Български акции с перспектива

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Свикнали сме в икономическите новини да се акцентира върху инвестицията на някоя голяма чуждестранна компания при навлизането й в България. Инвестициите на „зелено“ се отразяват и от правителствени лица с неприкрита гордост, че страната ни е успяла да пребори конкуренцията на съседните ни страни.

Интересна новина за българския бизнес и за инвеститорите

В случая последните новини от куриерската компания Спиди има двоен повод за гордост – българска компания поема дейността на чуждестранен лидер у нас и в Румъния. Позициите на Спиди в България са безспорни и публичната компания има стремежи да увеличи присъствието си в северната ни съседка. Покупката на поделенията на GeoPost в България и Румъния не са просто разрастване на дейността. Това е стратегическо партньорство между Спиди и GeoPost, която е дъщерно дружество на френската La Post Group, и се занимава с международния куриерски бизнес на групата. Френската група оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4,39 млрд. евро през 2013 г. Финансирането на покупката на двете компании на стойност 30 млн. лв. ще се осъществи чрез инвестиционен заем и увеличение на капитала. Последното предизвиква повече интерес сред инвеститорите, защото трябва да се осъществи през фондовата борса.

В същото време е оповестено и стратегическото партньорство между GeoPost и Спиди. Българската компания ще има достъп до сухопътната мрежа на DPD в цяла Европа, а GeoPost ще може да придобие до 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор. Това означава, че увеличението на капитала ще предостави възможност за покупка на този дял, осъществявайки на практика сливане между компаниите.

Увеличението на капитала – във фокуса на инвеститорите

DPD

Колко ще бъде увеличението на капитала предстои да видим. Вероятно GeoPost ще закупи права и ще участва в него, а впоследствие ще получи средствата от продажбата на двете си дружества. Спиди обяви освен това, че сделките ще се осъществят при оценка от 8 EV/EBITDA. Показателят се използва най-често при сливания и поглъщания, защото обобщава най-добре стойността на компанията и финансовия й резултат. Последните резултати на Спиди я оценяват много близо до EV/EBITDA от 8, като цената на акция при увеличението на капитала трябва да бъде около 24 лв.

От проспекта ще стане ясно какъв ще е приносът на двете дружества върху нетната печалба на Спиди и дали печалбата на акция ще се промени съществено. Настоящите инвеститори обаче нямат основания за притеснение, тъй като положителните ефекти от синергията ще доведат до подобрение на нормата на печалба в дългосрочен период.

Паралели за инвеститорите

Преди няколко месеца имаше подобна новина за публично дружество. Производителят на торове Неохим привлече по подобен начин голям инвеститор. Австрийската компания Borealis е дистрибутор на химически продукти и е важен играч в сектора. Тя ще се явява важен партньор за българската компания и ще й позволи да увеличи приходите си на европейските пазари.

Първата разлика, която се забелязва при Спиди и Неохим, е в начина на влизане в българското дружество. В случая с химическата компания има прехвърляне на дялове между акционери, което не води до нови инвестиции и промяна в баланса. При Спиди ще има осезаемо увеличение, вероятно за спомената цена от 30 млн. лв.

И втората важна за акционерите разлика е в цената на участието. Книжата на Неохим поскъпнаха двойно, за да достигнат цената на придобиване на миноритарния дял. При Спиди няма такава разлика с текущата пазарна цена. Малко е вероятно да има съществено раздвижване преди и около увеличението на капитала. Дружеството обаче ще увеличи пазарната си капитализация и вероятно обемите на търговия. Компанията постепенно се превръща в една от най-интересните акции и покупката на права и участието в увеличението на капитала е добра възможност да се навлезе в нея.

Безплатно с най-функционалната Интернет платформа ELANA BG Trader – пробвайте демо регистрация bgtrader.elana.net