но все още не е официално насрочен. Има поставено ограничение за записване на пакет от минимум 10 акции. Набраните средства ще се използват за намаляване и преструктуриране на задълженията – 3 млн. лв. дълг към Национална агенция по приходите; 3 млн. лв. към кредитори; ремонт на стадион „Българска армия“ на стойност 2 млн. лв. и 1 млн. лв. ще бъдат насочени към детско-юношеската школа.

Фактите за финансите

В момента отборът е собственост на регистрираната в Люксембург компания Лира инвестмънт (91.10%), 95% от която притежава Александър Томов. Той е и непряк собственик на 5% от капитала на ЦСКА.

Приходите от продажби са съставени основно от продажба на състезателни права и към 31 октомври 2013 г. намаляват драстично на годишна база. Като основна причина за това се посочва, че отборът беше пред закриване преди продажбата и едва трима футболисти от основния състав бяха регистрирани в клуба. Това води до липсата на трансфери и до необходимост от сформиране на нов мъжки състав. Продажбите на билети бележат ръст за същия период, вероятно стимулирани от доброто представяне през първия полусезон на 2013/2014 г.

Основните рискове пред ЦСКА са свързани с получаване на приходи от телевизионни права и с възможността да бъдат нарушени регулациите. Отборът регистрира загуба за поредна година, което прави стойността на собствения капитал отрицателна или минус 2 лв. на акция. Задълженията са на обща стойност 20 млн. лв. към 31 октомври 2013 г. Голяма част от дълговете на клуба са покрити или отписани при смяната на собствеността. Големият брой съдебни дела и възможността за запор на банковите сметки също не са отминали.

Интерес към акциите

Интересът към емисията ще бъде продиктуван основно от клубна привързаност и емоция, а не от стремеж към доходност на финансови инвеститори. Появилите се изказвания из медиите за „невероятен наплив от наши емигранти, които звънят буквално от цял свят“, „искат акции и то не от минималните пакети, а говорят за доста сериозни суми“ – може и да се окажат верни, имайки предвид лоялността на феновете. Още повече съдейки по желанието на различни бизнесмени да закупят клуба преди време. Затова е твърде вероятно акциите да бъдат записани.

Не бих искала точно аз да го кажа, но трудно рефренът „сърца червени, сърца милиони“ ще се превърне в „сърца червени за милиони“. Нивото на българския футбол, постоянната смяна на собствениците и треньорите, съмненията за уредени мачове и футболисти, интересуващи се повече от участия по дискотеки отблъснаха хората от стадионите. Което автоматично намалява приходите. И то без да споменаваме липсата на спонсор и постъпленията от ТВ права, които без участия в евротурнири са незначителни. Клубът ежегодно е на ръба на отнемане на лиценз, поради неплащане на осигуровки и неизплатени заплати. През август 2013 г. обявиха поименно и възнагражденията на футболистите и треньорите – общо около 230 000 лв. месечно. Все пак ЦСКА има един ценен актив – Димитър Пенев. 🙂

Какво да очакваме

С ясното съзнание, че единствените общи неща между двата клуба са червените фланелки и Димитър Бербатов, публикувам графиката на цена на акцията на Манчестър Юнайтед (MANU:xnys).

Цена на акция на Манчестър Юнайтед

Цена на акция на Манчестър Юнайтед (Източник: Bloomberg)

Английският клуб стана публичен през август 2012 г. при цена 14 долара за акция – под очаквания ценови рейндж. Година и половина по-късно и не особено убедително представяне през това време, цената е 14.97 долара.

Ако трябва да обобщя очакванията си в едно изречение – твърде вероятно е емисията да бъде записана, но последващата търговия с книжата ще е незначителна.

Всички отговори на често задавани въпроси от фенове на ЦСКА свързани с публичното предлагане на акции на дружеството

Пробвай безплатно демо регистрация за онлайн платформата за търговия на Българска фондова борса ELANA BG Trader